Penge

I dag bliver 200.000 hjemmesider politianmeldt – Lillian Davidsen blev snydt af én af dem

En dansker har fået sin webshop kopieret og udnyttet af en fupbutik. Men han kan intet gøre ved det, siger han.

For pensionist Lillian Davidsen var det en hvidløgspresser, der lokkede hende i fælden.

Efter at have set en annonce på Facebook, indtastede hun sine kortoplysninger og trykkede ”køb”. Først bagefter opdagede hun, at den hjemmeside, hun havde forsøgt at købe hvidløgspresseren fra måske ikke var, hvad den gav sig ud for at være.

- Man fokuserer så meget på produktet, at man ikke tænker nærmere over det, inden man bestiller. Det er først bagefter, når skaden er sket, at man tænker "ups, du skulle da vist have undersøgt det lidt nærmere”, fortæller Lillian Davidsen.

Svindlerne bliver bedre

Hjemmesiden, Lillian Davidsen handlede på, hedder sjovshoppingdk.com og optræder på den liste af falske webbutikker, organisationen E-mærket tirsdag afleverer til politiet. I alt vil E-mærket politianmelde mere end 200.000 fupbutikker, siger Jesper Arp-Hansen, der er direktør for E-mærket.

For få år siden anmeldte E-mærket kun en brøkdel af de falske webbutikker, som danskerne kunne blive snydt af. Men takket være ny og forbedret teknologi samt flere tips fra de danske forbrugere, bliver der i år sat rekord.

Hvad er E-mærket?

  • E-mærket er en nonprofitorganisation, som blev stiftet i 2000 af Dansk Erhverv, Dansk IT, Forbrugerrådet Tænk, FDIH, Dansk Industri, Finans Danmark og HK.
  • Organisationen har oprettet en certificeringsordning for danske webbutikker, der skal hjælpe forbrugerne med at skille skidt fra kanel, når de handler online.
  • E-mærket anmelder hvert år et stort antal fupbutikker. Nogle af anmeldelserne sker efter, at forbrugere, der er blevet snydt, henvender sig til E-mærket. Andre kommer, når E-mærket gennemsøger internettet.

I 2019 opdagede E-mærket 150.000 falske onlinebutikker, men under coronakrisen har det tal taget endnu et hop opad, fordi webhandel er blevet mere udbredt. Der har desuden været eksempler på falske hjemmesider, der eksplicit har forsøgt at udnytte krisen for egen vindings skyld.

- Der er kommet en langt større risiko for at rende ind i de her falske sider. Man ser dem ofte på Facebook, og det giver i sig selv noget troværdighed. Svindlerne er ikke dumme. De ved godt, hvad der skal til for at hæve troværdigheden en smule, siger direktøren for E-mærket, Jesper Arp-Hansen.

Dansk webbutikker bliver udnyttet

Ligesom Lillian Davidsen er også Michael Leitner blevet snydt af den falske webshop sjovshoppingdk.com. Han står nemlig bag den rigtige webbutik – sjovshopping.dk – som fupbutikken snylter på. Og det er ikke uden problemer, at en falsk webbutik bruger hans navn.

- Det er et stort problem, for jeg bruger meget tid på at svare kunderne. Jeg vil gerne svare kunderne og give dem den bedste oplevelse, uanset om det er mig, de har handlet hos, eller ej. Jeg bruger også en del tid på at besvare vrede opkald, for dem har jeg også fået en del af, siger Michael Leitner.

Den falske webshop har ført til, at han har været nødt til at sætte en skriftlig advarsel på sin egen webshop, hvor man også kan læse, hvad man skal gøre, hvis man er blevet snydt af den falske side. Men det har ikke løst alle problemerne, fortæller han:

- Man kan gøre nok så meget, for at ens side er sikker, men så snart, det handler om at kopiere navne, er det ude af vores hænder, og så har vi ikke mulighed for at stoppe noget som helst. Selvfølgelig kan man bruge Trustpilot, men problemet er, at folk har anmeldt min rigtige shop som værende falsk.

Sådan undgår du at blive snydt, når du handler på nettet

  • Virker hjemmesiden troværdig? Er sproget korrekt? Hvis ikke, kan det være et advarslestegn.
  • Kender du ikke en hjemmeside på forhånd, kan du ofte læse i "om os"-afsnittet. Du skal dog ikke tro på alt, hvad der står.
  • Kig efter et CVR-nummer, hvis det er en dansk webshop. Kig også efter en fysisk adresse. Slå det eventuelt op i CVR-registeret.
  • Kig efter e-mærket eller brug deres browserudvidelse 'Sikker Shopping', der er udarbejdet i samarbejde med TrygFonden.

Kilder: e-mærket, Forbrugerrådet Tænk, Politiet

E-mærket regner med, det bliver værre

Til trods for, at E-mærket i dag anmelder mere end 200.000 falske hjemmesider, skal hverken forbrugerne eller Michael Leitner dog forvente, at internettet bliver et mere sikkert sted at handle fra i morgen.

Ofte forsvinder de falske webbutikker først, når bagmændene holder op med at betale for at have dem online, og derfor forventer Jesper Arp-Hansen fra E-mærket ikke, at problemet går i sig selv:

- Jeg ved ikke, hvad det skyldes. Men jeg kan bare konstatere, at bagmændene ikke bliver fanget, og siderne ikke bliver lukket. Så længe svindlerne ikke bliver fanget eller straffet, vil det her nok blive ved. Og så længe, der kommer mere og mere omsætning på nettet, vil der nok også komme flere af dem.