Hvidvask Danske Bank

Estisk tilsyn mødte modstand fra Danske Bank: Vi sendte et meget stærkt signal

Chef for Estlands finanstilsyn var irriteret over Danske Bank og bad den holde op med at bryde loven.

Finanstilsynet i Estland mødte modstand fra Danske Banks filial i Estland, da tilsynet i 2014-2015 forsøgte at få banken til at skabe et effektivt kontrolsystem for at forhindre hvidvask af illegale penge og undersøge de mistænkelige pengetransaktioner i banken.

Danske Banks optræden irriterede det estiske finanstilsyn, fortæller chefen for tilsynet, Kilvar Kessler, til Politiken.

Kessler ser frem til, at Danske Bank på onsdag offentliggør en rapport om mulig hvidvask for milliarder i den estiske filial i årene 2007-2015.

Inspektion i Tallinn

I marts 2014 gennemførte tilsynet en inspektion i filialen i den estiske hovedstad, Tallinn. Der blev gennemført yderligere besøg i juni og juli. Det førte til en kritisk rapport, som blev afleveret til banken.

- Vi fandt et antal af seriøse systematiske overtrædelser, som var vedvarende. Kontrollen levede ikke op til standarden. Enten fordi den ikke fungerede eller ikke var indført, siger Kilvar Kessler til Politiken og tilføjer:

- Vi sagde til banken: Vær så venlig at tage denne rapport, ret op på jeres organisation og hold op med at bryde loven. Det er et meget stærkt signal fra et tilsyn.

Alligevel skete der ikke nok.

- Vi kunne ikke se, at banken tog sine egne aktiviteter seriøst nok. Banken var fodslæbende – vi kunne ikke se en lyst til at reagere hurtigt, og måske var der endda noget modstand. I hvert fald på filialniveau, siger den estiske tilsynschef.

Danske Bank kæmpede imod

Finanstilsynet i Estland gik så vidt, at tilsynet udstedte en juridisk skrivelse med krav til banken. Da banken modtog et udkast til skrivelsen, kæmpede den imod.

- Banken var imod udkastet og skrev den ene side efter den anden, hvor den argumenterede imod skrivelsen, fortæller Kilvar Kessler.

Først derefter accepterede Danske Bank tilsynets krav, og afdelingen for udenlandske kunder blev lukket.

Danske Bank er blevet forelagt Kilvar Kesslers udtalelser. Men ifølge pressechef Kenni Leth ønsker bankens ledelse ikke at kommentere sagen før offentliggørelsen af bankens undersøgelse på onsdag.

Mistænkelige kunder

Hvidvasksagen strækker sig over årene 2007 til 2015. 

Alene i 2013 håndterede Danske Bank-filialen i Estland ifølge Financial Times mistænkelige pengestrømme fra Rusland for hele 192 milliarder kroner.

Financial Times skriver også, at Deutsche Bank advarede Danske Bank om mistænkelige kunder i bankens estiske filial. Deutsche Bank var frem til 2015 en af Danske Banks to samarbejdsbanker i Estland, men den tyske bank skar båndet på grund af de tvivlsomme kunder.

Mistanken gik især på udenlandske kunder med bånd til Rusland og tidligere sovjetstater - blandt andet Moldova.

I maj i år fik Danske Bank otte påbud fra Finanstilsynet i hvidvaskningssagen.

Siden er Bagmandspolitiet også gået ind i sagen, og fredag kom det i Wall Street Journal frem, at det amerikanske justitsministerium, finansministerium og finanstilsyn undersøger Danske Bank.