Penge

Det startede som en internetjoke om en hund - nu er Dogecoin milliarder værd

Dogecoin er steget voldsomt i værdi og er en altcoin lidt ligesom en bitcoin - men så alligevel ikke. Forvirret? Læs med her.

Den blev skabt som en parodi og navngivet efter en internetjoke – en såkaldt meme – om en dum hund. Nu er den milliarder værd.

Dogecoin, der blev skabt i 2013, er en kryptovaluta i samme boldgade som bitcoin og har her i det nye år en markedsværdi på over 7,2 milliarder danske kroner. Dogecoin steg nemlig med 400 procent i værdi i december, skriver CNBC.

Den voldsomme kursstigning får skaberen af kryptovalutaen Jackson Palmer til at udtrykke bekymring for markedet og fremhæver, at kursstigningen er bemærkelsesværdig set i lyset af, at projektet ikke har frigivet en softwareopdatering i over to år, siger han til hjemmesiden for kryptovaluta CoinDesk.

Det skal du vide om kryptovaluta

Bitcoin er den første og den største kryptovaluta.

Efter bitcoin blev ethereum (eller ether) skabt. Det er den næststørste indenfor kryptovaluta.

Altcoins er en betegnelse, der er opstået efter der er kommet flere kryptovalutaer til. Altcoins står for alternative coins og det er en slags paraplybetegnelse for alle andre kryptovalutaer udover bitcoin.

Kilde: www.how2crypto.dk.

Folk vil have billige altcoins og ikke dyre bitcoins

Den samlede værdi af kryptovalutaer er over 4600 milliarder danske kroner, og den mest kendte, bitcoin, dominerer næsten 40 procent af markedet.

Årsagen til, at andre kryptovalutaer end bitcoins – såkaldte altcoins – stiger så eksplosivt, skyldes ifølge Dave Chapman, der er administrerende direktør i handelshuset Octagon Strategy med base i Hongkong, at man får mere får pengene:

- De to mest kendte kryptovalutaer (bitcoin og ethereum, der var de to første på markedet, red.) betragtes som for dyre for nye aktører på markedet.

Han giver som eksempel, at man kan købe 2000 ripple, som er en anden kryptovaluta, til cirka 37.000 kroner, mens man kun kan købe en halv bitcoin til samme pris. Dermed spiller psykologiske barrierer også en rolle, siger Dave Chapman.   

Og vinderen er...

Skaberne af dogecoin positionerede den virtuelle mønt som en internetvaluta, der giver brugerne mulighed for med lethed at overføre online. En dogecoin kan købes for 0,06 danske kroner, men på trods af den voldsomme stigning ligger den ifølge mediet Quartz ikke på top 10 over de 10 kryptovalutaer, der klarede sig bedst i 2017.

Den største vinder var ripple, som er et nyt betalingssystem for banker. Det steg med mere end 35.000 procent, mens bitcoins, der steg med 1000 procent i 2017, kom ind på en 14. plads.

Blockchain

En blockchain kan forstås som en en database, der er fordelt over mange 'blokke' og ikke ligger ét sted. En blockchain er en liste af 'blokke', der er forbundet og krypteret. Hver blok indeholder typisk en krypteret henvisning til den foregående blok. Man skal derfor bruge alle 'blokke' for at forstå dataen. Skal man hacke en blockchain, skal man derfor have fat i alle 'blokke'. En blockchain anses derfor som meget sikker.

Flere altcoins slår sig selv op på, at de kan løse bestemte udfordringer, som vi oplever i vores hverdag, som det for eksempel er tilfældet med dogecoin. Problemer, hvor det ville være en fordel at have vores data eller handlinger gemt i en blockchain. 

De 10 kryptovalutaer, der har klaret sig bedst i 2017

 1. Ripple

  Ripples værdi steg med 36.018 procent i 2017.

 2. NEM

  NEMs værdi steg med 29.842 procent i 2017.

 3. ARDOR

  ARDORs værdi steg med 16.809 procent i 2017.

 4. Stellar

  Stellars værdi steg med 14.441 procent i 2017.

 5. Dash

  Dash' værdi steg med 9.265 procent i 2017.

 6. Ethereum

  Ethereums værdi steg med 9.162 procent i 2017.

 7. Golem

  Golems værdi steg med 8.434 procent i 2017.

 8. Binance Coin

  Binance Coins værdi steg med 8.061 procent i 2017.

 9. Litecoin

  Litecoins værdi steg med 5.046 procent i 2017.

 10. OmiseGO

  OmiseGO værdi steg med 3.315 procent i 2017.