Nu kan man spare masser af penge på britisk e-handel - og det kan vare ved

Danskerne kan opnå gode besparelser, hvis de handler i Storbritannien lige nu.

Den britiske pund rasler nedad og har nu nået et lavpunkt, der ikke er set siden finanskrisen i 2009. Og det kan komme til gavn, hvis du handler i britiske internetbutikker eller godt kan lide at rejse en tur til London i ny og næ.

Danskerne skal nemlig for øjeblikket kun betale 8,10 danske kroner for ét engelsk pund. Og det er noget, der kan mærkes.

- Hver gang du svinger kortet i en engelsk butik, er der umiddelbart en rabat på 20 procent i forhold til, hvad du skulle betale på samme tid for to år siden. Man kan også drage fordel af det uden at rejse til England ved at handle gennem engelske internetbutikker som ’Amazon’, siger Troels Hauer Holmberg, der er seniorøkonom hos Forbrugerrådet Tænk.

Brexit er afgørende for pundens fremtid

Tiderne, hvor kursen på pund lå omkring 10 kroner, er ifølge Danske Banks senioranalytiker Morten Thrane Helt efterhånden ovre, og det haster derfor ikke, hvis du vil nå at handle noget til billigere penge.

- Det er vores forventning, at vi er ved at finde et nyt, stabilt, lavt leje i pundkursen, siger Morten Thrane Helt.

Det er blandt andet briternes Brexit-afstemning, der har sat skub i pundets nedtur, og det lave kursleje kan falde yderligere, alt efter hvilken aftale Storbritannien får forhandlet på plads med EU.

- Lige nu er en del af bekymringen i markedet, at man ikke når at blive enige om noget, og at det bliver en meget brat Brexit. Det kan give store dønninger i finansmarkederne. Og det vil være meget, meget negativt for pundet, siger senioranalytiker Morten Thrane Helt.

En negativ cocktail

Usikkerheden omkring, hvilke rettigheder virksomhederne kommer til at stå tilbage med, når Brexit-forhandlingerne er overstået, gør, at mange af dem bliver væk. Og det kan altså mærkes.

- Flere og flere investeringer udebliver. Både britiske, japanske, amerikanske og andre udenlandske virksomheder siger: ’Vi ved jo ikke, hvilke rettigheder vi får, når I melder jer ud af EU. Kan vi stadigvæk eksportere til resten af EU?’ Når pengene flygter, så falder punden jo altså, siger TV 2’s korrespondent Svenning Dalgaard.

Men usikkerheden omkring Brexit er ikke alene årsag til faldet. Også en styrket euro, faldende forventninger til den britiske centralbanks renteforhøjelser og en lav vækstprognose for Storbritannien er med til at presse den britiske valuta.

- Alle de her ting er en meget negativ cocktail for pundet, som lige har fået et ekstra nyk ned de seneste måneder fra et allerede lavt niveau, siger senioranalytiker Morten Thrane Helt.

Vær obs på gebyrer

Mens briterne ærgrer sig over det laveste valutaniveau i otte år, kan danskerne spare en hel del ved at handle britisk.

Og inden man går shopamok i britiske internetbutikker, har Forbrugerrådet Tænk blot to råd til danskerne:

- Man skal være opmærksom på, at man betaler et valutakursgebyr til sin bank, hver gang man bruger sit kort. Her skal man som tommelfingerregel bruge visa-dankortet. Det er typisk det billigste, siger seniorøkonom hos Forbrugerrådet Tænk Troels Hauer Holmberg.

- Derudover er det selvfølgelig altid en god idé at sammenholde med priserne herhjemme, for selvom varerne er 20 procent billigere, er det ikke nødvendigvis billigere end at købe det herhjemme.