Penge

Novo-regnskab overrasker positivt

Novo Nordisk leverer bedre på både top- og bundlinje og opjusterer nu forventningerne til salget.

Den danske medicinalgigant Novo Nordisk kommer ud af 2. kvartal med gode nyheder til investorerne og overraskelser til analytikerne. Regnskabet for første halvår viser både et bedre salg og et bedre resultat end ventet.

Novo præsterer i 2. kvartal et overskud på 9,9 mia. kroner - en halv milliard mere, end analytikerne havde regnet med. Salget af insulin, fedmepræparater og øvrige produkter nåede i alt 28,6 mia. kroner - også over over forventet.

Ansatte "hang med mulen"

Investorerne belønner de gode takter. Ved børsåbningen onsdag steg Novo-aktien godt 3 procent.

- Jeg har det rigtig godt med at kunne vise verden, at den strategi, vi har lagt, virker, siger Lars Fruergaard Jørgensen, Novos administrerende direktør siden årsskiftet.

- Jeg er rigtig glad på medarbejdernes vegne, for der var 40.000 medarbejdere, der måske hang lidt med mulen i slutningen af 2016, og de er ved at få selvtilliden tilbage igen, tilføjer han.

Tjener mere i USA

Mismodet blandt medarbejderne skyldtes ikke mindst en fyringsrunde, der kostede 1.000 kolleger jobbet.

Prikkerunden var primært konsekvensen af særdeles vanskelige tider for Novo på det vigtigste marked, USA. Her har magtfulde indkøbsforeninger presset medicinalselskaberne og fået store rabatter.

Ikke desto mindre har Novo formået at løfte salget og tør nu skrue en smule op for forventningerne til hele året. 

Målt i lokal valuta venter koncernen nu en salgsvækst i intervallet 1-3 procent, hvor man tidligere sagde 0-3 procent. På grund af valutaforholdene må Novo dog i danske kroner se frem til et lille fald i omsætningen.

Efter hårde tider og kæmpe fyringsrunde er medarbejderne i Novo Nordisk ved at få selvtilliden tilbage, siger direktør Lars Fruergaard Jørgensen.

USA-priser umulige at forudse

Salgsfremgangen betyder dog langt fra, at prispresset fra USA er lettet. Tværtimod undlader den nye direktør Lars Fruergaard Jørgensen nu helt at sætte konkrete tal på prisprognoserne i USA. 

Tidligere har Novo kalkuleret med prisfald på 2,5 til 3 pct. Nu erkender Novo, at man ikke kan styre prisudviklingen, siger TV 2's erhvervskommentator Leif Beck Fallesen.

- De siger nu, at de forventer at opretholde markedsadgangen, samtidig med at de siger, at priserne falder. På nydansk betyder det, at de vil følge priserne ned, siger Leif Beck Fallesen.

- Men hvor meget de falder, det er der ingen, der kan spå om. Heller ikke Novo Nordisk.

Novo Nordisk er under hårdt prispres i USA og tør ikke længere sætte tal på de forventede prisfald.