Penge

På disse produkter får du størst rabat i dag – men se dig godt for, inden du køber

Er det de store rabatter, du er ude efter, er det ikke ligegyldigt, hvilke produkter du går efter.

Spil til Playstation, tilbehør til boligen og køleskabe. Det er nogle af de produkter, du får størst rabat på, når du shopper på black friday.

Det viser en frisk analyse fra sammenligningssiden Pricerunner, der har trukket priserne på 29.000 produkter.

Analysen viser samtidig, at flere af produkterne er pumpet op i pris inden den store handelsdag.

- Listen giver en indikation af, på hvilke produkter du har chancen for at finde et godt tilbud, siger juridisk konsulent hos Forbrugerrådet Tænk Jakob Steenstrup.

Fakta om black friday

 • Black friday stammer fra USA og falder fredagen efter Thanksgiving, som er fjerde fredag i november.
 • I dag er indkøbsdagen udbredt til lande over hele verden – herunder Danmark.
 • Nogle mener, den hedder black friday, fordi der er sort af mennesker i butikkerne, mens andre mener, at navnet er opstået, fordi black friday er butikkernes sidste mulighed for at få vendt de røde tal i årsregnskabet til sorte.

- Omvendt er listen ikke i sig selv en garanti for, hvor du finder de største besparelser. Uanset hvilken produktkategori der er tale om, er det vores indtryk, at man kan ryge i fælden og købe et produkt, hvor tilbuddet ikke var så godt, som det lige så ud.

Produkter med prisfald kan være steget i pris op til black friday

Listens punkt to, brugskunst, er i gennemsnit faldet med 23 procent på black friday. Samtidig afslører undersøgelsen fra Pricerunner, at netop brugskunst også ligger nummer to på listen over produkter, der er steget mest i pris de seneste to måneder. Undersøgelsen afslører dog ikke, hvor meget priserne på brugskunst er steget i perioden op til den store handelsdag.

- Det kan indikere, at der er tale om såkaldte elevatorpriser, og derfor er det vigtigt at forholde sig kritisk til virksomhedernes markedsføring af rabatter, siger Jakob Steenstrup fra Forbrugerrådet Tænk.

Derfor er det vigtigt at sammenligne priserne i stedet for udelukkende at fokusere på de procentvise rabatter, siger Jakob Steenstrup.

Afstemning

Planlægger du at købe noget på black friday?

Hos Pricerunner, der har lavet listen, understreger direktør Martin Andersen, at listen er udtryk for de gennemsnitlige rabatter.

- Selvom vi nu kan se, hvilke produktkategorier der bliver sat mest ned i pris på black friday, kan der stadig godt være de her helt fantastiske enkeltstående tilbud inden for andre kategorier, hvor du eksempelvis får en vaskemaskine med 60 procent rabat, siger han.

Analysen viser ligeledes, at 54 procent af de produkter, der er steget i pris op til black friday, er sat ned i pris på selve dagen.

Produkter, der er steget mest i pris op til black friday

 1. Vinkøleskabe
 2. Brugskunst
 3. Gryder og Pander
 4. Grill tilbehør
 5. Emhætter
 6. Indbygningsovne
 7. Kogeplader
 8. Sko
 9. Frysere
 10. Komfur

Prisstigningerne er målt fra den 24. september til black friday den 23. november.

Kilde: Pricerunner

Herunder kan du se, hvilke produkter der procentvis er faldet mest i pris på black friday.

På disse produkter får du størst rabat på black friday

 1. Spil til Playstation 4

  49 procent af spillene til Playstation 4 er sat ned i pris til black friday.

  31 procent lyder den gennemsnitlige rabat sammenlignet med prisen otte dage tidligere.

 2. Brugskunst

  62 procent af butikkernes brugskunst er sat ned i pris på black friday.

  23 procent er brugskunsten i gennemsnit sat ned i pris sammenlignet med prisen otte dage tidligere.

 3. Køle-fryseskab

  58 procent af køle-fryseskabene er sat ned på black friday.

  21 procent er de i gennemsnit sat ned i pris sammenlignet med prisen otte dage tidligere.

 4. Gryder og pander

  60 procent af gryder og pander er sat ned i pris på black friday.

  20 procent lyder rabatten på i gennemsnit sammenlignet med prisen otte dage tidligere.

