Penge

Nu kan du se din forskudsopgørelse – tjek om coronakrisen får betydning for dig

Mange ting har været anderledes i 2020, og derfor er det en god idé at tjekke sin forskudsopgørelse, mener Skattestyrelsen.

Skattestyrelsen har i dag åbnet for næste års forskudsopgørelse, og her kan coronakrisen få afgørende betydning.

Alle større ændringer har nemlig betydning for ens økonomi og den skat, man skal betale. Uanset om man har mistet, fået eller skiftet arbejde, om man har arbejdet hjemmefra i en periode eller om man som selvstændig er blevet påvirket af den økonomiske uro, kan det afspejle sig i den enkelte forskudsopgørelse for næste år.

Det fortæller Karoline Klaksvig, der er underdirektør i Skattestyrelsen, i ’Go’ Morgen Danmark’.

- Det er vigtigt for os alle sammen at vide, hvad man har at gøre med hver måned. At kigge på sin forskudsopgørelse handler om, hvad man betaler af skat af sin løn eller indtægter som selvstændig, så det er rigtig vigtigt at få sat det rigtigt, siger Karoline Klaksvig.

Hus, løn og kørsel

Forskudsopgørelse er den enkeltes budget for det kommende år.

Mens årsopgørelsen i marts – hvor man får at vide, om man får penge tilbage eller skal betale en restskat – kigger på det forgangne skatteår, er forskudsopgørelsen forventningerne til det kommende.

På forskudsopgørelsen kan man blandt andet angive sine forventede lønindtægter for det kommende år, hvilket har betydning for, hvor meget, man skal betale i skat. Man kan også angive rentefradrag, kørselsfradrag og andre ting, der har betydning for ens økonomi.

- Den største fejl, vi ser, er, at folk ikke går ind og tjekker deres forskudsopgørelse. De første par dage er der halvanden million, der tjekker. Men jeg så jo gerne, at alle var optaget af deres eget husholdningsregnskab og gik ind og tjekkede, siger Karoline Klaksvig i ’Go’ Morgen Danmark’.

Hun peger på, at særligt kørselsfradraget, der også hedder ”befordringsfradraget”, er vigtigt at have sig for øje i lyset af coronakrisen. Mange har nemlig haft mere hjemmearbejde end ellers, og man er kun berettiget til kørselsfradrag de dage, man rent faktisk er afsted.

I alt benytter cirka 1,2 millioner danskere sig af kørselsfradraget. Men i perioden fra januar til oktober er det kun cirka en halv million, der har været inde og rette i fradraget. Derfor risikerer op mod 700.000 danskere at skulle betale en restskat, har Skattestyrelsen tidligere advaret om.

Samtidig har mange mistet deres arbejde under krisen, og derfor skal man også huske at tjekke den forventede løn i ens forskudsopgørelse. Hvis den ikke passer, risikerer man ligeså at betale enten for meget eller for lidt i skat.

- Man er måske ikke er opmærksom på, at alle større begivenheder i ens liv påvirker ens økonomi. Det kan være, man bliver gift eller skilt, at man køber eller sælger ejendom, eller om der sker noget andet på arbejdet. Man skal huske, at det påvirker økonomien, og at man skal gå ind og tjekke det, siger Karoline Klaksvig.

Der er ikke nogen deadline for, hvornår man senest skal rette sin forskudsopgørelse. Den kan rettes hele året rundt.

Otte grunde til at rette forskudsopgørelsen

  1. Mere eller mindre i løn

    Får du mere eller mindre i løn, bør du indberette det. Særligt hvis du bevæger dig over eller under topskattegrænsen. I 2021 er grænsen for topskat 544.800 kroner. Det gælder dog også, hvis du eksempelvis har mistet dit arbejde som følge af krisen.

  2. Hvis du holder op med at arbejde

    Holder du op med at arbejde, går på pension eller efterløn, bør du rette din forskudsopgørelse, så du får betalt den rigtige skat. Skattestyrelsen har hjulpet med en genvej øverst på forskudsopgørelsen. Du kan for eksempel klikke på 'Pensioneret', hvis du er gået på pension.

  3. Du er pensionist

    Udbetaling Danmark udbetaler din pension ud fra din forskudsopgørelse. Er der sket ændringer i din indkomst i løbet af året, skal du derfor rette din forskudsopgørelse, så Udbetaling Danmark får besked.

  4. Du har et kørselsfradrag

    Du kan få kørselsfradrag for de dage, hvor du kører mellem hjem og arbejdsplads, hvis du har mere end 12 kilometer til arbejde. Hvordan du transporterer dig selv er underordnet, men udgifterne må ikke være betalt af din arbejdsgiver. Har du skiftet til et job tættere på og ikke fået ændret dit fradrag, risikerer du et skattesmæk. Det samme, hvis du har haft flere hjemmearbejdsdage, end du plejer.

  5. Fradrag og renteudgifter

    Renter for lån i bank, sparekasse, forsikringsselskab eller realkreditinstitut er automatisk med på din årsopgørelse, men du skal skrive dem på din forskudsopgørelse.

    Det skal du, fordi forskudsopgørelsen bliver dannet ud fra informationer fra tidligere år, hvor der til årsopgørelsen bliver hentet oplysninger ind fra bankerne og lignende til årsopgørelsen. Er der sket ændringer, vil der ikke blive taget højde for det i forskudsopgørelsen, hvilket kan betyde, at man ender med at skulle betale penge tilbage i skat.

    Få hjælp til at regne dine fradrag ud.

  6. Salg eller køb af bolig

    Hvis du har købt eller solgt din bolig, skal du huske at indberette det til Skattestyrelsen. Dine renteudgifter skal blandt andet justeres. Skriv også flyttedatoen på din forskudsopgørelse, du skal nemlig kun betale ejendomsværdiskat for den periode, du bor i boligen. Det gælder også, hvis du flytter før overtagelsesdagen. Ret desuden dine renteudgifter på forskudsopgørelsen, hvis dine lån ændrer sig.

  7. Skilsmisse

    Bliver du separeret eller skilt, ophører din sambeskatning med din ægtefælle. Du bliver betragtet som enlig i hele det år, hvor du bliver separeret eller skilt, uanset hvornår på året det sker, skriver Skattestyrelsen.

  8. Udlejning

    Lejer du for eksempel din bil, bolig eller anden ejendom ud, skal det også registreres.

Kilde: Skat.dk