Huspriser sætter rekord – tjek priserne i din egen kommune her

Den lave rente og sunde økonomi er en del af forklaringen på de højere huspriser, lyder det.

Huspriserne er steget i to ud af tre kommuner i løbet af det seneste år, og den gennemsnitlige kvadratmeterpris har ikke været højere i de seneste 10 år.

Det viser nye tal fra Boligsiden.

Rekorden er gennemsnitlig for hele landet, og derfor er prisfremgangen ikke gældende alle steder, men kan alligevel ses i flere kommuner.

Og det er der en årsag til:

- Det går generelt rigtigt godt på husmarkedet. Og når vi kigger på, hvad det er, der skubber huspriserne op, har vi særligt renten. Og renten i 2019 har kun kendt én vej. Og når renten falder, bliver det billigere at låne penge, og det bliver lettere at blive realkreditgodkendt, siger boligøkonom i Nordea, Lise Nytoft Bergmann.

Forventer yderligere stigninger

Konkret er den gennemsnitlige kvadratmeterpris steget 2,5 procent fra 2018 til 2019, hvorfor en gennemsnitlig villa på 142 kvadratmeter kan erhverves til 2.046.110 kroner, hvilket er 49.607 mere end sidste år.

Det giver en gennemsnitlig kvadratmeterpris på 14.409 kroner - det højeste niveau i de seneste 10 år

Vi venter prisstigner på boligmarkedet på 3-4 procent i år

Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom i Realkredit Danmark

Og netop renten er én af de helt store spillere, når det gælder et sundt boligmarked, siger cheføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig. Derfor kan vi forvente yderligere stigninger:

- Vi venter prisstigninger på boligmarkedet på 3-4 procent i år. Boligmarkedet bliver hjulpet af fremgangen i dansk økonomi. Stigende beskæftigelse, stigende indkomst, og så har vi det her rentefald, der også giver vitaminer til boligmarkedet.

Cheføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig, fortæller, at de venter prisstigninger på boligmarkedet på 3-4 procent i år. Video: Kasper B. Andreasen

- Men det er klart, at risikoen på boligmarkedet knytter sig til den økonomiske udvikling. Hvis vi kommer ind i en lavkonjuktur, vil det betyde, at huspriserne ikke stiger lige så meget, siger han.

Renten har i løbet af de seneste år udviklet sig til fordel for boligkøberne, og i begyndelsen af august åbnede både Realkredit Danmark og Nordea Kredit for et 30-årigt lån med 0,5 procent i rente. Det var rekordlavt. Og ifølge Christian Hilligsøe Heinig ruller konverteringerne løbende. Især er der noget at hente for dem med 2 og 2,5 procents lån.

Dermed kan danskere på boligjagt altså købe hus for mere med den samme indkomst.

Her er priserne steget mest siden 2010

Ifølge Boligsidens tal er huspriserne steget i 67 kommuner i løbet af det seneste år. Og selvom stigningerne ses tættere på de større byer, er der også positive takter i eksempelvis Lemvig og Kerteminde.

Her er kvadratmeterprisen steget mest fra 2018-19

Og der bliver solgt huse. I midten af august kunne Boligsiden fortælle, at antallet af hushandler steg i 58 af landets kommuner.

Kigger man på de kommuner, hvor huspriserne historisk er steget mest fra 2011, er forstadskommuner til København typisk at finde på listen, men også Kerteminde Kommune har oplevet pæn vækst.

Huspriserne har det godt, men markedet for ejerlejligheder er mere moderat. Her er stigningen på 0,9 procent fra 2018 til 2019.

Ifølge Lise Nytoft Bergmann har storbyerne Aarhus og København trukket priserne op i de seneste år, men er tæt på et niveau, hvor de ikke kan stige meget mere. Det er dog ikke alarmerende endnu.