Begår du også denne fejl, når du betaler med kort på ferien?
Udover pas, solcreme og en god bog skal du også gerne tage et ekstra betalingskort med, når du rejser ud i verden.
Ifølge en undersøgelse fra Epinion var danskerne på ikke færre end 8,1 millioner ferierejser i 2017, og en undersøgelse, Yougov har foretaget på vegne af Nordea, viser, at en husstand i gennemsnit vil bruge 14.830 kroner på ferien i år.
Når der skal betales for de mange fornøjelser, eksempelvis for en middag på en restaurant, og man vælger at betale med betalingskort, kommer spørgsmålet:
- Ønsker de at betale i kroner eller i lokal valuta?
Her skal du altid vælge lokal valuta, lyder det samstemmende fra Troels Holmberg, seniorøkonom i Forbrugerrådet Tænk, og Ann Lehmann Erichsen, forbrugerøkonom i Nordea. En lokal valuta vil sige den valuta, man bruger i det land, du besøger.
- Jeg har aldrig set, at det skulle være billigere at betale med danske kroner i udlandet, siger Troels Holmberg.
Kan lægge op til 10 procent oveni prisen
Du skal derfor altid vælge lokal valuta. Både når du skal betale ved kasseapparatet i en butik og på restauranter, og når du skal hæve penge i en automat.
At det er billigere, skyldes, at når du betaler i lokal valuta, bliver det omvekslet til den kurs, du har aftalt med din bank.
- Hvorimod, at hvis du betaler i danske kroner, sker omvekslingen til en kurs, som forretningen eller dem, som ejer hæveautomaten, har bestemt, forklarer Troels Holmberg.
Seniorøkonomen tilføjer, at han har set tilfælde, hvor der er lagt helt op til 10 procent oveni prisen.
Det er især unge, som ikke er klar over, at de skal vælge lokal valuta, når de betaler med betalingskort. Det viser en af Nordeas undersøgelser, fortæller Ann Lehmann Erichsen.
Dyrt at hæve
Der bliver lagt to slags gebyrer på dit betalingskort, når du bruger det i udlandet.
Et valutakurstillæg, som er et gebyr, der er bygget ind i den vekselkurs, der bliver brugt. Altså, den pris, du betaler til din bank, hver gang du slynger kortet gennem en terminal.
Valutakurstillægget ligger typisk på 1,5 procent indenfor Europa og omkring to procent i resten af verden. Satserne kan variere fra bank til bank og fra kort til kort.
Hævegebyret er det, du betaler, hver gang du hæver penge i en automat. For Visa/Dankort er det typisk 30 kroner per gang. For kreditkort, såsom Mastercard, er det 50 kroner.
Det er altså dyrt konstant at hæve penge, så derfor anbefaler Troels Holmberg, at du hæver penge så lidt som muligt.
Vil du alligevel gerne have nogle kontanter på dig, bør du, ifølge Ann Lehmann Erichsen, hæve det maksimale beløb.
På et Visa/Dankort kan du maksimalt hæve 2000 kroner om dagen. For Mastercard er det maksimalt 6000 kroner om dagen.