Penge

Jette har sparet for meget op - det koster hende penge

Pensionsalderen diskuteres livligt på Christiansborg. Men for flere danskere kan det ikke engang betale sig at spare op til alderdommen, lyder kritik.

VLAK-regeringen vil gerne have, at danskerne går senere på pension, men allerede inden forhandlingerne om en ny tilbagetrækningsreform er begyndt, får den kritik.

For det giver slet ikke mening at hæve pensionsalderen, før man har fået styr på et grundlæggende problem i det danske pensionssystem. Nemlig at det for en stor gruppe danskere slet ikke kan betale sig at lave en pensionsopsparing. Sådan lyder det fra CBS-professor Svend Erik Hougaard Jensen, der er tilknyttet Økonomisk Institut på CBS.

73-årige Jette Ørlund er en af de danskere, der er ramt af den såkaldte samspilsproblematik. Hun har som tidligere socialrådgiver betalt til sin arbejdsmarkedspension i 30 år, men som folkepensionist er hun nu blevet en af mange, der føler sig straffet for at spare op.

- Jeg synes, det er så urimeligt og uretfærdigt, siger Jette Ørskov.

- Min opsparing har været omsonst

Som andre enlige modtager hun knap 13.000 kroner om måneden i folkepension før skat - inklusiv forskellige pensionstillæg. Men fordi hun får yderligere 8750 kroner fra sin pensionsopsparing - mere end de tilladte 5.800 - bliver hun trukket 30 kroner for hver 100 kroner over det tilladte.

Det betyder, at Jette Ørlund månedligt modregnes 900 kroner i hendes pension, og det får hende til at føle, at anstrengelserne for at spare op har været spildt.

- Det føles vel som om, at det har været omsonst et eller andet sted. At man kan sige, at jeg ud over min skat, som jeg betaler med glæde, også forærer yderligere til statskassen, fortæller hun til TV 2.

- Selvfølgelig kan jeg undvære pengene, men det ændrer jo ikke ved, at jeg synes, det er urimeligt.

Bredt udsnit af danskere rammes

Selvom pengene for Jette Ørlund ikke har en afgørende betydning, kan den såkaldte samspilsproblematik have store konsekvenser for andre danskere.

- I nogle uheldige situationer kan man risikere at miste mere, end man har indbetalt, fortæller Forsikring & Pensions underdirektør Jan V. Hansen.

Ifølge ham er det et bredt udsnit af danskere i lav- og mellemindkomstgruppen, der bliver ramt af problematikken. Fra sygeplejersken over skolelæreren til politimanden.

Når VLAK-regeringen som bebudet i foråret kommer med et udspil til, hvordan den danske økonomi skal hænge sammen, er beskeden fra CBS-professor Svend Erik Hougaard Jensen derfor klar.

- Min opfordring til regeringen vil præcis være, at den sadler om, nedtoner behovet for at sætte folkepensionsalderen op og i stedet retter fokus mod samspilsproblematikken, siger han.