Penge

Fisker betaler for bristet kærlighed med sin kutter

Fiskeren, arvingen og bageren. Alle betalte de dyrt for ikke at have oprettet en ægtepagt.

Ægtepagt

En ægtepagt er en aftale mellem to personer, der er gift, eller skal giftes med hinanden.

I ægtepagten kan man aftale, hvad parterne hver især skal have ved en eventuel skilsmisse.

​​Der bliver lavet færre ægtepagter, men der er brug for flere, siger eksperter.

- Du kan miste din opsparing eller din virksomhed, hvis du ikke har en ægtepagt, siger advokat hos advokatkontoret Aumento Søren Bang Monrad.

Selvom antallet af vielser sidste år steg med godt 1.900 i forhold til 2015, blev der lavet 158 færre ægtepagter.

- Der er formentlig flere, der med fordel kan oprette en ægtepagt. Jeg er bange for, at der er mange, der ikke tænker over det, når de bliver gift, lyder det fra Rasmus Kristian Feldthusen, der er professor ved det juridiske fakultet på Københavns Universitet.

Herunder har TV 2 samlet tre historier fra den virkelige verden, hvor den ene eller begge parter er blevet særdeles overrasket over, hvordan deres formue skulle deles, da de blev skilt.

Alle sagerne herunder er behandlet af advokatkontoret Aumento.

Fælleseje2

 • Når man gifter sig, får man fælleseje, medmindre man laver en ægtepagt. Fællesejet omfatter det, I ejede, inden I blev gift.
 • Ligeledes omfatter fællesejet det, I erhverver jer i løbet af ægteskabet.
 • En lovændring i 2008 gør, at fællesejet ikke omfatter rate- og kapitalpensioner.
 • Fællesejet starter, når I bliver gift.
 • Fællesejet ophører, hvis I bliver skilt, eller når den ene dør. I disse tilfælde deles boet ligeligt.

Kilde: Ret & Råd og Wikipedia

​1: Bager måtte sælge livsværk

Han havde fuldstændig overset nødvendigheden af en ægtepagt med særeje for sin virksomhed. Det indså han nu, hvor han skulle skilles. Men det var for sent for bageren, der var medejer af flere bagerbutikker i Jylland. En ejerandel til en samlet værdi af omkring 20 millioner kroner.

Han havde også et hus med sin kone, men den virksomhed, han havde bygget op gennem årene, udgjorde alligevel næsten hele den samlede sum af det, der nu skulle deles som følge af deres fælleseje. Konen, han skulle skilles fra, skulle have halvdelen af værdien – altså omkring 10 millioner kroner.

​​​- Han havde fuldstændig overset behovet for en ægtepagt med særeje for bagervirksomheden. Man må sige, han blev overrasket, siger advokat Søren Bang Monrad, der sad med sagen dengang.

Særeje2

 • Med oprettelse af en ægtepagt med særeje kan I opdele formuen mellem jer, som I ønsker det.
 • Man kan oprette en ægtepagt med særeje før eller under ægteskabet.
 • Særejet kan omfatte hele eller dele af jeres formue.

Der var kun en løsning, og den var barsk, fortæller advokaten. Da ejeren af bagervirksomheden ikke havde andre aktiver, var han nemlig tvunget til at sælge sin andel af bagervirksomheden for at være i stand til at betale konen hendes retmæssige del af deres fælles bo.

- Han gik helt ned psykisk på det. Vi havde nogle møder med ham og hans kompagnon, som skulle købe ham ud af selskabet. Manden, der var tvunget til at sælge sin virksomhed, var ikke rigtig mentalt til stede i lokalet under møderne på grund af chokket over at miste virksomheden, siger Søren Bang Monrad.

​2: Arvingen

For det første ville hendes mand skilles. For det andet stod hun nu til at miste halvdelen af de 800.000 kroner, hun havde arvet fra sin mor et halvt år tidligere. Det beløb skulle hendes mand – helt lovmæssigt – nu have.

Antallet af ægtepagter

 • 2016: 8.648
 • 2015: 8.806
 • 2014: 8.415
 • 2013: 8.377
 • 2012: 8.797
 • 2011: 9.010
 • 2010: 9.700
 • 2009: 10.111
 • 2008: 12.265
 • 2007: 17.219
 • 2006: 18.839
 • 2005: 10.262

Kilde: Tinglysningsretten

- Hun havde slet ikke set det komme. Hun var i chok over, at hun skulle skilles, og over, at hun mistede 400.000 kroner. Hun blev straffet to gange, siger advokat Søren Bang Monrad, der sad med sagen for ægteparret, der begge var i 50’erne og havde været gift i mange år.

- Hun kunne simpelthen ikke forstå, at det kunne være rigtigt. Hun havde jo lige arvet pengene, og så skulle hun aflevere halvdelen til manden, siger han.

Antallet af vielser

 • 2016: 30.389
 • 2015: 28.482
 • 2014: 27.967
 • 2013: 27.140
 • 2012: 28.235

Kilde: Danmarks Statistik

​3: Fisker betaler for bristet kærlighed med sin båd

Han købte allerede sin båd, da han var 22 år. Siden da havde han været selvstændig fisker, og båden var det naturlige omdrejningspunkt i hele hans liv.

13 år senere, da han var 35 år, giftede han sig. Et ægteskab, der - som så mange andre - endte i en skilsmisse nogle år senere.

