Nu kan man spare masser af penge pÄ britisk e-handel - og det kan vare ved
Danskerne kan opnÄ gode besparelser, hvis de handler i Storbritannien lige nu.
Den britiske pund rasler nedad og har nu nÄet et lavpunkt, der ikke er set siden finanskrisen i 2009. Og det kan komme til gavn, hvis du handler i britiske internetbutikker eller godt kan lide at rejse en tur til London i ny og nÊ.
Danskerne skal nemlig for Þjeblikket kun betale 8,10 danske kroner for ét engelsk pund. Og det er noget, der kan mÊrkes.
- Hver gang du svinger kortet i en engelsk butik, er der umiddelbart en rabat pĂ„ 20 procent i forhold til, hvad du skulle betale pĂ„ samme tid for to Ă„r siden. Man kan ogsĂ„ drage fordel af det uden at rejse til England ved at handle gennem engelske internetbutikker som âAmazonâ, siger Troels Hauer Holmberg, der er seniorĂžkonom hos ForbrugerrĂ„det TĂŠnk.
Brexit er afgĂžrende for pundens fremtid
Tiderne, hvor kursen pÄ pund lÄ omkring 10 kroner, er ifÞlge Danske Banks senioranalytiker Morten Thrane Helt efterhÄnden ovre, og det haster derfor ikke, hvis du vil nÄ at handle noget til billigere penge.
- Det er vores forventning, at vi er ved at finde et nyt, stabilt, lavt leje i pundkursen, siger Morten Thrane Helt.
Det er blandt andet briternes Brexit-afstemning, der har sat skub i pundets nedtur, og det lave kursleje kan falde yderligere, alt efter hvilken aftale Storbritannien fÄr forhandlet pÄ plads med EU.
- Lige nu er en del af bekymringen i markedet, at man ikke nÄr at blive enige om noget, og at det bliver en meget brat Brexit. Det kan give store dÞnninger i finansmarkederne. Og det vil vÊre meget, meget negativt for pundet, siger senioranalytiker Morten Thrane Helt.
En negativ cocktail
Usikkerheden omkring, hvilke rettigheder virksomhederne kommer til at stÄ tilbage med, nÄr Brexit-forhandlingerne er overstÄet, gÞr, at mange af dem bliver vÊk. Og det kan altsÄ mÊrkes.
- Flere og flere investeringer udebliver. BĂ„de britiske, japanske, amerikanske og andre udenlandske virksomheder siger: âVi ved jo ikke, hvilke rettigheder vi fĂ„r, nĂ„r I melder jer ud af EU. Kan vi stadigvĂŠk eksportere til resten af EU?â NĂ„r pengene flygter, sĂ„ falder punden jo altsĂ„, siger TV 2âs korrespondent Svenning Dalgaard.
Men usikkerheden omkring Brexit er ikke alene Ärsag til faldet. OgsÄ en styrket euro, faldende forventninger til den britiske centralbanks renteforhÞjelser og en lav vÊkstprognose for Storbritannien er med til at presse den britiske valuta.
- Alle de her ting er en meget negativ cocktail for pundet, som lige har fÄet et ekstra nyk ned de seneste mÄneder fra et allerede lavt niveau, siger senioranalytiker Morten Thrane Helt.
VÊr obs pÄ gebyrer
Mens briterne Êrgrer sig over det laveste valutaniveau i otte Är, kan danskerne spare en hel del ved at handle britisk.
Og inden man gÄr shopamok i britiske internetbutikker, har ForbrugerrÄdet TÊnk blot to rÄd til danskerne:
- Man skal vÊre opmÊrksom pÄ, at man betaler et valutakursgebyr til sin bank, hver gang man bruger sit kort. Her skal man som tommelfingerregel bruge visa-dankortet. Det er typisk det billigste, siger seniorÞkonom hos ForbrugerrÄdet TÊnk Troels Hauer Holmberg.
- Derudover er det selvfÞlgelig altid en god idé at sammenholde med priserne herhjemme, for selvom varerne er 20 procent billigere, er det ikke nÞdvendigvis billigere end at kÞbe det herhjemme.