Penge

Børsen i New York sat på pause på grund af stort fald

Faldet kommer samme dag, som det danske C25-indeks faldt markant.

Handlen på børsen i New York blev sat på pause i 15 minutter, fordi indekset S&P 500 åbnede med et fald på syv procent.

Samtidig faldt Dow Jones-indekset med mere end 1800 point

Hvis aktieindekset S&P 500 falder med syv procent på en dag, bliver al handel sat på pause i 15 minutter. Det var det, der skete kort efter, at handlen startede mandag.

På de amerikanske aktiemarkeder er der nogle mekanismer på plads, der suspenderer handlen kortvarigt i tilfælde af store fald. Det skriver erhvervsmediet CNBC.

Det første stop udløses, hvis S&P 500 falder med syv procent på en dag. Hvis indekset fortsætter sit fald til 13 procent på en dag, vil handlen igen blive suspenderet i 15 minutter.

Hvis aktiekurserne fortsætter sit fald, og S&P 500-indekset rammer et fald på 20 procent på en dag, så bliver handlen lukket for resten af dagen.

Pausede varede 15 minutter og handlen blev sat i gang igen klokken 14.49. Siden er faldet taget en anelse til.

Store fald i resten af Europa

Faldet kommer samme dag, som det danske C25-indeks faldt med mere end seks procent sammenlignet med lukkeprisen fredag.

Indekset åbnede klokken 9, og kort efter ramte aktiekurserne bunden med et samlet fald på 6,7 procent. Siden er aktiekurserne dog steget en smule, og klokken 10.30 var faldet på cirka fire procent.

Det er ikke kun de danske aktier, der er startet ugen med blodrøde tal.

Det store tyske aktieindeks Dax faldt med mere end otte procent fra start, og befinder sig nu i et minus på cirka fem procent.

Indekset over de 30 største selskaber i Stockholm er faldet med cirka fem procent og det norske eliteindeks OBX er mandag faldet med cirka otte procent.

FTSE 100, der er et indeks over de 100 mest værdifulde aktier, der er børsnoteret i London, er faldet med mere end seks procent.

Ifølge Andreas Østerheden, der er chefstrateg i Nordea, er det særligt to ting, der kaster aktiemarkederne ud i et fald.

Dels peger han på, at den fortsatte spredning af coronavirussen har en betydning, og dels er olieprisen natten til mandag dansk tid styrtdykket med mere end 20 procent.