Penge

Nyt boliglån på nul procent: - Det er helt vildt

Boligejere har for første gang mulighed for at vælge et tiårigt obligationslån med en rente på nul procent.

Tirsdag har Jyske Realkredit besluttet at åbne for et tiårigt fastforrentet realkreditlån til nul procent. Det skriver Berlingske.

Det er ifølge boligøkonom i Jyske Bank Mikkel Høegh første gang i historien.

- Det er først og fremmest det generelle rentefald igennem noget tid, der giver mulighed for dette. Tiårige lån er selvfølgelig for feinschmeckere, siger Mikkel Høegh til Berlingske.

Han uddyber, at det ofte bliver anvendt af boligejere med friværdi til at finansiere en ny bil eller forbedringer i huset.

- Det er helt vildt, at vi nu har åbnet lån med nul procent i rente. Jeg ser det her som et lån, man holder til udløb. Man kan ikke forestille sig, at det kan blive billigere, siger Mikkel Høegh til Berlingske.

Udvikling i en "ekstrem tid"

Ifølge Curt Liliegreen, direktør i Boligøkonomisk Videnscenter, er det nye lån ikke overraskende. Det er en del af udviklingen i en "ekstrem tid", lyder det.

- Det er meget forventeligt. Hvis det var sket for tre år siden, havde jeg været bekymret. Men i dag har vi passeret det punkt, hvor vi kan frygte en ny boligboble i Danmark.

- Den lave rente medfører ikke, at der kommer en boligboble, understreger Curt Liliegreen.

Den kan omvendt have en positiv effekt.

- Den lave rente kan være med til at holde et sikkerhedsnet under lejlighedsmarkedet i København, lyder Curt Liliegreens vurdering.

Mere til historiebøgerne

Det er lidt over en uge siden, at fire store realkreditselskaber åbnede for et 30-årigt 1,5 procent lån med ti års afdragsfrihed. Også det skrev sig ind i historiebøgerne.

Men indtil videre er det kun Jyske Realkredit, som har suppleret sit udvalg med et tiårigt lån til nul procent.

Økonomer i henholdsvis Nordea Kredit og Realkredit Danmark oplyser til Berlingske, at de overvåger markedet løbende.

Lånet på nul procent er dog ikke fuldstændig gratis. Der skal ligesom ved andre lån betales bidrag, men altså ingen rente.