Penge

Betal din gæld til Skat hurtigt og spar penge

Du skal dog lige overveje det en ekstra gang, hvis du ikke har pengene stående på din konto.

Har du penge på din opsparing, skal du som udgangspunkt sørge for at få betalt din restskat hurtigst muligt. Sådan lyder rådet fra en skatteekspert.

Årsagen er, at der bliver lagt renter på det beløb, du skylder i skat, hver dag fra 1. januar til og med 1. juli.

Det vil sige, der løber en dag til dag-rente på, som ikke kan trækkes fra i skat.​

​Betal, hvis du har penge

Skylder du 1. januar for eksempel 10.000 kroner, som du betaler 30. marts, så beregnes din rente således:

10.000 kroner x 2,2 procent x 90 dage/365 dage = 54,25 kroner.

Har du fået et rentesmæk, kan du taste det ind her og se, hvor meget det koster dig i renter, alt efter hvornår du betaler:

Tjek her:Hvor stort bliver dit rentesmæk?Din restskat:

Indsæt din restskat i feltet for at se, hvor meget den koster dig i renter.Hov, slap lige af. Testen går kun op til 100 millioner.
Det koster dig kroner om dagen i renter frem til den 2. juli.
I alt vil det koste dig...
kroner i renter, hvis du betaler i dag ()
kroner i renter, hvis du betaler den 2. juli.
kroner i renter, hvis du venter til efter den 2. juli.
kroner i renter, hvis du havde betalt den 11. marts, da årsopgørelsen kom ud.
Betaler du din restskat i perioden 1. januar til 1. juli 2019, skal du betale en rente på 2,2 procent, regnet fra 1. januar til og med betalingsdagen. Betaler du efter den 1. juli 2019, skal du dog i stedet for renten betale et fast procenttillæg på 4,2 procent.Er din restskat på under 20.944 kroner, bliver den del op til dette beløb regnet ind i din skat for 2020. Den del af beløbet, der er over de 20.944 kroner, bliver opkrævet i tre rater i august, september og oktober 2019.

​Rådet fra Per Ørtoft, skatteekspert hos revisionsfirmaet PwC, er derfor klart:

- Hvis du har pengene stående på en konto, skal du overveje at betale.

​En svær beslutning

Skatteeksperten tilføjer dog, at det for nogle kan være en svær beslutning, især hvis de har haft andre planer med opsparingen.

For hvis du skulle have brugt pengene på kontoen til efteråret, som du så i stedet skal ud at låne til en højere rente end den, du betaler hos Skat, så tipper regnskabet.​

​Derfor handler det i sidste ende om at være god til at vurdere, hvad man har råd til, og hvad man er villig til at betale for at låne. For en gæld til Skat skal nemlig betragtes som et lån - og betaler man ikke til tiden, kan det blive dyrt.

Hvis ikke du betaler din restskat inden deadline

I 2019 er deadline for restskat 1. juli. 

Har du ikke betalt inden 1. juli, vil Skat sende restskatten til opkrævning. Men kun hvis det er over 20.944 kroner. Er det under, bliver det beløb indregnet i gælden i forskudsskatten for 2019.

Skylder du mere end det, for eksempel 100.000 kroner, tager Skat 20.944 kroner af dem, og på samme måde indregner det i forskudsskatten for det kommende år.   

Resten af gælden, det vil sige de 79.056 kroner, overgår til opkrævning. Her vil du som hovedregel blive bedt om at betale det skyldige beløb i tre rater fordelt på august, september og oktober 2019. Skat oplyser, at hvis du tilmelder restskatten Betalingsservice, vil beløbene bliver trukket automatisk.  ​

​Skat laver som udgangspunkt ikke andre betalingsaftaler med enkelte personer om at kunne betale den opkrævede restskat på anden vis.

Får du ikke betalt de tre rater, så ryger restskatten til Skats Inddrivelsescenter, og så kommer det bare til at koste dig flere penge, fortæller Per Ørtoft.

- Hvis man ikke kan betale, så bør man kontakte Skat for at høre, om der kan laves en anden aftale.

Økonomiske vanskeligheder eller andre særlige forhold, som har en indflydelse på din privatøkonomi, vil dog oftest betyde, at du kan få en betalingsaftale. Her kan du eventuelt kontakte Skat på telefon 72 22 28 21.