Penge

9 tips: Sådan finder du en studiebolig – uden at blive snydt

Tusindvis af studerende er kommet ind på en uddannelse. Næste mål: Et sted at bo.

Kampen om studieboliger er vildere og hårdere end nogensinde, men en række gode råd hjælper dig et stykke.

TV 2 har samlet ni gode råd fra formand i Lejernes Landsorganisation Helene Toxværd og direktør hos Boligportal.dk Anders Hyldborg.

Sådan finder du en studiebolig – uden at blive snydt

 1. Søg bredt

  Mange af de kommende studerende har en helt klar forestilling om, hvor i byen de vil bo, mens de studerer. Vil du være sikker på at få tag over hovedet, nytter det dog sjældent at være alt for snæver i dine præferencer, mens du søger. De, der stædigt holder fast i deres krav om, hvor de vil bo, risikerer meget nemt at ende som sorteper i det store boligspil.

  Udover at det er lettere at finde en bolig uden for centrum, er disse lejemål også billigere.

 2. Snup en start-løsning og søg videre

  Selvom du drømmer om at bo centralt i din studieby, er det vigtigste, at du har tag over hovedet, når studierne starter. Det er langt nemmere at finde en studiebolig lidt uden for de mest centrale områder.

  Hvis du får muligheden for at flytte ind i noget, som måske ikke lever op til alle dine krav, kan det være en god og sikker løsning til at starte med. Strategien er så, at du søger videre efter noget andet om tre til fire måneder, hvor der ikke er nær så voldsomt pres på markedet for de små lejeboliger og værelser.

 3. Vær hurtig

  På de store lejeportaler er konkurrencen benhård, og udlejerne får ofte flere hundrede henvendelser på et opslag. Derfor er det helt afgørende, at du er hurtig til at rykke på de nyeste boligannoncer. Du kan eventuelt have en præsentation af dig selv klar, som du lynhurtigt kan sende afsted, når en ny bolig bliver slået op. Samtidig er det en god ide, at din ansøgning er målrettet den enkelte bolig, så ret gerne ansøgningen til, så du fortæller, hvorfor du mener, du er den rette til netop dette lejemål.

  Hvis du har søgt studier i forskellige byer, kan det være en fordel at begynde at søge bolig i de forskellige byer allerede kort inden, du ved, hvor du skal studere. På den måde kan du skabe dig et forspring i det øjeblik, du får svaret på, hvor du skal studere.

 4. Præsentér dig selv præcist

  Når du beskriver dig selv, skal du gøre det præcist og retvisende. Det kan være en god ide at sætte et billede ind af dig selv, så udlejerne kan se, hvem de skriver eller taler med i telefonen, inden du eventuelt skal ud at se lejemålet.

 5. Flyt sammen med andre

  Det er langt lettere at finde et sted, hvis du er klar til at bo sammen med andre. Det betyder, at I kan søge efter større boliger, og kvadratmeterprisen bliver også lavere. Desuden får I flere boliger at vælge imellem.

 6. Her skal du være opmærksom i din lejekontrakt

  Paragraf 7 i lejekontrakten er vigtig! Her afkrydser I "ja" eller "nej" til, om lejemålet er nyistandsat. Der kan nemt være pres på dig som lejer i forhold til at acceptere, at der er krydset ud for "ja". Men så skal lejemålet også være nyistandsat, fordi det betyder, at du også skal aflevere lejemålet nyistandsat, når du flytter fra det.

  Hvis der i lejekontrakten er krydset af ud for, at lejemålet er nyistandsat, er det enormt svært for dig at bevise, hvis det alligevel ikke var nyistandsat, da du begyndte at leje det. Vær derfor opmærksom på, at der er overensstemmelse mellem lejemålets stand og paragraf 7 i lejekontrakten.

 7. Alt det, der ikke automatisk står i lejekontrakten

  I lejekontraktens paragraf 11 kan I aftale vilkår, der går ud over lejelovens bestemmelser. Det betyder, at du skal være særligt opmærksom på, hvad der står her.

  Der er eksempler på, at paragraf 11 er på flere sider, og at den fylder mere end resten af lejekontrakten. Det betyder, at man som kommende lejer nemt mister overblikket over, hvad man er i gang med at skrive under på.

  Eksemplerne viser, at udlejere har brugt paragraffen til at skrive huslejestigninger ind, der ikke er helt "fine i kanten”, som det bliver udtrykt hos Lejernes Landsorganisation.

  I andre eksempler har udlejeren brugt paragraffen til at give sig selv længere tid til at gennemgå lejemålet, når lejeren flytter fra lejemålet. Lejeloven giver udlejeren 14 dage til at gennemgå lejemålet. Nogle udlejere har brugt paragraffen til at give sig selv op til otte uger til at gennemgå lejemålet.

 8. Betal depositum elektronisk

  Der er masser af bolighajer, der forsøger at udnytte, at tusindvis af studerende er desperate efter en bolig. Derfor mister unge boligsøgende hvert år deres depositum ved at betale det til en snyder! Forsøg at gardere dig mod dette ved at betale på en måde, så du kan bevise, at du har betalt – med en bankoverførsel for eksempel.

  Vær ligeledes sikker på, at du har lejligheden og lejekontrakten, inden du betaler noget som helst.

 9. Tjek udlejeren

  Tjek op på, at udlejeren er den person, vedkommende udgiver sig for at være, ved at se billed-ID på vedkommende. For en sikkerheds skyld kan du også lige banke på hos naboen for at høre, om de kender vedkommende. Hvert år er der eksempler på, at folk lejer lejligheder ud, som de ikke har ret til at leje ud.

​​