Huspriser stagnerer i store dele af Jylland

Til gengæld er der store prisstigninger på lejligheder.

Et gennemsnitligt hus på 140 kvadratmeter er blevet 42.000 kroner dyrere på et år. Men ikke i Syd- og Midtjylland. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Huse er nemlig steget 2,4 procent på landsplan fra første kvartal 2016 til og med første kvartal i år. I regionerne Syddanmark og Midtjylland er priserne dog kun steget 0,4 procent.

- Det er en fuldstændig stagnation i priserne, og historisk set er det lave prisstigninger, siger direktør ved Boligøkonomisk Videncenter, Curt Liliegreen, om prisudviklingen i det syd- og midtjyske, inden han uddyber:

- Uden for hovedstaden går det meget, meget langsomt. Udviklingen i priserne er modstridende med, hvad vi hører fra ejendomsmæglere og realkreditselskaber, som siger, det går frem over hele linjen, siger Curt Liliegreen.

Priser på lejligheder løber stærkere

Mens husejerne må finde sig i moderate prisstigninger, går det stærkere for priserne på lejligheder. En gennemsnitlig lejlighed er steget 5,5 procent på landsplan over det seneste år. Det betyder, at den er blevet 96.000 kroner mere værd.

Det koster et hus

  • Et gennemsnitligt hus kostede 1.703.000 kroner i første kvartal 2016.
  • Et tilsvarende hus kostede 1.745.000 kroner i første kvartal 2017.
  • Forskel: 42.000 kroner

Beregninger lavet af Nordea på baggrund af nye tal fra Danmarks Statistik.

Det koster en lejlighed

En gennemsnitlig lejlighed på 80 kvm. kostede 1.862.000 i første kvartal 2016.

En gennemsnitlig lejlighed på 80 kvm. kostede 1.958.000 i første kvartal 2017.

Forskel: 96.000 kroner

Beregninger lavet af Nordea på baggrund af nye tal fra Danmarks Statistik.

- Tallene understreger, at det danske boligmarked kører i forskellige hastigheder. Det er urbaniseringen, der driver det. Befolkningstilvæksten finder sted i København, siger Curt Liliegreen.

Udvikling i huspriser

Prisudvikling på huse fra første kvartal 2016 til og med første kvartal 2017.

Hovedstaden: 3,3 pct.

Sjælland: 3,1 pct.

Syddanmark: 0,4 pct.

Midtjylland: 0,4 pct.

Nordjylland: 3,7 pct.

Kilde: Danmarks Statistik

Priserne er steget 6,6 procent over det seneste år i Region Hovedstaden. En stigningstakt, der er udtryk for, at markedet er bremset lidt op, da prisstigningerne har ligget over ti procent i de forrige år.

- Stigningstakten har været for nedadgående i et stykke tid. Priserne kan heller ikke fortsætte med at stige 6,6 procent om året, fordi det presser almindelige mennesker ud af hovedstaden, siger Curt Liliegreen.

Boligøkonom: Næppe en prisboble

Om de hastigt stigende priser på lejligheder i København er udtryk for en prisboble, er dog tvivlsomt, vurderer lektor og boligøkonom ved Syddansk Universitet, Morten Skak.

Udvikling i priser på lejligheder

Prisudvikling på landsplan på lejligheder fra første kvartal 2016 til og med første kvartal 2017.

Hovedstaden: 6,6 pct.

Sjælland: 4,9 pct.

Syddanmark: 2,8 pct.

Midtjylland: 2,4 pct.

Nordjylland: 6,2 pct.

Kilde: Danmarks Statistik

- Jeg tror ikke, der er en boble, der brister umiddelbart. Men vi må forvente prisfald fra 2021, siger han og henviser til det nye system for ejendomsskatter, der træder i kraft fra 2021.

- Spørgsmålet er så, om det bliver et beskedent prisfald, eller om det sætter gang i en lavine, når folk opdager de første prisfald, siger han.