Penge

Turbo på danskernes formuer: Er du rigere end gennemsnittet?

Danskernes formuer vokser, og nu er vi gode for knap 2,5 millioner kroner i gennemsnit, når boligens værdi er talt med.

Hver og en af os blev 64.000 kroner rigere i 2016, viser nye tal fra Nationalbanken.

Det betyder, at vi i gennemsnit er gode for 1.248.000 kroner. I det beløb er værdien af penge i banken, værdipapirer og pensionsopsparing fratrukket al vores gæld. Værdien af vores fysiske aktiver som bolig og bil er til gengæld ikke med i regnestykket.

Lægger man værdien af boligen oven i, er danskerne i gennemsnit gode for 2.446.000 kroner, viser en beregning fra Nykredit.

Danskernes finansielle formuer

Pensionsopsparinger står for halvdelen af danskernes finansielle fomue.

Den anden halvdel udgøres af aktier og investeringsforenings-beviser og penge i banken.

Det meste af gælden er gæld til boligen i realkreditinstitutterne.

Danskerne er gode for 1.248.000 kroner, når boligens værdi ikke er regnet med.

Når boligen indregnes lyder beløbet på omkring 2.446.000 kroner

Kilde: Nationalbanken/Nykredit

- Det skyldes først og fremmest, at danskerne har meget store pensioner som kaster meget store afkast af sig. Derudover har der været en fin fremgang på boligmarkedet, siger cheføkonom i Nykredit Tore Stramer og uddyber:

- Samtidig har danskerne haft stort fokus på at spare op og nedbringe gæld i de seneste mange år.

Vores gæld lyder i gennemsnit på 480.000 kroner per snude.

Rådgiver: Spar op

Hos det privatøkonomiske rådgivningsfirma Uvildige hæfter man sig ved, at der er tale om et gennemsnit. Ligger man et stykke under gennemsnittet på 2.446.000 kroner, skal man ikke nødvendigvis blive bekymret over det.

- Hvis du er ung og nyetableret, så har du masser af år tilbage at arbejde i. Så skal du ikke gå i panik over det her gennemsnit. Hvis du er på vej på pension og du ingen formue har, så er der grund til at få kigget på det, siger Brian Stjernholm, der er privatøkonomisk rådgiver hos Uvildige.

Overordnet råder han til at spare op og skabe sig en formue.

- Det er vigtigt, at man indretter sin økonomi på en måde, så man kan spare op. Sørg for, at der er luft til at afdrage gæld eller til at spare op. Hvis der sker noget uforudset - du bliver syg eller mister dit job, - så klarer du dig bedre og er mere uafhængig, når du har en formue, siger Brian Stjernholm.

Indkomstbuen vender rundt

Han peger også på, at din indtægt går markant ned, når du en dag går på pension.

- På et tidspunkt vender din indkomstbue sig om. Din opsparing er derfor også til fremtidig polstring. Hvis du går på pension og du gerne vil beholde dit hus, så er det nemmere, hvis du har formue, siger han.

Brian Stjernholm understreger desuden, at det langt fra kun er nær de store byer, hvor boligerne er dyrere, at formuerne samler sig og trækker snittet op. De store formuer findes i hele landet.

- Jeg ser store formuer over hele landet. Man kan sagtens bygge sig en formue op, selvom man bor i Udkantsdanmark. Så er det måske en større del af formuen, der består af kontanter og værdipapirer end af friværdi. Husene er ofte billigere i Udkantsdanmark, og så er der mere overskud til at spare en formue op på en anden måde, siger han.