Penge

Hver tiende lønmodtager i Danmark er fra udlandet – her kommer de fra

ARKIV. Polske håndværkere er i gang med at bygge Nordhavnstunnellen i nærheden af Svanemøllen 30 september 2013. Thomas Lekfeldt / Scanpix Denmark

På fire år er antallet af udenlandske lønmodtagere i Danmark steget med næsten 75.000. Men det har været nødvendigt, mener Dansk Erhverv.

Hver tiende lønmodtager på det danske arbejdsmarked er født i udlandet. For ti år siden var det én ud af 14.

Alene i perioden fra 2014 til 2018 steg antallet af udenlandske lønmodtagere på det danske arbejdsmarked med flere end 75.000 personer.

Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Det var ikke drømmen, men...

Ifølge Jonas Felbo-Kolding, der er arbejdsmarkedsforsker ved Københavns Universitet, er der flere forklaringer på, at en større andel af det danske arbejdsmarked i dag udgøres af folk, der er født uden for landets grænser.

Dels peger han på, at en del af stigningen udgøres af folk, der reelt har været i Danmark i mange år, men som først de seneste år er kommet i arbejde. Dels er der også en gruppe, særligt fra Øst- og Centraleuropa, der henover de sidste 10-12 år er blevet mere eftertragtet i det danske erhvervsliv.

Inden finanskrisen i 2008 bragede økonomien af sted, og der var mangel på arbejdskraft i flere brancher, forklarer Jonas Felbo-Kolding. Derfor begyndte danske virksomheder at kigge ud over Danmarks grænser for at finde arbejdstagere.

- Det er ikke, fordi virksomhederne nødvendigvis drømte om det, men de manglede arbejdskraft. Virksomhederne oplevede, at personerne fra Øst- og Centraleuropa var en stabil arbejdskraft, og de leverer det, de skulle, siger arbejdsmarkedsforskeren.

Han påpeger, at visse brancher i dag oplever en lignende mangel på arbejdskraft som inden finanskrisen. Desuden har det stigende antal øst- og centraleuropæere på det danske arbejdsmarked gjort det lettere for eksempelvis polakker eller rumænere at komme til Danmark for at arbejde, fordi de har et netværk.

- Man kan sige, at begge parter har fået øjnene op for, at det er en mulighed at arbejde i Danmark, hvis man kommer fra Øst- eller Centraleuropa, siger Jonas Felbo-Kolding.

Polen og Rumænien i spids

I 2018 udgjorde personer født i særligt Polen, Rumænien, Tyrkiet og Tyskland en relativ stor del af det danske lønmodtagermarked. Litauen, Syrien, Bosnien-Hercegovina, Storbritannien, Irak og Iran var de øvrige seks ophavslande med flest lønmodtagere på det danske arbejdsmarked.

Fælles for alle ti lande er, at antallet af lønmodtagere fra landet er steget over de seneste år. Ifølge arbejdsmarkedschef i Dansk Erhverv Peter Halkjær er det positivt for dansk økonomi, da der har været et stigende behov for arbejdskraft i perioden. Uden den udenlandske arbejdskraft havde virksomhederne haft "endnu større problemer" med at skaffe nok arbejdskraft, siger han.

- Der har været og er stadig en stigende beskæftigelse. Så længe behovet for arbejdskraft vokser hurtigere, end arbejdsudbuddet kan følge med, løber man i hvert fald ikke ind i det problem, at tilgang af arbejdskraft fra andre lande på nogen måde begrænser mulighederne for beskæftigelse for danske lønmodtager, siger Peter Halkjær.

Tendensen fortsætter

Ser man fremad, er der ikke noget, der antyder, at antallet af udenlandske lønmodtagere vil falde i den nærmeste fremtid, mener Jonas Felbo-Kolding. 

Under den seneste større økonomiske krise, finanskrisen i slutningen af 00’erne, blev tilstrømningen mindre, men det var ikke ret mange, der allerede var i arbejde, som rejste ud af Danmark igen, fortæller arbejdsmarkedsforskeren.

Han tror dog ikke, at stigningen vil fortsætte i samme tempo, som det har været tilfældet de seneste år. På grund af den såkaldte demografiske udfordring – at der bliver flere ældre og færre unge – vil der komme større kamp om arbejdskraften, forudser han.

- Det er hele den vestlige verden, der står over for det problem. Også de lande, Danmark rekrutterer fra. Derfor bliver kampen om arbejdskraft hårdere, for så forsøger Polen og Rumænien at fastholde de samme migranter, som Danmark, Sverige og Tyskland gerne vil lokke til.