Penge

Skat tyvstarter - nu kan du se, om du skal have penge tilbage

Nu er årsopgørelsen klar. Men forvent digitale køer og ventetid. TV 2 Grafik

Skattestyrelsen løfter formelt først sløret for årsopgørelserne mandag. Allerede nu man kan dog komme ind. Men forvent at skulle vente i kø først.

Traditionen tro har Skattestyrelsen – det tidligere Skat – tyvstartet og gjort årsopgørelserne tilgængelige flere dage før den planlagte dag.

Det betyder, at du allerede nu kan gå ind på skat.dk og se, om du skal have penge tilbage, eller om du skal betale restskat.

Hvad er årsopgørelsen fra Skat?

  • Årsopgørelsen er en oversigt over din skat for sidste år. Den kigger bagud og viser, hvad du har haft af indkomst og fradrag og betalt i skat.  
  • Årsopgørelsen kommer hvert år i marts, hvor du kan se, om du skal have penge tilbage eller har betalt for lidt i skat sidste år. 
  • Skattestyrelsen danner din årsopgørelsen ud fra de oplysninger, de har om dine indtægter, fradrag, banklån og andre forhold, som for eksempel om du har ejerbolig.
  • Skattestyrelsen modtager cirka 92 procent af alle deres oplysninger fra såkaldte tredjeparter. I praksis er det kun cirka otte procent du selv skal indberette.

Egentlig var det først på mandag, at Skattestyrelsen skulle åbne sluserne til årsopgørelsen, men for at sprede belastningen fra de hundredtusindvis af digitale besøgende ud, har de allerede nu åbnet.

Weekenden bliver traditionelt brugt som en betaperiode for at få de sidste ting helt på plads, og man vil som oftest møde lange digitale køer og stor ventetid, inden man kan se sin årsopgørelse, fordi så mange forsøger at tilgå Skattestyrelsens hjemmesiden samtidig.

Sidste år anbefalede Skattestyrelsen, at man forsøgte at klikke sig ind på sin årsopgørelse mellem midnat og klokken seks om morgenen, hvis man ville undgå de travleste perioder.

Som noget nyt vil der i år være langt færre felter på ens årsopgørelse at overskue, end der plejer at være. Formålet er, at det skal være enklere at forstå og rette ens årsopgørelse.

Tidligere var der 66 felter på årsopgørelsen, men denne gang vil antallet være skræddersyet til den enkelte, og for de fleste lønmodtagere vil der være cirka 12 felter, har Skattestyrelsen oplyst.

De felter, som borgerne får vist på deres årsopgørelser, er dem, som Skattestyrelsen har vurderet, er relevante for den enkelte.

Hvis man har brug for at rette i et felt, man ikke får vist i sin årsopgørelse, skal man kontakte Skattestyrelsens kundecenter på telefon eller mail for at få åbnet for det manglende felt.

170 millioner oplysninger om os

Der bliver i år generet mere end 4,6 millioner årsopgørelser, og inden man eventuelt går ind og retter i Skattestyrelsens oplysninger, har såkaldte tredjeparter – såsom ens bank, arbejdsgiver og pensionskasse – allerede indberettet i alt 170 millioner unikke oplysninger.

Det svarer til cirka 37 oplysninger for hver eneste af de 4,6 millioner årsopgørelser.

Det er disse oplysninger, der gør, at Skattestyrelsen åbner færre felter op for den enkelte – de fleste oplysninger har de allerede på forhånd.

I 2018 stammede 92 procent af alle oplysninger, der blev brugt i beregningen af årsopgørelserne, således fra tredjeparter. Kun otte procent af oplysningerne indtastede folk selv.

Antallet af indberetninger fra tredjeparter er stigende, og det har betydet, at skattebetalingen er blevet mere præcis over de seneste ti år. Det viser tal fra Skattestyrelsen.