Penge

Hackerangreb og massiv trafik lægger Bilkas og Føtex' hjemmesider ned

Dansk Supermarked har ingen tidshorisont på, hvornår hjemmesiderne for Føtex og Bilka igen bliver tilgængelige.

Dansk Supermakeds onlinebutikker er blevet lagt ned på den store handelsdag Black Friday.

Både Føtex' og Bilkas hjemmesider har siden midnatstid oplevet et større it-nedbrud, der gør, at onlinebutikkerne med dagens mange Black Friday-tilbud er utilgængelige for kunderne.

Det er hamrende frustrerende

Kasper Reggelsen, pressekonsulent Dansk Supermarked

Et koordineret angreb

It-problemerne på Føtex.dk og Bilka.dk skyldes ifølge Kasper Reggelsen, der er pressekonsulent ved Dansk Supermarked, et koordineret hacker-angreb.

- Alt tyder på, at det er et organiseret forsøg på at lægge vores hjemmesider ned. Vi ved, at en del af problemet stammer fra udlandet, siger Kasper Reggelsen til TV 2.

Ifølge pressekonsulenten skyldes it-problemerne en kombination af hackerangrebet og generel stor interesse og kundetrafik på Føtex.dk og Bilka.dk.

Kunder skal ikke være bekymrede

De to hjemmesider er ikke lagt fuldstædig ned og fungerer af og til, påpeger pressekonsulenten. Men Kasper Reggelsen erkender, at kunderne i øjeblikket skal kan være heldige for at tilgå hjemmesiderne, og at det kræver stor tålmodighed.

- Det er vigtigt at pointere, at hackerangrebet ikke handler om at tage data fra vores kunder. Det er en overbelastning af vores sider, så kunderne skal ikke være bekymrede, hvis de har handlet på hjemmesiderne, fortæller Kasper Reggelsen.

Dansk Supermarked oplever rent teknisk, at cyberangrebet spammer virksomhedens onlinebutikker med forespørgsler, der på den måde lægger siderne ned, fordi serveren ikke kan stå for det massive pres.

Ingen tidshorisont

Dansk Supermarkeds hjemmesider kan forventes at være nede længe endnu på Black Friday.

- Vi har ingen tidshorisont for løsningen på it-problemet, men vi arbejder maksimalt på at få det rettet. Det er hamrende frustrerende, siger Kasper Reggelsen.

Dansk Supermarked erkender, at hackerangrebet vil blive kostbart, men virksomheden vil i dag ikke koncentrere sig om størrelsen af de svigtende salgstal.

Indtil hjemmesiderne er oppe, henviser Dansk Supermarked til wupti.com, der ikke er berørt af hackerangrebene.

Forventer rekordomsætning

Mange danskerne har taget Black Friday til sig, og to millioner mennesker forventes at være på jagt efter gode tilbud på årets største indkøbsdag.

Sidste år svingede danskerne dankortet for over to milliarder kroner. Forventningerne er, at det beløb vil stige med 40 millioner kroner i år.

Det viser en undersøgelse, der er foretaget af YouGov for Nordea.