Penge

Mængden af kontanter i omløb slår rekord

Antallet af 1000-kronesedler udgør det største beløb af de fysiske kontanter, der er i omløb.

I de seneste år har mængden af fysiske kontanter i omløb været faldende.

Men ikke i år.

I stedet har danskerne haft historisk mange pengesedler i hænderne, skriver mediet Finans.

I andet kvartal i år var der for 73 milliarder kroner fysiske kontanter i omløb, viser nye tal fra Nationalbanken. Det svarer til, at hver dansker i gennemsnit havde 12.565 kroner liggende i kontanter.

Sidste år var der i alt kontanter i omløb for 70,6 milliarder kroner.

Sort arbejde og socialt bedrageri

Ifølge Jan Damsgaard, der er professor på CBS, er det et ”spændende paradoks”.

For det sker i en tid, hvor digitale betalingsløsninger er mange og hyppigere end nogensinde før.

- Det er et paradoks, at der er flere kontanter i omløb. Men at vi bruger kontanter mindre, siger Jan Damsgaard til TV 2.

Samlet set er det 1000-kronesedlerne, der udgør det største beløb. Det er der en særlig grund til, mener Jan Damsgaard.

Han mener, at årsagen er, at det stigende antal kontanter bliver brugt af folk med ”lyssky intentioner”. Det kan for eksempel være i form af sort arbejde eller socialt bedrageri - eller såkaldte "madraspenge".

Her kan 1000-kronesedlerne blandt andet blive brugt til værdiopbevaring for at ”gå under radaren”, uddyber han.

Derfor mener han ikke, at det stigende antal kontanter er udtryk for, at danskerne er begyndt at bruge flere kontanter igen under coronakrisen. Han tror heller ikke, at negative renter har haft nogen større indflydelse på udviklingen.

- Hvis man spørger danskerne om, hvordan en 1000-kroneseddel ser ud, kan de ikke huske, hvordan den ser ud, siger Jan Damsgaard.

Perspektiv

Danskerne bruger færre kontanter

Der bliver længere mellem kontantbetalingerne blandt danskerne.

De seneste år har danskernes betalinger med mønter og sedler været for nedadgående. Det konstaterede Nationalbanken i en rapport tidligere i år.

På tre år er andelen af danskere, der typisk ikke har kontanter på sig, blevet mere end fordoblet.

Samtidig er det blevet sværere at få fat på kontanter. Det sker, efter flere af landets store banker har valgt at lukke deres filialkasser. 

Udfase 1000-kronesedlen?

Til trods for at danskerne i stigende grad tyer til digitale betalingsløsninger, skal man stadig have muligheden for at bruge fysiske kontanter, mener Jan Damsgaard.

Men at man skal have mulighed for at betale med en 1000-kroneseddel, kan han ikke se pointen i.

Andre lande er allerede gået ned ad den vej. Den Europæiske Centralbank, ECB, er blandt andet begyndt at udfase 500-eurosedlen, fordi den kan fremme ulovlige aktiviteter, som det hed tilbage i 2016.

I Sverige har man indført ombytning af deres 1000-kronesedler. Det betyder, at deres "gamle" 1000-kronesedler skal byttes til den nyeste for at kunne bruges.

Til sammenligning er alle pengesedler udstedt efter Anden Verdenskrig stadig brugbare i Danmark - uanset hvor gamle de er.

- Svenskerne har åbnet for madrasserne og fået sat pengene ind på kontoen. Det kunne man også gøre i Danmark, siger Jan Damsgaard.

Om 1000-kronesedlen skal udfases eller ej, svarer Nationalbanken følgende med henvisning til seneste årsberetning i et skriftlig svar til TV 2:

- Sideløbende med en offentlig debat om 1000-kronesedlens rolle er efterspørgslen fortsat faldet, men den er steget stort set tilsvarende for 500-kronesedlen.