Penge

Danskerne er gået aktieamok under coronakrisen – men det er torskedumt, mener professor

Antallet af aktiehandler blandt private investorer har nået rekordniveau under coronakrisen. Men professor fraråder, at folk leger aktiehajer.

For Susanne Ravn kunne timingen nærmest ikke have været værre:

Hun var lige begyndt at købe aktier, da coronakrisen sendte markedet ud i et rekordfald.

- Så fik jeg en ordentlig forskrækkelse. Det gik bare ned og ned. ”Puha, måske skal jeg holde mig væk”, tænkte jeg. Men det gik bedre efterfølgende, og nu har jeg investeret stort set alt, hvad jeg har af likvide midler, i aktier, siger Susanne Ravn.

Det er torskedumt, og jeg vil råde folk til at finde sig en billigere hobby

Michael Møller, professor i finansiering ved CBS

Til dagligt er hun advokat og beskriver sine aktiehandler som en fritidsinteresse, hvor hun kan få sine penge ud at arbejde. Alternativet var, at de stod til nul procent i rente, fortæller hun.

Folkeligt gennembrud

Det var en arv, der fik Susanne Ravn i gang med at investere. Og selvom det er de færreste forundt, er hun langt fra den eneste dansker, der har givet sig i kast med aktiehandel i år.

Ifølge tal fra VP Securities, der står for at registrere ejerskab af og handler med aktier i Danmark, er antallet af privatpersoner, der ejer aktier, steget i 2020. Det samme er den samlede værdi af danskernes aktier.

Et af de steder, hvor de har kunnet mærke danskernes øgede aktielyst, er i Dansk Aktionærforening. Alene i det seneste kvartal fik de tre gange så mange nye medlemmer som normalt, og ifølge administrerende direktør Mikael Bek, er der ingen tvivl om, at aktier er kommet til at fylde mere under coronakrisen end tidligere.

- Folk er begyndt at handle mere og sætte sig mere ind i det. De vil gerne have inspiration. Det er en udvikling, der har været ekstraordinær i år, men stadigvæk en sund udvikling, siger Mikael Bek.

Investeringsboom

Også hos handelsplatformen Nordnet har de kunnet se en øget interesse for aktiehandel blandt danskerne.

- Vi ser noget, man næsten kan kalde et investeringsboom blandt private investorer i øjeblikket. I Nordnet henvender vi os til private, og vores kundetal er steget med næsten 80.000 personer i år, siger Anne Buchardt, der er landechef for Nordnet i Danmark.

Hun peger på, at ”investeringsboomet” nok hænger sammen med, at meget andet har været lukket ned i år.

De fleste har således haft færre udgifter til rejser, fester og andre sociale arrangementer end normalt. Samtidig blev der i efteråret udbetalt indefrosne feriepenge for et større milliardbeløb. Det har fået danskernes opsparing til at nå rekordniveauer.

Hævede jeg gevinsten nu, så var der råd til en god ferie. Havde jeg hævet gevinsten i sidste uge, havde der været råd til to gode ferier

Susanne Ravn, privat investor

- Jeg vil råde folk til at finde en billigere hobby

Ifølge Michael Møller, der er professor i finansiering ved Copenhagen Business School (CBS) er det ”udmærket”, at folk bruger deres penge på aktier. Men én ting bekymrer ham:

I løbet af 2020 har antallet af aktiehandler blandt private investorer nået nye højder.

- Jeg frygter lidt, at det her ikke er udtryk for en egentlig aktiekultur, men i stedet udtryk for, at folk keder sig derhjemme. Nogle har kastet sig over online poker, mens andre køber og sælger aktier, fordi de fleste andre fornøjelser er svære at komme til. Det er for mig en syg aktiekultur, siger Michael Møller.

Han anbefaler i stedet, at man køber de aktier, man tror på – og så ellers ikke bekymrer sig mere om det. Man skal lade være med følge kurserne eller forsøge at købe og sælge aktier med en kortsigtet gevinst for øje.

- Det er torskedumt, og jeg vil råde folk til at finde sig en billigere hobby. Sagen er, at man er en lille investor, og man er dummere end de store, siger Michael Møller med henvisning til store institutionelle investorer som Danske Bank og ATP, der har ”snesevis af begavede analytikere siddende”.

Råd til en god ferie

Susanne Ravn kender godt argumentet om, at hun er oppe mod et marked, der ved meget mere end hende selv.

- Men jeg har hørt om rigtig mange mennesker, der er gode til at investere, selvom de ikke er uddannet til det. Så jeg tænkte, at ”der er så mange andre, der kan finde ud af det der med aktier, så det kan jeg sikkert også”, siger hun.

Hun understreger, at hun ikke køber og sælger aktier i ét væk, og at hun kun ser eventuelle gevinster som en gave. Præcis hvor meget hun indtil videre har tjent, vil hun ikke sige. Men hun fortæller, at der er plus på bundlinjen:

- Det går jo lidt op og ned. Hævede jeg gevinsten nu, så var der råd til en god ferie. Havde jeg hævet gevinsten i sidste uge, havde der været råd til to gode ferier. Men jeg hæver ikke endnu.

I alt er det danske eliteindeks for aktier, C25-indekset, steget med mere end 24 procent i år. Sidste år steg det med i alt 26 procent.