Coronavirus

Hver tredje dansker er bekymret for sin privatøkonomi på grund af coronakrisen

Mange frygter at miste deres arbejde. Men endnu flere er bekymret for deres privatøkonomi som følge af krisen.

Hver femte, der i dag er i arbejde, frygter, at de kan blive fyret på grund af coronakrisen.

Det viser en ny måling, Megafon har foretaget for TV 2.

En af dem, der har oplevet frygten fra nærmeste hold, er Dan Jensen. Han er chauffør og tillidsmand ved busselskabet DitoBus. For nylig måtte de med Dan Jensens ord sende ”et par og 30 chauffører hjem” uden nogen køretimer i deres vagtplan, og det store spørgsmål er nu, hvad de vender tilbage til.

- Det er svært at gisne om. Det er en uforudsigelig branche, vi er i, og folk er bekymrede for det, der sker omkring dem i samfundet, siger Dan Jensen.

50.000 har meldt sig ledige

Til trods for, at regeringen og Folketinget har lanceret økonomiske hjælpepakker for et trecifret milliardbeløb, har coronakrisen allerede sat sig i ledighedstallene.

I perioden fra 9. marts til og med 28. marts har flere end 50.000 meldt sig som ledige, fremgår det af tal fra Beskæftigelsesministeriet. De foregående fem år har tallet for samme periode været mellem 17.000 og 20.000 personer.

I en ny undersøgelse, som erhvervsorganisationen Dansk Erhverv står bag, svarer næsten hver femte af de mere end 1000 adspurgte virksomheder, at de har måttet fyre medarbejdere i marts. Undersøgelsen viser også, at det tal formentlig vil stige over de kommende uger.

En del af de virksomheder, der allerede har måttet fyre, forventer således at skulle afskedige endnu flere. Andre virksomheder forventer at skulle uddele de første fyresedler over de kommende to uger.

I alt forventer mere end hver fjerde virksomhed, at de vil have opsagt medarbejdere som følge af coronakrisen inden påske.

- Rapporten viser, at store dele af erhvervslivet styrtbløder, og at vi går ind i nogle meget problematiske måneder. Der er behov for en genstartsplan af samfundet, så usikkerheden mindskes hos virksomhederne, for ellers vil konsekvensen være mange flere konkurser og mange tusinde arbejdsløse, siger administrerende direktør i Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen, til Berlingske.

Mange er bekymret for deres privatøkonomi

Målingen, som Megafon har foretaget for TV 2, viser desuden, at hver tredje af de adspurgte er bekymret for sin privatøkonomi som følge af coronakrisen.

Tidligere har Dansk Industri anslået, at coronakrisen kan skære op mod 155 milliarder kroner af Danmarks samlede økonomisk output i 2020. Det vil i så fald gøre coronakrisen til den dyreste økonomiske krise i Danmark nogensinde.

Ifølge professor ved Aarhus Universitet og tidligere overvismand Michael Svarer er det ”indiskutabelt”, at Danmarks økonomi i år bliver mindre, end den var i slutningen af 2019.

- Spørgsmålet er, hvor stor en del af regningen, som staten kan tage. Det skal hjælpepakkerne medvirke til. I bedste fald kommer folk ikke til at mærke det særligt meget, men det er nok urealistisk med de afskedigelser, vi allerede har set.