Penge

Historisk: Nu åbnes der for fast minusrente på boliglån

Det nyeste rentefald kommer efter den seneste tids optrapning af handelskrigen, uroen i Mellemøsten og Brexit.

Historieskrivningen på det danske boligmarked fortsætter:

Senere på ugen bliver det for første gang nogensinde muligt at optage et fastforrentet lån med minusrente i hele lånets levetid.

Det sker, når Jyske Realkredit åbner for et realkreditlån, der løber over ti år med en fast rente på minus 0,5 procent. Det oplyser realkreditinstituttet i en fondsbørsmeddelelse.

- Vi har arbejdet benhårdt de sidste par måneder på at gøre systemerne klar til at håndtere negativ rente. Det kan faktisk lade sig gøre nu. Det troede vi ellers ikke for få måneder siden. Lige nu skriver vi faktisk verdenshistorie, siger Mikkel Høegh, boligøkonom ved Jyske Realkredit, til TV 2.

Der er sket et markant rentefald. De seneste dage har kurven nærmest været lodret nedad

Mikkel Høegh, boligøkonom, Jyske Realkredit

Realkreditlån

  • Et realkreditlån er en lånetype, man kan bruge til at købe fast ejendom. Mod at låne pengene stiller man sit hus, lejlighed eller sommerhus som pant.
  • I modsætning til lån i banken har et realkreditlån en direkte sammenhæng til obligationer. Udbud og efterspørgsel på de finansielle markeder afgør, hvor meget det koster at låne.
  • Hvis der er et stort udbud af realkreditobligationer, stiger kursen – det, som det koster at låne pengene – og renten falder.
  • Et realkreditlån kan maksimalt udgøre 80 procent af det samlede købsbeløb i fast ejendom.

Månedlangt rentefald

Det er ikke første gang, det er muligt at låne penge til en negativ rente. Men det er første gang, der er tale om et fastforrentet lån. Hidtil har minusrenter været forbeholdt lån med variabel rente.

Det nye lån med minusrente er en foreløbig kulmination på et månedlangt rentefald. Så sent som i fredags meddelte Realkredit Danmark og Nordea Kredit, at de i denne uge åbner for et 30-årigt lån med ti års afdragsfrihed til 0,5 procent. I fondsbørsmeddelelsen oplyser Jyske Realkredit, at de ligeså vil tilbyde dette lån.

- Der er sket et markant rentefald. De seneste dage har kurven nærmest været lodret nedad. Det er udtryk for den usikkerhed, der er på de finansielle markeder. Der er handelskrig, usikkerhed i Mellemøsten og Brexit på agendaen, siger Mikkel Høegh fra Jyske Realkredit.

Han påpeger, at lånet ikke vil egne sig til boligkøb for mange, da løbetiden på ti år vil betyde meget store månedlige afdrag. Han kalder det derimod det "perfekte tillægslån", der eksempelvis kan bruges, hvis man skal forbedre sin bolig med et nyt tag, badeværelse eller køkken.

Rådgiver: - Så begejstret er jeg egentlig ikke

Samme vurdering kommer fra Karsten Engmann Jensen, der driver og ejer det privatøkonomiske rådgivningsfirma Pengeministeriet. Men modsat Mikkel Høegh fra Jyske Realkredit er Engmann Jensen ikke udelt optimist omkring det nye lån.

- Det er fint nok, at vi får et nyt lån her, men det er for en meget lille del af markedet, og man skal huske på, at det er med en forholdsvis kort løbetid. Så begejstret er jeg egentlig ikke, siger Karsten Engmann Jensen.

Han mener derimod, at det nye lån med minusrente blot er det nyeste skud på stammen fra realkreditinstitutterne, der kan se en forretningsmæssig værdi i at tilbyde nye produkter.

- Jeg er ikke overrasket over rentefaldet, for det har været en lang proces. Men jeg er overrasket over, at realkreditinstitutterne er sluppet godt fra i så mange år at have advokeret for fastforrentede lån, for at man kan høste en lille rentegevinst, hvis renten stiger. Gennem de seneste ti år har det været en rigtig dårlig forretning, siger Karsten Engmann Jensen.

Han mener kun, at det giver mening med et fastforrentet lån, hvis man tror, at renten kommer til at stige.