Penge

Råd advarer: Gebyrer på populære opsparinger kan koste flere års pension

Forbrugerrådet advarer mod populære investeringsforeninger og fonde, der tager sig så godt betalt, at det kan koste flere års pension.

Det koster danskerne dyrt, at bankernes investeringsforeninger tager høje gebyrer for at forvalte pensionsopsparingen. Det mener Forbrugerrådet Tænk ifølge Politiken.

Bankernes populære investeringsforeninger tager sig nemlig godt betalt med årlige gebyrer på omkring 1,5 procent, og det kan koste flere års pension.

Bare én procent i årlige omkostninger kan nemlig betyde, at en lønmodtager må blive fire år længere på arbejdsmarkedet, før gebyrerne er betalt af. Men det er de færreste danskere, der interesserer sig for disse gebyrer, viser en undersøgelse.

- Danskerne skal vide, at en stor del af deres opsparing bliver spist op af voldsomme handelsomkostninger, provisioner, gebyrer og honorarer, siger Anja Philip, formand for Forbrugerrådet Tænk, til Politiken.

Danskerne betaler årligt omkring 10 milliarder kroner i løbende omkostninger til investeringsforeninger og fonde.

Professor: Danskerne har ringe forståelse for opsparing

Formanden for regeringens Penge- og Pensionspanel, økonomiprofessor Carsten Tanggaard, er dybt forundret over, hvor mange danskere der accepterer de høje omkostninger.

- Som forbrugere har vi ikke ret meget forståelse for betydningen af de høje omkostninger, vi betaler for vores opsparing. Op mod en tredjedel af afkastet på det, vi sparer op i et livsforløb, forsvinder faktisk i omkostninger og gebyrer, siger han til Politiken.

De bedste investeringsfonde i 2017

I slutningen af marts kårede Dansk Aktionærforening for 13. år i træk årets bedste investeringsfonde.

Her løb Nordea Invest med halvdelen af titlerne, men Maj Invest, Investin Balanced Allocation og Fundamental Invest Stock Pick kom også på podiet. Vinderne er dels fordelt ud fra kategorierne obligationer og aktier og dels ud fra, om der er tale om lav, mellem og høj risiko.   

- Vores årlige kåring adskiller sig især fra andre kåringer ved, at vi vægter omkostninger ekstra tungt. Det gør vi, fordi de årlige omkostninger erfaringsmæssigt har helt afgørende betydning for det langsigtede afkast, siger Leonhardt Pihl, direktør i Dansk Aktionærforening, i forbindelse med kåringerne.