 5. Køleskabe

  55 procent af køleskabene har været solgt med rabat på black friday.

  18 procent er køleskabene i gennemsnit sat ned i pris sammenlignet med prisen otte dage tidligere.

Prisfaldene den 23. november 2018 - black fridag - er målt i forhold til priserne 15. november 2018.

Pricerunner har lavet analysen på baggrund 29.000 produkter.

Herunder får du gode råd til, hvordan du finder de bedste tilbud.

Sådan finder du de gode tilbud på black friday - og undgår de dårlige

 1. Sammenlign priserne - ikke rabatterne

  Rabatter på 50 eller 70 procent lyder næsten for godt til at være sandt, og det er det også i nogle tilfælde. Selvom den konkrete butik muligvis har sat en vare ned med 50 procent, kan det sagtens være, at der er andre butikker, der altid kører med den samme vare til den lave pris.

  Når du handler på black friday, er det derfor helt afgørende, at du sammenligner priserne i stedet for at fokusere på de procentvise rabatter. Det giver dig et bedre billede af, om der reelt er tale om et godt tilbud, eller om prisen blot har været pumpet op i perioden op til black friday.

 2. Undersøg priserne på forhånd

  Mange af de gode tilbud på black friday bliver først offentliggjort, når butikkerne åbner – såvel i de fysiske butikker som i netbutikkerne.

  For at afgøre, om der reelt er tale om gode tilbud, er det derfor vigtigt, at du på forhånd sætter dig ind i prisniveauet på de varer, du er ude efter. Det gør det lettere at vurdere, om der reelt er tale om et godt tilbud, inden du trykker på "køb".

 3. Bestem dig på forhånd for, hvilke varer du går efter

  Inden black friday bliver skudt i gang, er det en god idé, at du er helt skarp på, hvilke produkter du går efter. Det sikrer dig, at du bruger tiden på at anskaffe dig netop de produkter, du er mest interesseret i.

  Når du ved, hvilke produkter du går efter, sikrer du dig også, at du ikke kommer til at bruge penge på noget, du i virkeligheden ikke har brug for, bare fordi det var billigt. Du undgår dermed impulskøb og øger chancen for, at du sidder tilbage med det, du havde brug for.

 4. Drop tillægsforsikringer

  Køber du et elektronisk apparat på black friday, bliver du ofte tilbudt at købe en forsikring til apparatet oveni. Vurdér først, om prisen på varen er så høj, at du vil forsikre apparatet mod at betale et ekstrabeløb.

  Desuden kan du undersøge, om du i forvejen får produktet dækket via din indboforsikring. Nogle indboforsikringer har en elektronikforsikring tilknyttet som tillægsforsikring.

 5. Undersøg, om du kan bytte varen

  Selvom det går stærkt til black friday, så husk at undersøge, om du kan bytte dine varer.

  Når du køber på nettet, har du 14 dages fortrydelsesret, medmindre der er tale om flybilletter eller arrangementer som eksempelvis koncerter.

  Mange fysiske butikker vælger at give dig retten til at bytte varen, men det er ikke en ret, du automatisk har. Derfor er det en god idé at undersøge dette. Undersøg også, under hvilke betingelser du eventuelt kan bytte varen. Kan du få pengene tilbage, eller skal du bytte til en anden vare i butikken?

 6. Reklamationsret

  Husk, at uanset om du køber ekstremt billigt eller ej, så har du stadig to års reklamationsret på dine produkter. Gem derfor kvitteringen.

 7. Betal kun med kort

  Betal kun med betalingskort på nettet. Når du bruger betalingskort, som du har gennem banken, giver det dig en række rettigheder, hvis du bliver snydt.

  Modtager du eksempelvis en forkert vare, eller modtager du slet ingen vare, kan du få pengene tilbage i banken, i det tilfælde du er blevet snydt, hvis du har betalt med betalingskort.

  Har du derimod betalt via en kontooverførsel, har du ikke disse rettigheder, og så er det en tvist mellem dig og butikken.

  Du er typisk beskyttet af de samme betingelser, når du betaler på Mobilepay og ApplePay, fordi betalingerne her oftest bliver trukket fra et betalingskort.

Kilder: Forbruger Europa og Forbrugerrådet Tænk.

Guiden er skrevet af Christian Kjær.