Pengeeksperter: Sådan får du opsparingen til at blomstre

16x9
- Hvis jeg havde 200.000 kroner, ville jeg sætte dem i iværksættere, hvis min interesse eller evner ikke er på det område, ville jeg sætte dem i mursten, fortæller Jesper Buch. Foto: Katrine Damkjær / Scanpix Danmark

Mange danskere har ingen opsparing, og dem der har, får den ædt af lave renter og inflation. Tre eksperter giver her et par investeringsråd.

570.000 voksne danskere har ikke nogen opsparing overhovedet. Det viser en ny undersøgelse, YouGov har lavet for Nordea.

- Du er sårbar, når du ikke har nogen opsparing. Hvis cyklen eller bilen skal repareres, eller mobiltelefonen bryder sammen, så skal du ud at finansiere købet af en ny, siger forbrugerøkonom i Nordea Ann Lehmann Erichsen.

Hun anbefaler på det kraftigste, at man får skrabet så meget som muligt sammen på bankkontoen.

- Du skal minimum have en måneds nettoløn stående på din konto. Så er man ikke helt galt på den, men det er også minimum, siger hun.

Opsparing ædes af lave renter

For tiden får man dog ikke meget ud af at have sine penge stående i banken.

For lan ng de flestes vedkommende er derente, man får for at have penge stående i banken, nede omkring 0,2 procent eller endnu lavere.

- Hvis ikke, du får noget i rente, eller hvis du måske får minusrente, så risikerer du at inflationen æder lidt af din formue, fortæller John Norden, direktør i Mybanker.dk

Hvis man ønsker en lidt højere rente, har det også en pris.

- Du skal være indstillet på, at du skal binde beløbet i et, to eller tre år. Det er meget vigtigt, at man er klar over, at de penge man binder, dem skal man ikke bruge i den periode. For hvis man skal til at bruge pengene midt i perioden, så er det meget dyrt at opsige indlånet, fortæller John Norden.

Det vil eksperterne gøre

Men hvad gør man så med sin opsparing, når renterne i banken er lave, og man ikke vil risikere at binde pengene i årevis?

Vi har spurgt et par eksperter på området. Til daglig håndterer og investerer de millioner af kroner eller rådgiver om samme, men vi har spurgt dem, hvad de anbefaler, at helt normale lønmodtagere skal gøre for at få mest ud af opsparingen.

Investeringseksperterne er Jesper Buch, serieiværksætter der blandt andet er blevet hovedrig efter salget af Just-Eat. Nina Movin, der er administrerende direktør i Investeringsvirksomheden Otto Mønsted, der har en investeringsportefølje på 700 millioner kroner. Og Kim Valentin, partner og administrerende direktør i det økonomiske rådgivningshus Finanshuset i Fredensborg.

Nina Movin
Nina Movin Foto: Keld Navntoft / Scanpix Danmark

Hvis du har en opsparing på 20.000 kroner

Jesper Buch har haft stor succes som iværksætter, og han mener, at noget af det, man bedst kan investere penge i, er sig selv.

- For under 200.000 kroner ville jeg bruge pengene på at komme op i niveau, altså købe mig til viden og færdigheder, fortæller han.

Men andre ord skal opsparingen bruges på undervisning, der kan give én flere kompetencer.

- Jeg vil lade dem stå i banken til nul i rente, siger Nina Movin, der ikke mener, at man bør gøre noget med en opsparing af den størrelse.

- Jeg ville først overveje, om jeg kunne investere i noget, som kunne sænke mine faste omkostninger. At indfri gæld helt eller delvist er lige for, men det kunne også være en investering i billigere elforbrug i form af hvidevare eller fjernsyn, lyder det fra Kim Valentin.

Hvis du har en opsparing på 50.000 kroner

Er ens opsparing oppe over det dobbelte beløb, mener Kim Valentin godt, at man kan bringe nye muligheder i spil.

- Man kan stadig overveje, om man kan sænke sine faste omkostninger, men man kan krydre det med eksempelvis køb af lidt aktier, hvis man var risikovillig, fortæller han.

 Nina Movin er også fortaler for, at man kan begynde lade nogle af pengene komme på arbejde.

- Jeg vil lade 25.000 kroner stå i banken til nul i rente og bruge resten til evt. at afdrage dyr forbrugsgæld. Hvis man har ejer- eller andelsbolig ville jeg forbedre min bolig, her får man glæde af investeringen umiddelbart. Bagdelen er, at pengene er bundet ud i fremtiden, medmindre man sælger boligen om et eller to år, fortæller hun.

Jesper Buch.
Jesper Buch. Foto: Morten Germund / Scanpix Denmark

Hvis du har en opsparing på 200.000 kroner

Den ide er Jesper Buch på sin vis også tilhænger af. Der skal vi dog først op i et endnu højere beløb.

- Hvis jeg havde 200.000 kroner, ville jeg sætte dem i iværksættere. Men hvis min interesse eller evner ikke er på det område, ville jeg sætte dem i mursten. Men jeg er også livrem og seler-typen, fortæller Jesper Buch, der ikke er meget for at tage for store risici, når det kommer til penge.

Er opsparingen oppe i 200.000 kroners-niveau, har Nina Movin også en større handlingsplan klar.

- Jeg vil lade 40.000 kroner står i banken til nul i rente, og så ville jeg fortsat forbedre min bolig, hvis det var en ejer- eller en andelsbolig. Derudover ville jeg købe for 40.000 kr. Alphabet-aktier (Googles moderselskab, red.) som et sats på fremtidens teknologi. Hermed påtager man sig en enkeltaktierisiko og en valuta-risiko på grund af dollaren, men man får også muligheden for et meningsfuldt afkast. Hvis man ikke er glad for enkeltaktier, kan man overveje en spredning og købe ’Exchange Traded funds’ på det tyske aktieindeks DAX, fortæller hun.

Des større opsparingen er, des hurtigere kan den også vokse. Det er også tilgangen hos Kim Valentin.

Man skal have gang i nogle køb af aktier og obligationer. Her kan du få gang i en god opsparing hurtigt, hvis du samtidig supplerer opsparingen løbende, med dét, du har sparet i faste udgifter, fortæller han.

Kim Valentin
Kim Valentin Foto: Finanshuset i Fredensborg