Fradrag sender milliarder retur til danskerne: Her er reglerne
Der er ingen systematisk kontrol med et af de mest populære skattefradrag, viser opgørelse. Herunder får du alle reglerne.
Egentlig var boligjobordningen ment som et midlertidigt forsøg på at sætte skub i danskernes brug af håndværkere.
Seks år senere er ordningen dog stadig en realitet, og nu viser en ny opgørelse fra Finans, at danskerne i den grad har gjort brug af ordningens såkaldte håndværkerfradrag.
Hele 8,8 milliarder kroner har Skat siden 2011 tilbageført til brugerne af fradraget.
Alligevel har skattemyndigheden ikke ført systematisk kontrol med ordningen.
Stikprøver tilbage i 2012 viser ellers, at næsten hver tiende indberetning slet ikke var berettiget til at få fradrag. Yderligere var der fejl i seks procent af alle indberetninger.
Nederst i artiklen kan du læse mere om reglerne for håndværkerfradraget.
Fejl i op til halv million indberetninger
Skulle Skats stikprøver vise sig at være repræsentative, betyder det med andre ord, at over en kvart million indberetninger reelt set ikke har været fradragsberettigede.
Derfor er Skats kontrol af ordningen slet ikke god nok, lyder det fra skatteadvokat Eduardo Vistisen.
- Vi ved fra virksomhedssiden, at der er 10 procent, der snyder. Og i de tal her kan vi se, at det er 9 procent af dem, der beder om fradrag, som ikke har ret til det, så det er nogenlunde de samme procenttal, siger han til TV 2 og uddyber:
- I dag laver Skat det, man kalder for intelligent kontrol. De kontrollerer meget mindre, end de har gjort før - til gengæld siger de, at de ved, hvor fejlen er, og hvor de kan finde pengene. Så når de opdager så høje fejlprocenter i forhold til normalen, er det et klart advarselssignal.
Alt for let at snyde
Det er Bjarne Gimsing, formand for de danske revisorers skatteudvalg (FSR), enig i.
Han fortæller, at risikoen for fejl og snyd i almindelige lønmodtageres selvangivelser generelt er meget begrænsede, fordi størstedelen af oplysningerne kommer fra en tredjepart. Det vil sige indberetninger fra for eksempel din arbejdsgiver eller din bank.
- Men fradraget i boligjobordningen er én af de få indberetninger, som lønmodtagere selv foretager. Og så er det klart, at risikoen for fejl og snyd er større, siger han og fortsætter:
- Der er tale om et meget stort antal individuelle indberetninger, og Skat kan af gode grunde ikke kontrollere dem alle sammen. Derfor må man undersøge, om man i stedet kan indføre noget intelligent kontrol. Hvis folk ved, at der er en kontrol på området - og dermed en risiko for at blive taget i snyd - så tror jeg, at det har en opdragende virkning.
Skat vil iværksætte ny kontrol
Hos Skat lyder svaret, at kontrollen af boligjobordningen løbende har indgået i andre projekter siden 2012.
Derudover har myndigheden igangsat endnu et konkret kontrolprojekt:
- SKAT har i år igangsat et kontrolprojekt, der over de næste to år skal kontrollere boligjobordningen, skriver Skat til TV 2 og oplyser, at der er afsat ni årsværk til at se på ordningen:
- Projektet skal både se på borgernes fradrag samt indtægtssiden hos de erhvervsdrivende.
S: Fradraget skal helt sløjfes
Spørger man Socialdemokratiets finansordfører, Benny Engelbrecht, bør boligjobordningen dog helt sløjfes.
- Det er en for dyr ting at have i forhold til, hvad det giver samfundet, siger han og understreger, at ordningen blev skabt på et tidspunkt, hvor der var behov for at hjælpe et trægt håndværkerfag og sætte skub i økonomien:
- Det er der så sandelig også kommet. Visse steder er det nærmest umuligt at få en håndværker, fordi der er rigeligt at se til. Det var derfor slet ikke meningen, at der skulle være en boligjobordning nu. Men hvis man virkelig har tænkt sig at fortsætte det, så må der en bedre kontrol til.