Penge

Rekord: Danske boligejere får den laveste rente nogensinde

Boligejere i Nykredit, der skal have ny rente på deres etårige flekslån til juli, får den laveste boligrente nogensinde.

Minus 0,14 procent - den laveste rente på flekslån nogensinde. Det er, hvad tusindvis af boligejere med etårige flekslån kan se frem til fra 1. juli.

Renten er netop blevet fastsat på en auktion over flekslån hos Nykredit. Den seneste rekord lød på 0,9 procent hos Nordea.

- Det er vanvittigt billigt. Det er en helt fantastisk cocktail. Boligpriserne stiger, beskæftigelsen stiger, og det er stort set gratis at låne penge. Det bliver ikke bedre at være boligejer, siger cheføkonom hos Nordnet Per Hansen til TV 2.

Fleksrenter

Den rene rente på F1-lån hos Nykredit lander på minus 0,43 procent. Når gebyret kursskæring bliver lagt oven i, hedder renten minus 0,14 procent som beskrevet i artiklen.

Kursskæring er et gebyr, der bliver lagt oven i, fordi det koster realkreditselskabet penge at sælge obligationerne bag dit boliglån.

Oven i denne rente skal lægges det gebyr, der hedder bidragssatsen.

​150 kroner billigere

Hos Nykredit er man også overraskede over, hvor lave renterne blev på etårige flekslån.

- Vores forventning var, at vi godt kunne sætte en ny rekord i dag, men renterne blev alligevel lige en spids lavere end ventet, siger seniorøkonom hos Nykredit Jeppe Borre.

Konkret betyder de lave renter, at de pågældende boligejere slipper 60 kroner billigere på den månedlige ydelse hver måned per lånt million kroner. Samtidig lægger de 100 kroner mere til side i boligen hver måned. Er lånet afdragsfrit, falder ydelsen 150 kroner om måneden.

Treårige lån til nul procent

Udover de etårige flekslån fik også boligejere med treårige lån ny rente. Renten på F3-lån landede på lige nøjagtig nul procent.

Renten på flekslån

Renterne på flekslån bliver fastsat på auktioner over lånene.

Auktionerne afholdes af Realkreditinstituttet og løber typisk over flere dage. Den endelige rente er et gennemsnit af renterne, der er opnået over de forskellige auktionsdage.

Nykredit har holdt auktion over obligationerne bag F1- og F3-lån mandag og tirsdag.

Onsdag afholder Nykredit auktion over F5-lån, og mandag den 29. maj er der auktion over F-kortlån.

Det betyder, at de pågældende boligejere får 120 kroner mere i hænderne hver måned per lånt million. Oven i det sparer de 230 kroner mere op i boligen hver måned.

Er lånet afdragsfrit, falder ydelsen 340 kroner om måneden per lånt million.

Fast eller fleksrente: Kig på din økonomi

Hos Nordnet anbefaler man boligejerne at se på deres egen økonomi, inden de vælger, om de er til fast rente eller til variabelt forrentede boliglån.

- Er du den type, der har tilstrækkelig plads i din økonomi, og er du opdraget til at betale af på gælden, kan det sagtens være, at de korte lån er noget for dig, siger Per Hansen og tilføjer:

- Men har du ikke tilstrækkelig plads i din økonomi til, at renterne stiger, så er lån med fast rente også meget, meget billige, selvom de variabelt forrentede lån er de billigste.

Storbank: Størst sandsynlighed for, at renten stiger

Hos Nordea anbefaler boligøkonom Lise Nytoft Bergmann, at boligejerne bruger de lave renter til at få mere sikkerhed ind i privatøkonomien.

- Sandsynligheden for, at renten stiger, er større end for, at den falder. På den baggrund anbefaler vi, at boligejerne vælger lån med længere løbetid. Vælg F3 i stedet for F1. Eller alternativt F5, siger hun og uddyber:

- Brug de lave renter fornuftigt. Gerne til at få afdraget anden gæld hurtigere. Der er mange boligejere, der stadig er højt belånte, og hvis man er det, kan man bruge de her lave renter til at afdrage. Gør man det, så står man bedre den dag, renterne begynder at stige.

Økonom: Renten forbliver lav længe endnu

Når de variabelt forrentede boliglån fortsætter med at være så ekstremt lave, skyldes det centralbankernes lempelige pengepolitik.

Den Europæiske Centralbank har negative renter, og Nationalbanken har negative renter. Det påvirker de korte boligrenter, siger seniorøkonom i Nykredit Jeppe Borre.

Samtidig er der intet, der tyder på, at det ændrer sig foreløbig.

De næste 12 måneder sker der intet med de variable renter. Vi skal hen i anden halvdel af 2018, før de kan ændre sig, og det kan også være, at de først stiger i 2019. Alt er muligt, siger Per Hansen, cheføkonom i Nordnet.

Fastforrentede lån har en rente på 2 procent. Kursen på obligationerne ligger lige omkring 97,5. Vælger du lån med fast rente, betyder det, at du skylder en million kroner, når du får udbetalt 975.000 kroner.