Penge

GUIDE: Danskerne glemmer millioner - sådan får du fat i dine gamle feriepenge

Har du husket at få dine gamle feriepenge udbetalt?

Når vi i morgen vender kalenderbladet til 1. maj, går vi samtidig ind i et nyt ferieår. Derfor kan være en god ide at tjekke, om du har fået feriepengene fra forrige år udbetalt inden.

De seneste år har vi danskere nemlig glemt omkring 88 millioner kroner om året i feriepenge - penge vi ikke nødvendigvis ser igen.

Læs nederst, hvordan du tjekker, om du er blandt dem, der har penge til gode. 

Derfor glemmer vi millioner

For nogle danskere handler det om ren og skær forglemmelse. Langtidssygemeldinger, barselsorlov eller skiftende jobs er blandt årsagerne til, at vi ikke får afholdt ferie og glemmer vores feriepenge.

I andre tilfælde kan det ikke betale sig for os at hæve vores opsparede kroner. Har vi været heldige at få nyt job med højere løn end tidligere, kan udsigten til ferie - for penge beregnet på en tidligere lønsats - få nogle til at springe ferien over og vælge feriepengene fra. For arbejdsløse er det ligefrem en økonomisk fordel at lade pengene stå.

- En del af de glemte feriepengene stammer fra folk på offentlig forsørgelse, som eksempelvis er blevet fyret. For dem kan det ikke betale sig at få udbetalt feriepengene, da de så bliver trukket fra overførselsindkomsten, forklarer Søren Balslev, områdechef i Feriekontoret i Beskæftigelsesministeriet til TV 2.  

Ny lov kan sætte en stopper for glemte penge

Det kan fremover være slut med de glemte millioner. Den danske ferielov er nemlig i strid med lønmodtagernes ret til fire ugers betalt ferie årligt, mener EU-kommissionen. Derfor står loven over for at skulle ændres.

​- De 12,5 procent af medarbejdernes løn, som arbejdsgiveren skal indbetale til statens Feriekonto, er et billede på en bureaukratisk og formynderisk tankegang, siger konservatives Rasmus Jarlov til Jyllands-Posten. 

Sammen med Liberal Alliance ønsker hans parti, at feriepengene fremover udbetales med månedslønnen.

Her ender vores optjente kroner

For nu skal vi stadig selv huske at få feriepengene udbetalt. Vi har tre år til at gøre krav på dem. Sker det ikke, så er pengene ikke længere vores.

En mindre del af de glemte feriepenge bliver sendt tilbage til staten som kompensation for, at de stammer fra personer på overførselsindkomst. 

Størstedelen går dog til Arbejdsmarkedet Feriefond. Her er pengene med til at sende vanskeligt stillede børn og familier på ferie. 

Ønsker du ikke at donere dine feriepenge til staten og Arbejdsmarkedet Feriefond, så kan du se her, hvordan du kan tjekke, om du har feriepenge til gode, og hvad du skal gøre for at få fingre i dem.

Sådan tjekker du, om du har feriepenge til gode - og får dem udbetalt

 1. Få overblik online

  Fra 1. maj 2016 til 30. april 2017 kunne du få feriepenge optjent i 2015 udbetalt. På borger.dk kan du logge ind og tjekke, om du har nogen af disse feriepenge til gode. Har du det, skal du vide, at der åbnes for anmodning om uhævede feriepenge den 1. maj 2017 på sidens selvbetjeningsløsningen. Du skal gerne nå at have dem udbetalt inden den 30. september. Se nedenfor. 

 2. Søg om pengene inden den 30. september

  Hvis du har feriepenge, du endnu ikke har fået udbetalt, kan du søge om at få dem hos borger.dk frem til den 30. september 2017. Når du det ikke, skal du tage kontakt til Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, hvis pengene skal være dine. Alt efter hvad årsagen til de glemte feriepenge er, gælder der forskellige regler for udbetaling. Se nedenfor.

 3. Har du holdt ferie, men glemt at indberette det?

  Hvis årsagen til dine resterende feriepenge er, at du har været afsted på ferie, men glemt at indberette det og hæve de tilhørende penge, så kan de få dem udbetalt ved at vise dokumentation for, at du har holdt fri. Det kan for eksempel være lønsedler fra din arbejdsgiver på ferietidspunktet. Se her, hvor dokumentationen skal sendes hen, og hvilken dokumentation, der passer til din situation.

 4. Har du ikke fået afholdt al din ferie?

  Har du slet ikke holdt de feriedage, der skal til for at få fingrene i dine feriepenge, så er der flere muligheder. Hvis det skyldes langtidssygdom, barsel, orlov eller lignende, kan du søge om at få alle pengene udbetalt på grund af feriehindring. Se alle de situationer betegnelsen feriehindring dækker over her. Dækker betegnelsen ikke dig, kan du alligevel få fingre i nogle feriepenge, hvis du har sørget for at afholde noget ferie. Har du det, kan du søge om at få en uge (fem feriedage) udbetalt, eller du kan indgå en aftale med din arbejdsgiver om at overføre ugen til næste ferieår, hvis det er muligt inden for din overenskomst. Har du feriepenge ud over dette til gode, tilfalder de Arbejdsmarkedets Feriefond. Begge løsninger kræver, at pengene er søgt udbetalt eller aftalen med din arbejdsgiver er i hus senest den 30. september 2017.