Penge

Nu skal butikker kunne nægte at tage imod dine kontanter

På den måde kan butikker blandt andet forebygge røverier, lyder det fra erhvervsministeren.

I en ikke så fjern fremtid kan du komme til at gå forgæves, hvis du ønsker at betale med mønter og sedler i kiosker og i tøjbutikker.

I hvert fald hvis det står til regeringen.

Som det ser ud i dag, skal butikker tage imod kontanter, men nu ønsker regeringen, at det fremover skal være muligt at drive kontantfri forretning.

I et nyt udspil foreslår Erhvervsministeriet at droppe den såkaldte 'kontantregel', der i dag betyder, at butikker og andre betalingsmodtagere som eksempelvis tandlæger og tankstationer skal søge om dispensation for at afvise kontanter.

Formålet med at droppe reglen er, at butikkerne på den måde kan spare tid og penge på optælling af kasse, aflevering af ditto i banken, vagter og overvågning.

Lempelsen skal desuden være med til at forebygge røverier, lyder det i udspillet.

Ingen tvang

Til DR fortæller den konservative erhvervsminister Rasmus Jarlov, at udspillet ikke skal ses som et slag for et helt kontantfrit samfund.

- Vi tvinger ingen til at droppe kontanter. Alle må fortsat gerne tage imod kontanter, hvis de vil, og hvis kunderne vil betale med kontanter, vil de fleste forretninger nok også gerne imødekomme deres kunders ønsker, siger han til DR.

Afstemning

Er det en god idé at droppe kontanter i butikkerne?

Gælder ikke alle

Hvis den nuværende regel bliver droppet, er det dog ikke alle typer butikker, der vil være omfattet af muligheden for at sige nej til kontanter.

I udspillet lyder det, at ”centrale samfundsfunktioner fortsat skal modtage kontanter mellem klokken 6 og 22”.

Dermed får dagligvarebutikker, læger, tandlæger, fysioterapeuter, kiropraktorer og apoteker ikke mulighed for at takke nej til mønter og sedler.

Det samme gælder kantiner og kiosker på offentlige sygehuse og plejehjem samt posthuse og andre butikker med postdrift.

Regeringen forventer, at ændringen vil kunne spare forretninger millioner på diverse omkostninger. Men først skal der dog findes flertal for forslaget i Folketinget, da der er tale om egentlige lovændringer.