Penge

Benzinprisen presset fra to sider - er blevet 80 øre billigere

Der venter yderligere prisfald på 10 til 15 øre på benzin i de kommende dage, vurderer økonom.

Siden udgangen af januar er prisen for en liter benzin dykket 80 øre. Diesel er blevet 1,32 kroner billigere.

Årsagen til de seneste prisfald er især, at olieprisen i de seneste dage er faldet til det laveste niveau siden november sidste år.

Der kommer nok 10 til 15 øre mere i nedadgående retning på standerprisen, og så bliver det ikke meget billigere

Per Hansen, økonom i investeringsbanken Nordnet om benzinprisen i de kommende dage

Udover de store prisfald på olie, er også den amerikanske dollar blevet mindre værd i forhold til danske kroner, og det sender prisen på brændstof yderligere ned.

- 80 øre er et stort prisfald på benzin. For det første skyldes det et fald i olieprisen. Når den dollar, du skal bruge for at købe olien samtidig bliver billigere, så får du dobbelt op på rabatten på brændstof. Det er en win-win-situation for de danske bilister, siger cheføkonom hos banken Spar Nord, Jens Nyholm.

Standerpris og pumpepris

Standerprisen er den pris, du møder ude ved benzinstanderen. Det er standerprisen, benzinselskaberne konkurrerer på.

Pumpeprisen er den vejledende pris, som blandt andet Circle K bruger som dagens første pris klokken 10 hver formiddag.

Pumpe- og listepriser ligger derfor typisk højere end standerpriserne.

Økonom: Benzinpriser forbliver lave

Prisen for nordsøolie er gået fra et niveau på omkring 55 dollar til cirka 45 dollar i dag. I samme periode er værdien af en amerikansk dollar gået fra 7,10 kroner til nu at ligge på 6,65 dollar.

Når den dollar, du skal bruge for at købe olien samtidig bliver billigere, så får du dobbelt op på rabatten på benzin

Jens Nyholm, cheføkonom i Spar Nord

Intet tyder på, at de lavere priser på benzin ændrer sig foreløbigt, mener cheføkonomen. Når organisationen af olieeksporterende lande OPEC producerer mindre olie, sætter andre lande blot produktionen op. Dermed forbliver udbuddet af olie nogenlunde det samme.

- Det ligner en stabil udvikling i prisen på olie og dollar fremadrettet. Der er ikke noget, der taler for, at prisen skal stige ude ved standeren resten af året, siger Jens Nyholm.

Yderligere prisfald i de kommende dage

Han peger på, at sommerferieperioden til gengæld vil øge efterspørgslen efter brændstof i især USA og Europa. Det vil lægge en hånd under olieprisen, så bilisterne kan næppe heller vente prisfald henover sommeren.

Økonom hos investeringsbanken Nordnet Per Hansen vurderer, at der kan være yderligere prisfald i vente på standerprisen i de kommende dage.

De seneste dages fald i olieprisen er nemlig endnu ikke at se i form af prisfald ved standeren.

Konkurrence på brændstof

Klokken 10 begynder den lokale priskonkurrence, og den fortsætter de næste 24 timer. Derfor finder du normalt de billigste priser lige inden klokken 10 hver formiddag ude ved standeren.

- Der kommer nok 10 til 15 øre mere i nedadgående retning på standerprisen, og så bliver det ikke meget billigere, siger Per Hansen.

Amerikanere holder din benzinpris nede

Han mener ligeledes, at de olieeksporterende lande i OPEC har fået mindre indflydelse på olie- og dermed benzinprisen.

- Når OPEC skruer ned for produktionen, skruer andre lande op. De amerikanske producenter skruer ikke voldsomt ned for produktionen, når prisen på olie falder, og det skyldes blandt andet, at de har nedbragt omkostningerne ved at producere skifergas.