Nu kan du lade nøglekortet ligge - NemID er blevet til en app

Nu kan du slippe for at lede efter den rigtige talkombination på det sammenfoldelige nøglekort, hver gang du skal betale en regning.

Det er efterhånden blevet hverdag for danskerne at finde det lille laminerede papkort frem fra pungen eller skrivebordsskuffen, hver gang man skal betale en regning, tjekke sin årsopgørelse eller læse post fra det offentlige.

Men nu er alt det blevet muligt ved hjælp af en app. Digitaliseringsstyrelsen og Finans Danmark har nemlig lanceret 'NemID nøgleapp', der skal ses som et supplement til det eksisterende nøglekort.

Der er sket meget med hensyn til de teknologiske muligheder, siden NemID blev lanceret i 2010. I dag bruger danskerne deres mobiltelefon på en helt anden måde end dengang, og derfor var der behov for en ny løsning.

Sådan siger Michael Busk-Jepsen, digitaliseringsdirektør i Finans Danmark.

- Der har været en efterspørgsel på en mere tidssvarende løsning. Det har vi fået nu, siger Michael Busk-Jepsen.

Han forsikrer, at den nye app er lige så sikker at bruge som det papkort, danskerne siden 2010 har været vant til at bruge.

- Vi har haft sikkerheden i fokus i hele udviklingen af appen – fra det første design til den endelige app. Sikkerheden er løbende blevet vurderet af forskellige tredjeparter, sĂĄ vi er overbevist om, at appen er lige sĂĄ sikker som papkortet, siger Michael Busk-Jepsen.

Slip for talkoder

Vicedirektør i Digitaliseringsstyrelsen Adam Lebech har dog tidligere sagt til TV 2, at hvis man foretrækker at bruge det fysiske kort, har man stadig muligheden for det – og ingen bliver tvunget til at tage mobilappen i brug.

- Det er jo et valg, om man vil have den ekstra mulighed, man fĂĄr med nøgleappen. Hvis man er tryg ved at bruge nøglekortet, der har et fysisk element, som nærmest er umuligt at bryde, kan man sagtens blive ved med det. Men sikkerheden er ogsĂĄ i top i appen, sagde Adam Lebech i midten af marts, da nyheden om 'NemID nøgleapp' blev præsenteret.

Rent lavpraktisk vil du kunne bruge den nye NemID-app i de situationer, hvor du i dag skal finde det laminerede nøglekort frem. I stedet for at blive bedt om en sekscifret kode fĂĄr du fremover valget om at godkende via din telefon.

- Hvis du vil ind på borger.dk fra din computer, kommer det velkendte skærmbillede op, og når du som i dag har tastet dit brugernavn og din personlige kode, beder du om at bruge appen til at logge ind med. Med det samme vil din mobiltelefon sige "pling", fortalte vicedirektør i Digitaliseringsstyrelsen Adam Lebech tidligere på året.

Derefter skal man logge ind pĂĄ appen ved hjælp af sit fingeraftryk eller en personlig kode, og derefter kan man ved hjælp af et swipe godkende indlogningen pĂĄ computeren. Man skal altsĂĄ ikke til at aflæse og huske en række cifre.

Danskernes vaner har ændret sig

Innovationsminister Sophie Løhde (V) sagde i marts i et skriftligt svar til TV 2, at det er naturligt at gøre NemID mere elektronisk.

- Vi har virkelig taget digitaliseringen til os i Danmark, og vi er blandt de mest digitale samfund i verden. Danskere i alle aldre er pĂĄ nettet og bruger digitale tjenester til for eksempel at tjekke deres ĂĄrsopgørelse pĂĄ skat.dk, tilgĂĄ deres sundhedsjournal pĂĄ sundhed.dk eller læse post fra kommunen og andre offentlige myndigheder via eBoks, hvor man skal bruge NemID. Nu bliver det nemmere at bruge nettjenesterne med NemID. Vi flytter NemID fra pengepungen til mobiltelefonen, skrev Sophie Løhde.

Den nye app kommer, selvom NemID i bund og grund er ved at blive afviklet. Efter flere forlængelser udløber den eksisterende NemID-kontrakt i midten af 2021, og til den tid skal et nyt system være implementeret.

Derfor er der en udbudsrunde i gang, hvor tre firmaer kæmper om at blive leverandør til det kommende MitID.