Penge

Se listen: Her kan du spare mest og mindst på Black Friday

I gennemsnit kan du spare cirka 15 procent, når du shopper på Black Friday. Men prisportal advarer om mange "falske tilbud".

Trods både nye og gamle udsalgsdage er Black Friday årets billigste dag at shoppe.

Sådan lyder én af konklusionerne i en helt ny analyse, som prisportalen Pricerunner har foretaget på baggrund af årets Black Friday-tilbud.

I alt har Pricerunner undersøgt 33.000 af de mest populære produkter fra landets 50 største butikker. Her har de fundet frem til, at man i gennemsnit kan spare 15 procent på sine varer, hvis man sammenligner med prisen for de samme produkter for godt en uge siden.

Det er nogenlunde på niveau med de seneste år.

Hvad går danskerne efter på Black Friday?

  • Tøj, sko og accessories: 55 procent
  • Elektronik: 44 procent
  • Bolig- og haveartikler: 27 procent
  • Skønhedsprodukter: 27 procent
  • Legetøj: 27 procent
  • Bøger: 17 procent
  • Oplevelser: 10 procent
  • Mad- og drikkevarer: 9 procent
  • Andet: 8 procent

Kilde: Yougov-undersøgelse fra Nets

- Det har været vildt, og det bliver vildt i dag også

Ifølge Martin Andersen, der er direktør for Pricerunner i Danmark, er der tale om en stor tilbudsfest.

- Man må sige, at rabatterne er stort set de samme som sidste år. Men mængden af tilbud og antallet af butikker, der holder Black Friday, er bare blevet mange gange større. Det har været vildt, og det bliver vildt i dag også. Det er der ingen tvivl om, siger Martin Andersen.

Det skyldes blandt andet, at man efter opfordring fra myndighederne har valgt at sprede tilbudsdagen ud over en hel uge i stedet for en enkelt dag - og det har forbrugerne taget til sig, forklarer Martin Andersen.

Selvom cirka hvert fjerde tilbud er et såkaldt ”falskt tilbud”, hvor prisen er blevet hævet de seneste uger for at få rabatten til at fremstå større, mener han, at Black Friday er en god anledning til at foretage sine julegaveindkøb eksempelvis.

- Der hvor vi finder de største rabatter, det er på nogle af vores populære julegavekøb. Køkkenudstyr for eksempel, sportstøj, sko og så videre. Så der er masser af gode muligheder for at gøre en rigtig god handel, siger han.

Forskel på produkters tilbud

I år ligger den gennemsnitlige rabat på tværs af produkter mellem 15 og 25 procent. Men der er også nogle produkter, hvor besparelsen er endnu større, herunder hvidevarer.

Det afhænger blandt andet af, om der er sæson for produktet eller ej, hvad efterspørgslen er, og hvordan butikkens indkøbspris har været, forklarer Martin Andersen og tilføjer:

- Men det er meget individuelt fra år til år, og det svinger meget.

Bemærk at gennemsnitsbesparelsen her er anderledes end i grafen længere oppe. Det skyldes, at Pricerunner her har kigget på flere produkter og produktkategorier.