Penge

Boliglån på vej ud: Spar 15.000 kroner per lånt million inden deadline

Nye eller nuværende boligejere kan nemt spare penge, hvis de optager boliglån inden den 1. september.

Spar cirka 15.000 kroner per million kroner, du låner i din bolig.

Det er, hvad nuværende og kommende boligejere kan hente, hvis de optager et boliglån med fast rente inden den 1. september.

Nye boligobligationer

Hvert tredje år lancerer samtlige af landets realkreditselskaber nye boliglån med fast rente.

Fastforrentede lån skal have en løbetid på mindst 30 år.

De nuværende lån med fast rente udløber i 2047. Derfor skal der åbnes nye, der udløber i 2050.

Der kommer ligeledes nye lån med 20- og 10-årig løbetid. Også på disse lån er der en kursforskel som sparer låntagerne for penge, hvis de optager lån i de gamle låneserier.

Årsagen er, at realkreditselskabernes nuværende boliglån med fast rente udløber, og nye er kommet til. De gamle boligobligationer, der løber til den 31. august, er dog stadig mere attraktive.

- Det sikre økonomiske valg er at tage lånet i de gamle boligobligationer, fordi man får en bedre kurs på obligationerne. Det giver dig en lavere restgæld, som gør, at man undervejs i hele lånets løbetid sparer 15.000 kroner per lånt million kroner, siger direktøren hos det økonomiske rådgiverselskab Uvildige, Hans Peter Christensen, til TV 2.

Nykredit: De nye lån har en ringere kurs

Hos realkreditselskabet Nykredit peger man ligeledes entydigt i retning af de gamle obligationer, når man anbefaler, hvilke obligationer boligejerne skal vælge lige nu​.

Derfor er der forskel på prisen

Der er investeret milliarder af kroner i de gamle obligationsserier.

Derfor betragter investorerne disse serier som mere sikre. De nye, derimod, er tomme til at starte med. Derfor vil investorerne ikke betale helt så meget for dem – typisk 1,5 kurspoint mindre.

Derfor bliver det 15.000 kroner dyrere per lånt million at låne for en boligejer.

- Det handler dybest set om, at der er en ringere kurs på de nye boligobligationer. Står man i en situation, hvor man har mulighed for at tage lånet i de gamle obligationer, er det et bedre lån, siger Jeppe Borre, seniorøkonom i Nykredit.

Kursen på et fastforrentet 30-årigt lån er 1,5 procent højere på de gamle obligationer end på de nye. Det betyder kort og godt, at du får en gæld, der er cirka 15.000 kroner højere, når du låner en million kroner i de nye, i forhold til at låne i de gamle.

Boligøkonom: Du får lavere ydelse hver måned

Han anbefaler derfor boligkøbere og boligejere, der vil omlægge deres lån til fast rente, at låne i de gamle obligationer helt ind til slutningen af august, som er sidste chance for at låne i de gamle boligobligationer. Ligeledes er det aktuelt for folk, der overvejer at tage et ekstra lån i boligen, eller folk, der køber bolig lige før eller efter skæringsdatoen.

Det giver dig en lavere restgæld, som gør, at man undervejs i hele lånets løbetid sparer 15.000 kroner per lånt million kroner

Hans Peter Christensen, direktør hos rådgiverselskabet Uvildige

Hos Nordea Kredit peger boligøkonom Lise Nytoft Bergmann ligeledes på de gamle serier, her knap en måned før de udløber.

- Vi anbefaler, at man optager boliglån i de gamle obligationsserier, så længe de er i spil. De er 15.000 kroner billigere, og dermed får du også en lidt lavere ydelse på lånet hver måned. Man skal vælge det, der stiller dig bedst her og nu, siger hun og åbner muligheden for, at nogle få kan overveje de nye, hvis de vil spekulere i, at renten stiger.

Spekulanter kan vælge de nye

De nye obligationer vil nemlig svinge mere i kurs, hvis renterne stiger. Med lån i de nye obligationsserier vil folk, der spekulerer i den slags, kunne skære en større del af deres restgæld, hvis de konverterer deres lån i de nye obligationsserier.

Står man i en situation, hvor man har mulighed for at tage lånet i de gamle obligationer, så er det et bedre lån

Jeppe Borre, seniorøkonom i Nykredit

Omvendt er kurstabet mindre, hvis man skal indfri lånet på et tidspunkt, hvor renterne er faldet. Derfor betragter økonomerne det som mest sikkert at vælge besparelsen på 15.000 kroner per lånt million nu, hvilket også er tilfældet i Realkredit Danmark.

- Det er billigere at låne i de gamle obligationer. Derfor skal man låne i de gamle, så længe det er muligt. Man skal først gå over i de nye, når man ikke længere har valgmuligheden, siger Christian Hilligsøe Heinig, der er cheføkonom i Realkredit Danmark.

Cheføkonom: Snup gamle boliglån, hvis du køber i oktober

Hvis man skal bruge et lån i månederne efter den 1. september, peger han endda på fordelen ved at optage lånet nogle måneder i forvejen. På den måde kan man lige akkurat få fat i de gamle obligationer, selvom man først har brug for lånet efter skæringsdatoen.

- Hvis man skal bruge pengene i september eller oktober, kan man overveje alligevel at optage lånet i de gamle obligationer inden skæringsdatoen og så betale til lånet lidt tidligere – fremfor at tage lån i de nye obligationer senere, siger Christian Hilligsøe Heinig og uddyber:

- Det ville være ærgerligt at betale ekstra penge for ikke at have orienteret sig ordentligt, hvis man står og skal bruge et lån lige omkring tidspunktet for skiftet mellem de nye og de gamle obligationer.

Sådan gør du

Er du i en situation, hvor du overvejer, om det er en god ide at tage et boliglån i de gamle obligationsserier, skal du henvende dig til din kontaktperson i din egen bank.

Selvom de gamle obligationsserier udløber den 31. august, er der reelt en praktisk deadline inden da. Det skyldes, at det tager tid for realkreditselskaberne at behandle lånesagerne. Hos Nykredit skal de nye lånedokumenter underskrives senest den 24. august, for at man kan nå at optage et lån i de gamle boligobligationer, meddeler realkreditselskabet.