Nybyggerne

Brug 2.000 kroner på haven, og få 100.000 kroner igen

Gør din have præsentabel, og scor mange tusinde kroner ekstra på salget af huset. Sådan lyder rådet fra ejendomsmæglere til sælgerne.

Op til 100.000 kroner. Det er, hvad du kan score ekstra på salgsprisen, hvis du investerer nogle få tusinde kroner og en arbejdsweekend i din have, inden huset skal sælges.

Det vurderer landets største mæglerkæder på baggrund af erfaringer med hussalg i hele landet.

- Masser af gange har jeg prøvet, at haven er med til at hæve husets pris mellem 50.000 og 100.000 kroner, siger partner hos ejendomsmæglerkæden Home Lone Bøegh, der sammen med Home har undersøgt, hvilke investeringer i boligen der bedst kan betale sig.

Billigt at gøre haven pæn

Hos mæglerkæden Nybolig ligger de på samme linje.

- En pæn have kan også betyde, at der kun gives et prisnedslag på 70.000 kroner fremfor et nedslag på for eksempel 200.000 kroner, siger talsmand for Nybolig Thomas Hovgaard og uddyber:

- Hvis du har fire ens huse, der har samme niveau og kvalitet, så kan det også være haven, der er udslagsgivende for, hvilket hus der bliver solgt.

Han peger samtidig på, at en tilvokset have signalerer, at boligen ikke er vedligeholdt.

Når haven er en af de allerbedste investeringer, skyldes det blandt andet, at den kan sættes enormt billigt i stand.

Køb søde blomster, og læg et tæppe ud

Udover at hækken skal klippes, ukrudtet op, og græsset skal slås, er det billigt at gøre lidt ekstra.

- For mellem 500 og 2.000 kroner kan du snildt få både glaspotter, stearinlys og plante nogle forårsløg og søde blomster i nogle krukker. Stil nogle havemøbler frem, og læg et par tæpper og nogle søde puder ud, råder Lone Bøegh fra Home og tilføjer:

- Kør en tur på planteskolen, og køb nogle påskeliljer. Det er ikke bekosteligt. De fleste har jo tæpper og puder i forvejen.

Fra tilvokset have til hyggehave

For at hive 100.000 kroner hjem i ekstragevinst skal haven gå fra at være dårligt holdt til at fremstå hyggelig og indbydende.

Uanset havens stand er den dog vigtig for prisen i alle hushandler, mener hun.

- Når vi prissætter boligen, er det ud fra et helhedsindtryk, herunder om haven præsenterer sig godt. Hvis haven er vokset helt til, kan det endda være en overordentlig god investering at bruge mellem 10.000 og 20.000 kroner på en havemand, der kan få den til at se præsentabel ud, siger hun og understreger, at det selvfølgelig kun er nødvendigt, hvis man ikke selv har lysten.

- Det første, køberne ser

Når haven kan hive den endelige salgspris så voldsomt op, skyldes det også, at haven er det første, potentielle købere ser.

- Det er så vigtigt, at dem, der ser huset på nettet, eller når de kører forbi, får lyst til at komme ind og se huset. Her kan haven give et super indtryk. Des pænere haven er, des flere får lyst til at se huset. Og des flere interesserede købere, des højere bliver prisen, så det kan altid betale sig at gøre noget ved haven, siger Lone Bøegh.

Hvor langt du skal gå for at få haven til at se pæn ud, afhænger af, hvilken bolig der er tale om, slår de to mæglere fast.

Drop de dyre løsninger

En dyr bolig til mange millioner kroner vil forventes at have en mere end gennemsnitlig præsentabel have, så her giver store investeringer typisk bedre mening.

For et gennemsnitligt parcelhus skal du dog ikke længere op end omkring 20.000 kroner til rene haveudgifter.

Derfor lyder rådet, at du dropper de dyreste løsninger.

'Taxameteret' kører hurtigt

- Henvender du dig til en anlægsgartner, så kører ’taxameteret’ meget hurtigt, og så bliver det dyrt, siger Thomas Hovgaard.

Han understreger, at der ikke er nogen garantier for, hvor meget man får igen af sine udgifter til en pænere have, hvorfor også kollegaen i Home maner til besindighed.

- Bare gør det lidt indbydende. Det behøver ikke være dyre havemøbler, du bruger. Det er ikke meget, der skal til, siger Lone Bøegh.