Penge

Største prishop i fire år: 5.100 kroner dyrere for danske familier

Priserne stiger i det højeste tempo i fire år. Udgifter til boligen stiger markant, mens også gebyrer i banken er blevet dyrere.

Benzin, forsikringer, mad og vedligeholdelse af boligen. Det er blandt de mange ting, som er blevet dyrere gennem det seneste år, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Alt i alt betyder de stigende priser, at en gennemsnitlig familie med to voksne og to børn må hive 5.100 kroner mere op af lommen om året sammenlignet med prisniveauerne for et år siden, viser beregninger fra Dansk Erhverv.

Alene udgiften til boligen, herunder vedligeholdelse og vand, er steget 3.000 kroner.

- Vi har stadig råd til dagen og vejen, vi skal bare indstille os på, at tingene er blevet dyrere. Men vi kan tage det med ophøjet ro, for inflationen er stadig lav, siger cheføkonom i Dansk Erhverv Steen Bocian.

Nykredit: Priserne vil stige endnu hurtigere

Inflationen ligger i april på 1,1 procent, når man måler på årsbasis. For et år siden lød det tilsvarende tal for prisudviklingen i april på et rundt nul. For 2016 landede inflationen samlet set på 0,3, hvilket er det laveste niveau i 63 år.

Hos Nykredit forventer man, at priserne vil stige endnu hurtigere i den nærmeste fremtid.

En gennemsnitsfamilie

Beregningen er lavet på baggrund af et gennemsnitligt forbrug og gennemsnitlige omkostninger i en familie med to voksne og to børn.

Familiens voksne tjener tilsammen 840.000 kroner før skat. Det svarer til 545.000 efter skat.

Familiens forbrug bygger på oplysninger fra Forbrugerundersøgelsen fra Danmarks Statistik.

Beregningerne er lavet af Dansk Erhverv.

- Inflationen har bidt sig fast på det højeste niveau i mere end fire år. Efter vores mening er der udsigt til yderligere stigninger resten af året, siger seniorøkonom i Nykredit Jacob Isaksen.

Forsikringer og gebyrer er steget i pris

Den højere inflation er dog et udtryk for, at udviklingen i priserne nærmer sig et mere normalt niveau, vurderer cheføkonom i Dansk Erhverv, Steen Bocian.

- Inflationen kan godt stige lidt yderligere, men vi er ikke på vej til 70’ernes høje inflationsrater. Vi er måske på vej mod to procent, og det er et udtryk for, at krisen er på vej til at slippe dansk økonomi og verdensøkonomien.

Udover at udgifterne er steget til benzin, boliger og fødevarer, er priserne på forsikringer og gebyrer i banken øget med 800 kroner for en gennemsnitlig familie.

Lønnen stiger også

Ligeledes bidrager priserne på tøj, møbler, biler, elektronik og charterrejser til, at det er blevet dyrere at bo i Danmark.

Der er dog også ting at glæde sig over. Udgiften til telefoni og internet er nemlig blevet 1.100 kroner lavere for en gennemsnitlig familie.

Samtidig er det værd at huske, at familiens løn i mange tilfælde vil være steget i løbet af perioden. Selvom vi skal have flere penge op af lommen, vil mange også opleve at have flere at bruge af.

- Vi forventer, at prisstigningerne vil tage en anelse til i styrke i de kommende måneder, men de vil fortsat forblive væsentligt under to procent. Det er der grund til at glæde sig over, for det betyder, at danskernes lønninger også i den kommende tid vil vokse hurtigere end priserne. Det giver flere penge mellem hænderne hver måned, siger økonom i Sydbank Søren V. Kristensen.