Penge

Billigste boliglån nogensinde på gaden - det betyder det for dig

Den nye lånetype har kun betydning for realkreditlån - ikke andels-, forbrugs- eller andre typer banklån.

Der kan være tusindvis af kroner at spare hver måned med et nyt realkreditlån, hvor renten er historisk lav. Alligevel behøver man ikke tage tidligt hjem fra arbejde for at ræse ned i banken.

Sådan lyder det fra Ulrik Marschall fra sammenligningsportalen MyBanker.

Lånet, der er 30-årigt og afdragsfrit i op til ti år, har en fast rente på halvanden procent og er det billigste i danmarkshistorien. Det blev første gang udbudt i sidste uge, og ifølge beregninger foretaget af Jyske Realkredit for TV 2 Business kan man, hvis man i dag køber et hus på 140 kvadratmeter til omkring 1,9 millioner kroner, spare mere end 3500 kroner om måneden efter skat sammenlignet med i 2009. Dengang var renten seks procent.

Alligevel opfordrer Ulrik Marschall til, at man lige klapper hesten.

- Du får en billigere ydelse hver måned med det her lån, men din restgæld – det beløb, som du skylder – stiger, forklarer Ulrik Marschall fra MyBanker.

Realkreditlån

  • Et realkreditlån er en lånetype, man kan bruge til at købe fast ejendom. Mod at låne pengene stiller man sit hus, lejlighed eller sommerhus som pant.
  • I modsætning til lån i banken har et realkreditlån en direkte sammenhæng til obligationer. Udbud og efterspørgsel på de finansielle markeder afgør, hvor meget det koster at låne.
  • Hvis der er et stort udbud af realkreditobligationer, stiger kursen – det, som det koster at låne pengene – og renten falder.
  • Et realkreditlån kan maksimalt udgøre 80 procent af det samlede købsbeløb i fast ejendom.

Hold øje med kursen

Årsagen er, at et realkreditlån er bundet op på kursen på obligationer. Hvis kursen eksempelvis er 95, vil det betyde, at du får 95.000 kroner, når du gældsætter dig for 100.000 kroner. Vil man købe et hus til to millioner kroner, skal man altså låne 2,1 millioner kroner. Det samme gælder, hvis man vil omlægge sit lån.

- Det kommer til at koste noget ekstra. I eksemplet med et hus til to millioner er det 100.000 kroner. Det tænker man måske ikke over, når vi taler 30 år, men det er immervæk penge, man kunne have brugt på noget andet, siger Ulrik Marschall.

Han forklarer, at situationen var den samme for et år siden, da realkreditinstitutterne åbnede for lån til to procent mod 2,5 procent tidligere.

Dengang var kursen dog lavere, end den er nu, og derfor vil de, der omlagde deres lån dengang, blive straffet både på rente- og kursfronten.

- For os at se er det vigtigt, at du har et lån til så tæt på kurs 100 som muligt. Så låner man kun de penge, man skal bruge, siger Ulrik Marschall.

Matematik og følelser

Det nye lån udbydes kun af realkreditinstitutterne og kræver fast ejendom som sikkerhed for lånet. Det vil sige, at hvis man for eksempel har et andels- eller forbrugslån i banken, behøver man ikke forholde sig til lånet på halvanden procent.

Men hvis man har et realkreditlån, kan det godt give mening at stoppe op og overveje, om man har det rigtige lån, siger Ulrik Marschall. Udover spørgsmålet om afdragsfrihed eller ej skal man også gøre op med sig selv, om man vil have en rente, der er låst fast i hele lånets løbetid, eller som revurderes for eksempel hvert tredje eller femte år.

- Det kan være svært for mange at forstå, og derfor er det godt, hvis man sætter sig ned med en rådgiver og taler det igennem. Dels er der matematikken bag lånene, dels er der følelserne – altså, hvilken type lån der giver den bedste følelse nede i maven.