Fik taxaregning på 879 kroner: - Det kan ikke være rigtigt
Det kan blive en dyr fornøjelse at køre taxa mellem jul og nytår.
Det var en dyr fornøjelse, da Per Dyrland Arnoldi sammen med en håndfuld venner natten til tirsdag satte sig i en taxa for at blive fragtet hjem fra julemiddagen.
Regningen lød på 879 kroner for en distance på 12,7 kilometer. Betydeligt højere end de godt 300 kroner, han før har betalt for en tilsvarende tur.
- Vi havde godt hørt om, at der kunne være forhøjede takster hen over jul og nytår. Alle har jo valgt at sætte priserne op i den anledning, men det her er for meget, siger Per Dyrlund Arnoldi, der sammen med vennerne havde bestilt en stor vogn, som er lidt dyrere end en standard-taxa.
Tredobbelt pris er ikke rimeligt
Han havde ringet til Taxa 4x35, der har et startgebyr på 95 kroner for en stor vogn.
Derfra tikkede taxameteret hurtigt. Det var nat og helligdag, og taksten var derfor skruet op til det maksimale.
Per Dyrlund Arnoldi synes ikke det er urimeligt, at det koster lidt ekstra på særlige tidspunkter.
- Men at skulle af med næsten det tredobbelte, det kan ikke være rigtigt. Det ville jeg heller ikke synes, hvis jeg gik i kiosken efter en liter mælk lørdag aften, siger han.
Politikerne har fremmet udviklingen
Også Amager-Øbro Taxi 4x27 har sat prisen op mellem jul og nytår. Den 24.-26. og 31. december samt 1. januar koster det 135 kroner at sætte sig ind i en af selskabets vogne.
Hos Brancheforeningen for Taxiførere i Danmark (TiD) forsvarer formand Thomas Wiigh Larsen de nye tider, der kom til da den gældende taxalovgivning blev liberaliseret i januar.
- Der er stor forskel på priser fra selskab til selskab. Et startgebyr på 135 kroner er højt, men det er kun ét selskab, der har valgt at sætte det så højt, siger han til TV 2.
Han mener, at det er politikerne, som har været med til at fremme udviklingen og få flere biler på gaden, efter der igennem flere år har været skarp konkurrence mellem den etablerede taxabranche og pirat-bilerne fra Uber.
Uber trak sig efter lovændring
Ubers beslutning om exit efter fire år på det danske marked kom som en følge af den nye taxalov, massebøder og tiltaler mod selskabets chauffører samt en retssag mod selskabet.
Den ny taxalov krævede blandt andet, at bilerne har taxameter og sædefølere - en beslutning, som Uber var hurtig til at lange ud efter.
Spørger man Per Dyrlund Arnoldi, er Uber savnet.
- Lad os da endelig få Uber tilbage, for man finder jo ikke nogen taxaer nu, der er rigtig billige. Man må spørge politikerne, om det var det her, man ønskede, da man vedtog den gældende taxalov, siger han.
Forbrugerrådet: - Gå udenom de dyre
I Forbrugerrådet Tænk opfordrer man de kørelystne kunder til at se sig for og være prisbevidste. Fuldt ud som ved al anden handel.
- Drop de dyre selskaber og se på prisen, inden I bestiller, lyder det fra Martin Salomon, der er cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk.
Også han peger på, at 135 kroner som startgebyr formentlig er at stramme skruen maksimalt, men mener forbrugerne vil reagere, når man har lært de nye tider at kende.
- Det her er reelt første gang med den nye taxalov, vi for alvor se effekten af muligheden for særskilt prissætning i spidsperioder. Forbrugerne er først nu ved at lære, hvad det vil sige, og man gør klogt i enten at undersøge priserne på taxaselskabernes app eller ved at spørge direkte, siger Martin Salomon.
Brancheformand: - Forretningen kan udvikles
Taxa-selskabernes brancheformand peger på, at politikerne har fået den ønskede effekt i form af flere biler på gaden.
- Det har givet os muligheden for at udvikle forretningen, og jeg synes, det er rimeligt, at man bliver belønnet ekstra for at arbejde juleaften, anfører Thomas Wiigh Hansen, der ikke selv har oplevet voldsomme reaktioner fra kundernes side.
- De fleste tager det med ophøjet ro.
Den nye lovgivning betyder, at taxaselskaberne kan sætte deres priser efter tre takster, som er formuleret i taxaloven.
Den første takst er gældende for kørsel mellem klokken 6 og 18 i hverdagene. Den anden takst er gældende for aften- og nattekørsel samt kørsel i weekender og på helligdage. Og den tredje takst gælder således de ”særlige dage”, som inkluderer 24.-26. december samt nytårsaften- og dag.