Storbank: Fleksrenter holder sig lave i årevis

Renterne på flekslån er rekordlave, og det bliver de ved med at være indtil udgangen af 2018, spår storbank. Perioden kan endda blive endnu længere.

Renterne på variabelt forrentede boliglån holder sig rekordlave i hvert fald til slutningen af 2018. Det spår Danske Bank.

- Vi er ret overbeviste om, at renten på variabelt forrentede boliglån bliver ved med at være lave hele næste år med. Hvis man gerne vil fortsætte med flekslån, så er der udsigt til, at det bliver ved med at være rigtig billigt et godt stykke tid endnu, siger cheføkonom i Danske Bank Las Olsen.

Man kan ikke udelukke, at renterne på flekslån forbliver lave i fem til ti år endnu

Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank

Renten på etårige flekslån ligger i øjeblikket på minus 0,24 procent, når omkostninger til lånet ikke er regnet med. Renten på treårige lån er minus 0,12 procent. Boligejerne kan dermed låne til renter, der er blandt laveste nogensinde.

Fleksrenterne vil holde sig i den meget lave ende i hvert fald i halvandet år endnu

Per Hansen, økonom i investeringsbanken Nordnet

Økonom: Renter kan holde sig lave i 10 år

Det er endda muligt, at perioden med lave variable renter kan blive endnu længere.

- Det er meget, meget usikkert, hvornår det bliver muligt for Den Europæiske Centralbank (ECB, red.) at sætte renten op. Det kommer helt an på, hvornår inflationen kommer tilbage. I Japan har de ventet på det i 20 år, og det er endnu ikke sket. Man kan ikke udelukke, at renterne på flekslån forbliver lave i fem til ti år endnu, siger Las Olsen.

Cheføkonomen tilføjer, at en tiårig periode med de nuværende lave renteniveauer dog ikke virker som det mest sandsynlige.

- Vores bedste bud er, at vi måske i 2019 begynder at se stigende renter på flekslån, men det er super usikkert, for vi har aldrig før prøvet at inflationen i Europa er for lav, siger han.

Økonom: Vil du ha' fast rente så slå til nu

Hvis man på et tidspunkt gerne vil over i et lån med fast rente, anbefaler han dog, at man slår til nu, mens renterne på fastforrentede lån også er blandt de laveste nogensinde.

- Vores forventning er, at renterne på fastforrentede lån stiger mellem 0,5 og 0,75 procentpoint over det kommende år. Hvis man i virkeligheden gerne vil over i fast rente, så er det en god ide at få det nu, for lige pludselig er det blevet dyrere, siger Las Olsen og peger på, at man nemt risikerer at komme for sent, hvis man gambler.

- Hvis du sidder og venter til fleksrenten faktisk er steget, så kan man være helt sikker på, at man kommer til at sidde med et dyrere fastforrentet lån, siger han.

Økonom: Fast rente bliver dyrere

Når renterne på de fastforrentede lån stiger først, skyldes det, at de investorer, der skal låne penge ud til boligejerne ser på forventningerne til renterne. Hvis der er udsigt til rentestigninger vil de have en højere rente for at låne penge ud til boligejerne i 30 år. Helt så krævende er de ikke, når pengene blot bindes i et enkelt eller tre år for eksempel.

Hos investeringsbanken Nordnet forventer investeringsøkonom Per Hansen også, at renten på fastforrentede lån vil stige.

- Jeg tror, renterne på fastforrentede lån kommer til at stige mellem 0,3 og 0,5 procentpoint over det kommende år. Hvis man gerne vil have sikkerhed for en lav rente, så er de fastforrentede boligrenter på et meget attraktivt niveau, siger han.

223 kroner dyrere om måneden at låne til fast rente

Med en kursstigning på 0,4 procent bliver det 223 kroner dyrere per måned i renteudgifter efter skat at låne en million kroner. Derudover skal boligejeren ud at låne omkring 40.000 kroner ekstra for at få en million kroner i hånden. Lånets hovedstol bliver dermed 40.000 kroner større.

Ligesom Danske Banks økonomer venter Per Hansen ikke, at de variabelt forrentede boliglån vil stige foreløbig.

- Fleksrenterne vil holde sig i den meget lave ende i hvert fald i halvandet år endnu. Og hvis der kommer justeringer af fleksrenten i andet halvår af 2018, så vil det være justeringer i småtingsafdelingen, siger Per Hansen.