Penge

Global nedtur truer – aktiemarked styrtdykker

Amerikanske nøgletal peger i retning af recession.

Sorte skyer trak onsdag sammen over Wall Street, hvor aktiemarkedet styrtdykkede. Årsagen er, at investorer flygter til traditionelt sikrere investeringer, skriver CNN.

- Vi har set en decideret flugt fra aktier til obligationer, siger TV 2s finanskommentator, Ole Krohn.

Flugten resulterede i et fald på omkring 2,8 procent på både Dow Jones og S&P 500, mens NASDAQ-indekset faldt med 3,1 procent.

Torsdag er den store japanske aktiebørs, Nikkie 225, også faldet. Børsen åbnede med et fald på mere end halvanden procent, men er i løbet af dagen steget en smule igen. Ved lukketid på den japanske børs torsdag kan der ses et fald på 1,35 procent sammenlignet med lukkekursen onsdag.

På obligationsmarkedet kunne investorerne for første gang siden finanskrisen i 2007 se, at renten på de tiårige obligationer var lavere end renten på toårige obligationer. Og det kan være særdeles dårligt nyt.

- Det er et pålideligt tegn på, at USA kommer i bakgear, siger aktieanalysechef ved Sydbank Jacob Pedersen til TV 2.

Både han og Ole Krohn mener, at USA vil havne i recession inden for et års tid. Det sker, når et land har haft negative væksttal i to kvartaler efter hinanden. Recession kan resultere i blandt andet faldende huspriser og stigende arbejdsløshed.

- Det her er endnu et tegn på, at verdensøkonomien ikke kan holde pusten meget længere, siger Jacob Pedersen.

Svage tal fra Tyskland

Trods tegnene på en kommende recession ser den amerikanske økonomi stærk ud. Arbejdsløsheden er fortsat lav, forbrugerne er villige til at bruge deres penge, og det finansielle system er sundt.

I mange andre store økonomier er tegnene anderledes.

Allerede nu balancerer 5 af verdens 20 største økonomier på kanten af recession. Det er Tyskland, Storbritannien, Italien, Brasilien og Mexico.

- Hvis Tyskland, Europas største økonomi, går i recession, vil det påvirke mange lande. Danmark har for eksempel flotte tal, men går Tyskland i recession, er de flotte tal ligegyldige, fordi vi eksporterer meget til Tyskland, siger Ole Krohn.

Tyskland havde i andet kvartal en negativ vækst på 0,1 procent. Til sammenligning var den danske vækst på 0,8 procent ifølge Danmarks Statistik. Er væksten negativ i indeværende kvartal, vil Tyskland officielt være i recession.

Uro i Mellemøsten, Argentina på randen af fallit og ikke mindst en ulmende handelskrig puster til investorernes frygt og risikoen for en ny finanskrise.

- Handelskrigen mellem USA og Kina rumler. Spørgsmålet er, om vi får en ny verdensorden med mindre frihandel. Gør vi det, vil det skade den globale vækst, siger Ole Krohn.

Senest har USA's præsident, Donald Trump, udsat den ti procents told, han ellers havde varslet på en stribe varer fra Kina, så den bliver indført 15. december i stedet for 1. september.

Hav is i maven

Jacob Pedersen mener, at staternes mangeårige opkøb af obligationer har været finansiel doping til markedet. Opkøbene har pustet markedet op.

- Resultatet er, at de finansielle markeder har svært ved at stå egne ben, siger Jacob Pedersen.

Det har fået investorerne til at vente på nedturen, hvorfor de nu vælger de sikrere investeringer med de deraf faldende aktiekurser, mener han.

Alligevel vil aktieanalysechefen ikke råde private aktieinvestorer til at sælge ud af aktiverne.

- Mit råd er, at de skal have is i maven, til vi ser de endelige tegn på, at den amerikanske økonomi stopper op, siger Jacob Pedersen.