Hvis renterne fortsætter nedad, vil man kunne tjene penge på at låne

Mandag blev et nyt realkreditlån med en fast rente på minus 0,5 procent præsenteret. Men det betyder ikke, at man tjener penge på at have lånet.

Som lånemarkedet ser ud lige nu, kan man ikke tjene penge på at tegne et realkreditlån.

Heller ikke selvom Jyske Realkredit mandag præsenterede et historisk 10-årigt lån med en fast rente på minus 0,5 procent.

Men måske ændrer det sig på et tidspunkt.

Historisk rentefald

Det lyder besnærende med et fastforrentet lån med en negativ rente.

Men fordi et realkreditlån består af tre dele - afdrag på lånet, renter til dem, man har lånt pengene af, og en såkaldt bidragssats til realkreditinstituttet, der formidler lånet – kan der ikke sættes lighedstegn mellem en negativ rente, og at man tjener penge på at have lånet.

Realkreditlån

  • Et realkreditlån er en lånetype, man kan bruge til at købe fast ejendom. Mod at låne pengene stiller man sit hus, lejlighed eller sommerhus som pant.
  • I modsætning til lån i banken har et realkreditlån en direkte sammenhæng til obligationer. Udbud og efterspørgsel på de finansielle markeder afgør, hvor meget det koster at låne.
  • Hvis der er et stort udbud af realkreditobligationer, stiger kursen – det, som det koster at låne pengene – og renten falder.
  • Et realkreditlån kan maksimalt udgøre 80 procent af det samlede købsbeløb i fast ejendom.

Det fortæller Ulrik Marschall, der er kommunikationschef for sammenligningsportalen MyBanker.

- Hvis renten er minus en halv procent, men bidragssatsen er på én procent, kommer man samlet set til at betale en halv procent, siger Ulrik Marschall. Sådan vil det være, så længe bidragssatsen er større end en eventuel negativ rente.

Men hvis det historiske rentefald, der har præget det seneste halve år, fortsætter, kan det ændre sig.

- Hvis udviklingen fortsætter som indtil videre i 2019, så kan man spekulere i, om der kommer en negativ rente på halvanden eller to procent. Så kan de nuværende bidragssatser ikke følge med, siger Ulrik Marschall.

Han understreger dog samtidig, at der er tale om spekulation. Selvom det teoretisk set er muligt at tjene penge på den negative rente, hvis den bliver tilstrækkelig lav, forventer han, at bidragssatserne bliver hævet inden det sker.

En trædesten

Tidligere mandag kunne Nordea Kredit Analyse fortælle, at danske boligejere netop nu omlægger deres lån i en grad, der aldrig er set før. Ifølge Nykredit blev der omlagt realkreditlån for 178 milliarder kroner i juli.

Omlægningsfesten følger efter et halvt år med et hav af renterekorder. Så sent som i fredags annoncerede to store realkreditinstitutter, at de i denne uge vil åbne for et 30-årigt fastforrentet lån med ti års afdragsfrihed til 0,5 procent i rente.

Det er især handelskrigen mellem Kina og USA, uroen i Mellemøsten og risikoen for et hårdt Brexit, det har tvunget renterne nedad. Men ifølge Ulrik Marschall fra MyBanker er det ikke utænkeligt, at rentefaldet fortsætter.

- Man kan sikkert finde nogle, der siger, at bunden er nået nu. Men udviklingen viser, at renten fortsætter nedad. Så mon ikke at vi kommer til at se flere negative renter. Det vil mit bud i hvert fald være, siger han.

Han kalder det nye 10-årige, fastforrentede lån med minusrenter for ”en trædesten på vejen og en del af den udvikling, vi ser i øjeblikket”. Han forventer derfor heller ikke, at Jyske Realkredit kommer til at være eneste udbyder af fastforrentede lån med negativ rente.

Kan blive snydt af kursen

Af samme årsag opfordrer han også til, at man slår koldt vand i blodet, inden man farer ned for at omlægge sit lån. Udover rente, afdrag og bidragssats skal man også holde sig kursen for øje.

- Kursen betyder mere end mange er klar over. Man kan godt komme til at stirre sig blind på rentefaldet, men hvis et kurstab betyder, at man øger sin gæld med 100.000 kroner, kan der gå mange år, før det har tjent sig ind, siger Ulrik Marschall.

Kursen kommer i spil, fordi et realkreditlån er bundet op på kursen på obligationer. Hvis kursen eksempelvis er 95, vil det betyde, at man får 95.000 kroner, når man gældsætter sig for 100.000 kroner.

Vil man købe et hus til to millioner kroner, skal man altså låne 2,1 millioner kroner. Det samme gælder, hvis man vil omlægge sit lån. Derudover vil der typisk være nogle udgifter forbundet med en omlægning.

- Derfor skal man sætte sig ned og få nogle tilbud, man kan sammenligne med, så man ikke stirrer sig blind på et lån, der måske ser ud til at være billigere på papiret. Det er ikke sikkert, at det rent faktisk er det, siger Ulrik Marschall.