Penge

Efter hvidvaskskandale: Nu skal det koste det syvdobbelte i bødestraf

Flertal i Folketinget er på vej med lovforslag, der også vil skærpe kravene til finanssektorens nøglepersoner.

Et trecifret millionbeløb i bøde. 

Det kan blive konsekvensen, hvis der for fremtiden finder hvidvask sted i det omfang, det er sket i Danske Banks filial i Estland.

Foreløbig er det samlede beløb ifølge Berlingske opgjort til 53 milliarder kroner, og det gør Danske Banks hvidvasksag til en af de største kendte sager i Europa. Men nu vil et stort flertal i Folketinget bestående af regeringen, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, Det Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti syvdoble bødestørrelsen ved overtrædelser af hvidvaskloven, skriver Berlingske.

- Det er vigtigt at nå til enighed om for Danmark, siger socialdemokratiets Morten Bødskov, der er formand for Folketingets Erhvervsudvalg.

- Der er øjensynligt nogle, som ikke kan finde ud af, hvordan man opfører sig, og samtidig har vi konstateret, at der finder en overraskende grad af kreativitet sted i finanssektoren, siger Bødskov til TV 2.

Bankernes eget ansvar at overholde reglerne

Bliver lovforslaget vedtaget, er der altså tale om en betydelig skærpelse af den økonomiske strafferamme.

Hvis loven ikke overholdes i fremtiden, vil der både blive lagt vægt på overtrædelsens grovhed og omfang, men også hovedrolleindehaverens økonomiske forhold. Med andre ord vil bøden stå i forhold til både hvidvaskens størrelse og bankens omsætning.

For en stor bank som Danske Bank, der har en nettoomsætning på over 10 milliarder kroner årligt, kan der fremover falde en bøde på op imod 100 millioner kroner, hvis den dømmes skyldig i at bryde hvidvasklovgivningen.

Til sammenligning fik Danske Bank en bøde på 12,5 millioner kroner i 2016.

Vi skal have slået fast, at det er bankernes ansvar, at reglerne bliver overholdt. Og derfor skal hammeren også falde hårdere

Morten Bødskov, Socialdemokratiet

- Vi skal have slået fast, at det er bankernes ansvar, at reglerne bliver overholdt. Og derfor skal hammeren også falde hårdere. Men det er positivt, at der er tale om meget bred opbakning i Folketinget for det her, siger Morten Bødskov.

Med den skærpede kurs og sanktionsmuligheder kommer det danske bødeniveau til at ligge i den absolutte top i Europa. 

Flere ressourcer til efterforskning

Udover at kunne slå hårdere ned på lovovertrædelser for hvidvask, barsles der med øgede ressourcer til Bagmandspolitiets hvidvasksekretariat.

Det foreløbige udspil lyder på yderligere seks årsværk oveni de 15, der har været hidtil.

- Vi mener, at der er et tydeligt behov for, at hvidvasksekretariatet får flere ressourcer. Jeg tror på, at vi lander en meget fin aftale, hvor både Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti også er med, siger Hans Kristian Skibby, der er erhvervsordfører for Dansk Folkeparti, til Berlingske.

Lovforslaget ventes at blive fremlagt onsdag på et møde i Erhvervsministeriet. Samme dag som Danske Bank offentliggør konklusioner fra den interne undersøgelse om hvidvasksagen.