Penge

Aldrig har boligejerne betalt så lidt i rente – og det fortsætter

Boligejerne har aldrig betalt så lidt i rente som i det seneste år. Renterne holder sig nede, spår storbank.

28.600 kroner. Sådan lyder det gennemsnitlige beløb, en dansk boligejer har betalt i renter det seneste år.

Beløbet er samtidig det laveste nogensinde, og 1.400 kroner lavere end samme periode året før. Det viser nye tal fra Nationalbanken for første kvartal.

Til sammenligning betalte boligejerne i gennemsnit 60.600 kroner i 2009, da renteudgifterne toppede.

- Konsekvensen er, at boligejernes privatøkonomi løbende har fået et sukkerdrys ved, at de gradvist har kunnet låne stadigt flere penge, uden at de af den grund har skullet trække flere penge op af lommen, siger boligøkonom i Nordea Lise Nytoft Bergmann.

Flere afdrager på boliglånet

De nye tal viser samtidig, at en del af boligejerne bruger besparelsen på at gøre deres boligøkonomi sundere. Således er flere begyndt at afdrage over det seneste år.

For et år siden var flere end 51 procent af boliglånene afdragsfrie. Det gælder i dag for 49 procent.

- Det betyder, at boligejerne bliver mere robuste over for eventuelle rentestigninger eller boligprisfald, siger seniorøkonom i Nykredit Jeppe Borre.

Storbank: Renter holder sig lave i årevis

Og de gode nyheder fortsætter, hvis man spørger økonomerne i Danske Bank. De forventer nemlig, at renterne på variabelt forrentede boliglån holder sig rekordlave i hvert fald til slutningen af 2018.

- Vi er ret overbeviste om, at renten på variabelt forrentede boliglån bliver ved med at være lave hele næste år med. Hvis man gerne vil fortsætte med flekslån, så er der udsigt til, at det bliver ved med at være rigtig billigt et godt stykke tid endnu, siger cheføkonom i Danske Bank Las Olsen i forlængelse af bankens seneste renteprognose.

Vores bedste bud er, at vi måske i 2019 begynder at se stigende renter på flekslån

Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank

Det er endda muligt, at perioden med lave variable renter kan blive endnu længere.

- Det er meget, meget usikkert, hvornår det bliver muligt for Den Europæiske Centralbank (ECB, red.) at sætte renten op. Det kommer helt an på, hvornår inflationen kommer tilbage. I Japan har de ventet på det i 20 år, og det er endnu ikke sket. Man kan ikke udelukke, at renterne på flekslån forbliver lave i fem til 10 år endnu, siger Las Olsen.

Storbank: Lave fleksrenter ind i 2019

Cheføkonomen tilføjer, at en 10-årig periode med de nuværende lave renteniveauer dog ikke virker som det mest sandsynlige.

- Vores bedste bud er, at vi måske i 2019 begynder at se stigende renter på flekslån, men det er super usikkert, for vi har aldrig før prøvet, at inflationen i Europa er for lav, siger han.

Økonom: Vil du have fast rente, så slå til nu

Hvis man på et tidspunkt gerne vil over i et lån med fast rente, anbefaler han dog, at man slår til nu, mens renterne på fastforrentede lån også er blandt de laveste nogensinde.

- Vores forventning er, at renterne på fastforrentede lån stiger mellem 0,5 og 0,75 procentpoint over det kommende år. Hvis man i virkeligheden gerne vil over i fast rente, så er det en god idé at få det nu, for lige pludselig er det blevet dyrere, siger Las Olsen og peger på, at man nemt risikerer at komme for sent, hvis man gambler.

- Hvis du sidder og venter, til fleksrenten faktisk er steget, så kan man være helt sikker på, at man kommer til at sidde med et dyrere fastforrentet lån, siger han.

Når renterne på de fastforrentede lån stiger først, skyldes det, at de investorer, der skal låne penge ud til boligejerne, ser på forventningerne til renterne. Hvis der er udsigt til rentestigninger, vil de have en højere rente for at låne penge ud til boligejerne i 30 år. Helt så krævende er de ikke, når pengene blot bindes i et enkelt eller tre år for eksempel.