Penge

Regler for boliglån trukket tilbage i 11. time - nu er nye regler på vej

Lempelige regler skal gøre det lettere for førstegangskøbere og pensionister at være en del af boligmarkedet.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) er ved at være klar med nye regler for boliglån.

Det skriver Berlingske Business.

Oprindeligt havde ministeren planer om at indføre nye regler for boliglån den 1. oktober, men udspillet blev trukket tilbage i sidste øjeblik. Nu implementeres reglerne, men i en mere lempelig version.

- Det er en version af de samme regler, men en version som ikke skal ramme pensionister, der har sparet op i boligen, eller gøre det ekstra svært for førstegangskøbere at komme ind på boligmarkedet, forklarer Henrik Drusebjerg, der er chefstrateg i investeringsbanken Carnegie.

Regler skal standse ny finanskrise

Erhvervsministerens oprindelige udspil blev blandt andet kritiseret for at sætte pensionister og førstegangskøbere i klemme, fordi reglerne var for skrappe. De betød, at man ikke kunne godkendes til flekslån eller afdragsfrihed. Man kunne altså kun optage lån med en fast rente. 

Med de nye mere lempelige regler er antallet af lånetyper, der bliver lagt begrænsninger på, ifølge Berlingske Business kraftigt reduceret. Det første indgreb omfattede alle lån med variabel rente helt op til F10 og afdragsfrihed. Nu omfattes kun flekslån med rentetilpasning op til fem år, F5.

Samtidig regnes lån med fast rente og afdragsfrihed fremover også for et sikkert lån, som kan udstedes til alle.

Afgrænsning skal vurderes ud fra prisen

I det oprindelig udspil gjaldt de skærpede regler kun for boligområderne i København og Aarhus. Det mødte kritik, fordi det gav en skæv fordeling af huspriserne i byernes yderkanter. 

- På den lange bane vil det betyde, at vi får tømt København for folk med helt almindelige indkomster, lød kritikken blandt andre fra Jesper Würtzen (S), borgmester i Ballerup Kommune, tilbage i slutningen af september.

- Jeg er fuldstændig enig i, at vi skal undgå, der kommer en boligboble igen. Men jeg tænker, at det her er en skrivebordsløsning. Man har ikke tænkt på, hvad København er for et område. Det er altså et sammenhængende område, hvor folk bevæger ud og ind over kommunegrænserne, forklarede han.

I de nye regler arbejdes der derfor i stedet med at definere områderne ud fra en prisgrænse frem for ud fra kommunegrænserne. Det bliver sandsynligvis en afgrænsning, så kommuner med en kvadratmeterpris på over 20.000 kroner bliver omfattet.

Men der overvejes også en dynamisk model, så grænsen sættes i forhold til de gennemsnitlige kvadratmeterpriser for hele landet.

- Man vil sådan set det samme. Man vil gerne sikre, at der er en form for kontrol med, hvor meget man som familie kan låne, når man skal købe bolig, så vi måske kan undgå at gentage nogle af de fejl, der skete op mod den store finanskrise i 2008, forklarer chefstrategen.

God-skik-regler

Det første udspil var udformet som et såkaldt styresignal fra Finanstilsynet. Nu er indgrebet løftet over i de såkaldte god-skik-regler, der regulerer hele den finansielle sektors adfærd og er baseret på lovgivning, der skal vedtages i Folketinget i stedet for at blive administrativt udstedt.

- Vi har desværre set op mod finanskrisen, at der var en lang række banker, der fik lånt rigtig mange penge ud til virksomheder og i høj grad også private - og i særdeleshed til at købe ejendomme - som aldrig skulle have været lånt. Nu prøver man at sætte flere regler op omkring det, der i forvejen er gode tommelfingerregler i forbindelse med kreditgivning, siger Henrik Drusebjerg.