Den bristede kærlighed var dog ikke det eneste, fiskeren skulle komme til at ærgre sig over. Værdien af fiskevirksomheden havde nemlig vokset sig stor, og den udgjorde mandens primære formue. Han havde dog ikke lavet en ægtepagt med særeje for sin virksomhed, så han måtte sælge sin båd for at betale hustruen halvdelen af fiskevirksomhedens værdi.

- Han var meget ærgerlig over skilsmissen. I dag er han ikke fisker længere. Han arbejder på en fabrik, siger advokat Søren Bang Monrad.

- Én ting er reglerne, en anden ting er, om det er rimeligt, siger Søren Bang Monrad og peger på, at sagerne ikke altid er sort/hvide.

- I nogle tilfælde har ægtefællen jo gået derhjemme og passet og opdraget børnene, og han eller hun har dermed skabt rammerne for, at virksomheden kan blomstre. Derfor kan det nogle gange være mere rimeligt, end det lige lyder, siger Søren Bang Monrad.

Herunder får du råd om, hvornår du blandt andet skal være opmærksom på, om I har brug for en ægtepagt.

Sådan sikrer du din formue inden dit bryllup

 1. Den enes formue er større end den andens

  Har du eller din partner værdier, der er betragteligt større end den andens, kan det være en god ide at oprette en ægtepagt, der sikrer særeje for den del af formuen, der er større end den andens.

  Opretter I en sådan ægtepagt, sikrer I, at ægtefællen med den større formue kan trække denne formue ud igen, hvis I bliver skilt.

  Det mest ideelle er at oprette ægtepagten inden vielsen, så der er styr på det i det øjeblik, I bliver ægtefolk. Laver man ikke ægtepagten inden vielsen, er der ingen garanti for, at begge parter er interesserede i at oprette en ægtepagt efterfølgende, fordi fælleseje automatisk træder i kraft, hvis intet andet er aftalt.​​

 2. ​​Vær opmærksom på jeres pensioner

  Rate- og kapitalpensioner bliver ikke delt ved skilsmisse, selvom man har fælleseje. Vil I være sikre på, at I begge kan forlade ægteskabet med lige store pensionsopsparinger, skal I derfor oprette en ægtepagt, der tager højde for dette.

  Et eksempel kan være, at den ene i ægteskabet arbejder og sparer op til pension, mens den anden passer og opdrager børnene i en periode. Den arbejdende vil dermed få en væsentlig større pensionsopsparing. I denne situation kan I sikre at den, der går derhjemme, eller den, der arbejder på nedsat tid, får del i den andens pension ved en eventuel skilsmisse.​

  ​Dette punkt er især relevant for par, der gifter sig i en ung alder.

 3. Hvis den ene ejer en virksomhed

  Hvis den ene i et parforhold ejer - eller er medejer af - en virksomhed, kan det være fornuftigt at oprette en ægtepagt med særeje for virksomheden.

  Selvom virksomheden eventuelt ikke er så meget værd ved ægteskabets indgåelse, kan den sagtens blive det, som årene går.

  Laver man ikke en ægtepagt med særeje for virksomheden, risikerer ejeren at måtte sælge den ved en eventuel skilsmisse, fordi virksomhedens værdi skal indgå i bodelingen.

  Er virksomheden 10 millioner kroner værd, skal ejeren betale den anden ægtefælle fem millioner kroner, hvis der ikke er et særeje for virksomheden. De penge kan ejeren måske kun skaffe ved at sælge virksomheden. Den situation kan undgås, hvis der er lavet en ægtepagt med et særeje, der gælder virksomheden.

 4. I har børn fra tidligere forhold

  Gifter I jer på et tidspunkt, hvor I har børn fra tidligere forhold, kan I overveje at lave et såkaldt kombinationssæreje. Et kombinationssæreje sikrer, at den, der lever længst, kan tage hele sin formue ud inden bodelingen.

  Kort sagt er det en måde, hvorpå I sikrer, at den længstlevende kommer til at få mest muligt af formuen efterfølgende.

  I et eksempel, hvor hver af de to parter i ægteskabet er gode for en million kroner (der er i alt to millioner kroner i ægteskabet), vil den længstlevende komme ud med 1,75 millioner kroner. Uden kombinationssæreje står vedkommende kun med 1,5 millioner kroner.

  Det skyldes, at vedkommende må udtage sin million inden bodelingen. Herefter bliver afdødes million delt i to. Den ene halvdel af millionen (500.000 kroner) går direkte til den længstlevende ægtefælle. Resten – den sidste halve million - bliver delt mellem ægtefællen (som får 250.000 kroner) og den afdøde ægtefælles børn (som deler 250.000 kroner).

 5. Testamentér med særeje for dine børn

  Hvis dine børn er gift, kan du i dit testamente sikre dig, at børnenes arv bliver særeje.

  Arver børnene for eksempel 200.000 kroner fra dig, vil arven blive deres særeje, og dine børn skal dermed ikke dele de 200.000 kroner med deres ægtefælle, i så fald at dit barn bliver skilt.

  Hvis der ikke er lavet særeje, skal dit barn dele det beløb, barnet arver fra dig med vedkommendes ægtefælle, hvis de efterfølgende bliver skilt.

  Guiden er lavet efter interview med advokat Søren Bang Monrad fra advokatkontoret Aumento.