Penge

Storbank: Familier får 4.200 kroner ekstra lige ned i foret

Danskerne kan se frem til at få flere penge mellem hænderne både i år og næste år, spår landets største bank.

352 kroner ekstra om måneden – og 4.236 kroner på et år. Det er det beløb, en typisk dansk familie kan regne med at have ekstra til sig selv i løbet af 2017 sammenlignet med året før.

Familien

Beregningerne er lavet ud fra Danske Banks modelfamilie.

En familie, der består af to voksne og to børn. Familien bor i parcelhus i Østjylland.

Familiens to voksne tjener i alt 74.200 kroner før skat.

Deres hus har i dag en værdi på 1,8 millioner kroner svarende til landsgennemsnittet for et hus på 140 kvm.

Kilde: Danske Bank

Det viser en ny prognose fra Danske Bank.

- Det skyldes hovedsageligt, at lønningerne stiger hurtigere end priserne, og at familiernes renteudgifter fortsat er meget lave. Det er noget, der kan mærkes på bundlinjen, siger privatøkonom i Danske Bank Louise Aggerstrøm Hansen.

Endnu flere penge på vej næste år

Derudover får familien yderligere 183 kroner om måneden i øget rådighedsbeløb i 2018, vurderer banken.

- Beregningerne understøtter vores forventning om, at familiernes købekraft vil fortsætte med at stige de kommende år, siger Louise Aggerstrøm Hansen.

Er du en af de mange, der sparer kassen på de lave renter, kan du glæde dig yderligere over bankens forventninger til fremtiden. Danske Banks økonomer venter nemlig ikke, at renterne vil stige frem mod slutningen af 2018.

En spådom økonom i investeringsbanken Nordnet Per Hansen er nogenlunde enig i.

- Der kommer ikke til at ske noget med renterne i de kommende 15 måneder, siger han.

Boligen bliver 115.000 kroner mere værd

Til gengæld vil familiens bolig stige med 6,7 procent i værdi, vurderer banken. Det svarer til en stigning på 115.000 kroner for en typisk familie.

Det giver ikke i sig selv flere penge mellem hænderne, men det giver familien en større frihed til at låne, påpeger Per Hansen.

- Det er ikke nødvendigvis en god ide at låne flere penge. Men hvis man vil låne, er der bedre mulighed for det, når boligen stiger i værdi. Og så er det vanvittigt billigt at låne penge i sin bolig, så det giver lidt flere friheder i familiernes økonomi, siger Per Hansen.

Benzinpriser trækker op

Der er dog også især en enkelt post, der trækker den modsatte vej i familiens budget. Oliepriserne er nemlig steget i forhold til sidste år, og det betyder, at priserne på benzin og diesel også er gået op.

I 2016 brugte familien 1.250 kroner på brændstof om måneden. I 2017 bliver det beløb en halvtredser højere og stiger altså til i alt 1.300 kroner om måneden. I 2018 venter banken, at familien bruger yderligere en 20’er ekstra på benzin per måned.

Sparer på elregningen

Desuden får en typisk familie en besparelse på elregningen i både 2017 og 2018, fordi PSO-afgiften bliver udfaset frem mod 2020. I 2017 giver det familien en samlet besparelse på 440 kroner, mens besparelsen lyder på 450 kroner i 2018.

Som følge af udfasningen af PSO-afgiften stiger bundskatten til gengæld 0,05 procent i 2018, hvilket giver en skattestigning på 350 kroner.

Familiens grønne check bliver desuden reduceret, hvilket betyder, at de mister 340 kroner på den konto i 2018.