Penge

FDM om voldsom priskrig på benzin: Nogle af selskaberne vil dø

Priskrigen på benzin er intensiveret, bekræfter benzinselskaber overfor TV 2. Nogle selskaber vil dø, spår FDM.

Der er priskrig på benzin, og den er blevet voldsommere fra januar til februar. Det viser et nyt pristjek, FDM har lavet for TV 2.

Pumpepriser og standerpriser

Pumpeprisen er den vejledende pris, som blandt andet Circle K bruger som dagens første pris klokken 10 hver formiddag.

Fra klokken 10 begynder den lokale priskonkurrence og den fortsætter de næste 24 timer. Derfor finder du normalt de billigste priser lige inden klokken 10 hver formiddag ude ved standeren.

Standerprisen er den pris, du møder ude ved benzinstanderen. Det er standerprisen, benzinselskaberne konkurrerer på.

Pumpe- og listepriser ligger derfor typisk højere end standerpriserne.

Nu bekræfter benzinselskaberne også, at der er ændringer i den måde, priserne bliver sat, efter at landets største benzinselskab Circle K har sænket deres vejledende pumpepriser.

- Det er også vores oplevelse, at priserne er blevet lavere, siger økonomidirektør hos de ubemandede benzinstationer Go’on Kasper Lomholt Svensson.

Der er ekstremt hård konkurrence

Hos Dansk Fuels A/S, der driver de tilbageværende Shell-stationer, ligger man på samme linje.

- Vi har også observeret, at Cirkle K er begyndt at ændre måden, de sætter prisen. Der er ingen tvivl om, at der er ekstremt hård konkurrence. Det er en priskrig mellem både selskaber og stationer, siger talsmand i Dansk Fuels A/S Søren Maretti.

Den intensiverede priskrig startede, da Circle K den 1. februar i år sænkede de vejledende pumpepriser 40 øre.

Kæmpe pres på benzinstationer før klokken 10

En manøvre landets største benzinselskab foretog, fordi de ville mindske udsvingene i priserne i løbet af dagen, lyder det.

Vejledende pumpepriser

Vejledende pumpepriser hos en række selskaber fredag den 24. marts.

Circle K
95 oktan: 10,19 per liter
Diesel: 8,39 kroner per liter

Q8
95 oktan: 10,29 per liter
Diesel: 8,59 kroner per liter

F24
95 oktan: 10,19 per liter
Diesel: 8,49 kroner per liter

- Priserne varierede meget i løbet af dagen. De var noget billigere lige før klokken 10, og det gav et kæmpe pres på stationerne, og kunderne spilder hinandens tid. Derfor forsøgte vi at jævne den trafik udover døgnet, siger brændstofdirektør hos Circle K Peter Rasmussen, der afviser, at det store selskab har forsøgt at varme op under den i forvejen hårde konkurrence.

- Vi har ikke bevidst trykket på priskrigsknappen. Men det understreger bare, at der er en kraftig priskrig på markedet, siger Peter Rasmussen.

Spar 69 øre per liter benzin

For bilisterne betyder den endnu hårdere konkurrence, at der er høvlet yderligere 15 øre af de laveste priser. De var i forvejen skåret med 54 øre på grund af voldsom konkurrence benzinstationerne i mellem. Priskrigen betyder derfor, at du nu - i forhold til januar – kan spare 69 øre per liter benzin.

Og sådan vil det fortsætte, hvis man skal tro de mindre konkurrenter.

Benzinstationer i Danmark

Der er omkring 2000 benzinstationer i Danmark.

Danmark er det land i EU, hvor der er næstflest benzinstationer per indbygger.

Kun i Grækenland er der flere benzinstationer per indbygger end i Danmark

Circle K er landets største benzinkæde med flest benzinstationer. Circle K er ejet af det store canadiske selskab Alimentation Couche-Tards.

- Jeg tror, det varer ved. Den prissituation, der er kommet nu, fortsætter, siger økonomidirektør hos Go’On Kasper Lomholt Svensson og peger på, at antallet af benzinstationer i Danmark kan komme under pres som følge af den nuværende priskrig.

Benzinboss: Flere hundrede millioner til bilisterne

- Det her gør ondt på olieselskaberne, der ejer benzinselskaberne. Der er nok for mange benzinstationer i Danmark i forhold til indbyggere. Nogle af ejerne i branchen håber nok, at der bliver lukket tankstationer, så der kommer færre omkostninger men med samme volumen, siger Go’on-direktøren og understreger, at det ikke bliver den ubemandede kæde, der giver sig i priskrigen.

- Vi har da siddet i ledelsen og talt om, at det ikke er verdens bedste idé, at vi som branche har givet nogle 100 millioner til forbrugerne. Men sådan er det jo. Så længe, vi tjener på den sidste liter, så er vi jo villige til at sælge, siger Kasper Lomholt Svensson.

FDM: Nogen dør

Hos bilejernes organisation FDM spår man, at den hårde konkurrence vil resultere i færre benzinstationer- og selskaber i Danmark.

- Det samlede brændstofmarked falder. Det betyder, at der er et udskilningsløb blandt benzinselskaberne i Danmark. Hvem bliver og hvem dør. Det er både selskaber og benzinstationer, der skal forsvinde, siger forbrugerøkonom hos FDM, Allan Skytte Christensen, der for konkurrencens skyld håber, at alle selskaberne bliver i Danmark.

- Jeg håber, vi kan beholde de mange aktører. Men det er nok naivt, for der er sikkert også benzinselskaber, der vil blive købt op, spår han.

​- Krig om hver eneste liter

Hos Uno X tør direktøren ikke spå om, hvordan benzinbranchen ser ud om bare fem år.

- Lige nu er der krig om hver eneste liter. Benzinmarkedet har altid været i opbrud. Det er et levende marked, så hvordan det ser ud om fem år, tør jeg ikke udtale mig om, siger administrerende direktør hos Uno X Michael Norden.

At markedet er i opbrud, har han ret i. Alene inden for de seneste år er de fleste Shell-stationer blevet solgt, og ligeledes er Circle K kommet ind i stedte for Statoil.

Hos OK Benzin glæder man sig på bilisternes vegne.

- Det er helt sikkert, at der er mere priskrig, og at det er billigt lige nu. Priserne er faldet, blandt andet fordi man starter med en lavere vejledende pris klokken 10, siger talskvinde hos OK Benzin, Lene Bonde.

Q8 har ikke ønsket at stille op til interview om priskrigen. Selskabet bekræfter dog i et skriftligt svar til TV 2, at der sker ”nogle ændringer” på benzinmarkedet lige nu.