Disse fradrag må du ikke glemme

Her f√•r du en liste over nogle af de fradrag som flest skal huske at f√• med p√• √•rsopg√łrelsen, s√• du ikke snyder dig selv i skat.

Skat √•bner for √•rsopg√łrelserne senest p√• mandag, s√• skatteborgerne kan se, om de f√•r penge tilbage i skat eller om de f√•r et skattesm√¶k.

De seneste år har Skat dog givet danskerne adgang allerede fredag aften. Uanset hvornår danskerne får svar på, om de skal have penge tilbage i skat, er der en række vigtige fradrag, du kan læse op på, så du ikke betaler for meget i skat.

Herunder f√•r du en liste med 15 fradrag, der kan v√¶re givtige for din pengepung at huske. I tv-indslaget √łverst f√•r du desuden et lynhurtigt overblik over tre vigtige fradrag, som mange skal huske.

Listen er lavet i samarbejde med revisor hos PwC, S√łren Bech.

√Örsopg√łrelsen 2016: Her er fradragene, du glemmer

 1. befordringsfradrag (k√łrselsfradrag)

  Hvis din samlede k√łrsel mellem dit hjem og dit arbejde overstiger 24 kilometer per dag, kan du f√• fradrag for befordring.

  Befordringsfradraget er 1,99 kroner per kilometer i skatteåret 2016, hvis du har mellem 24 og 120 kilometer i alt til og fra dit arbejde.

  Har du længere end 60 kilometer (120 kilometer i alt til og fra arbejde) kan du dog kun trække 1 krone fra for den del af turene, der ligger ud over de 120 kilometer.

  Udkantskommuner:
  Bor du i en af de s√•kaldte udkantskommuner, kan du dog tr√¶kke 1,99 kroner fra for hele turen, der g√•r udover de 24 kilometer. Ogs√• den del, der g√•r udover 120 kilometer per dag, kan du tr√¶kke fra. Se meget mere om befordringsfradreget i tv-indslaget herover.

  Udkantskommuner:
  Jylland: L√¶s√ł, Mors√ł, Br√łnderslev, Norddjurs, Hj√łrring, T√łnder, Frederikshavn, Vesthimmerland, Jammerbugt, Skive, Struer, S√łnderborg, Thisted, Aabenraa.
  √ėstdanmark og Fyn: Langeland, Lolland, √Ür√ł, Sams√ł, Svendborg, Bornholm, Faaborg-Midtfyn, Guldborgsund, Odsherred, Slagelse, Vordingborg.

  Ekstra k√łrselsfradrag:
  Du kan f√• et ekstra k√łrselsfradrag, hvis du tjente mindre end 310.400 kroner i 2016. Du kan h√łjst f√• ekstra fradrag p√• 11.300 kroner for skatte√•ret 2016. Fradraget neds√¶ttes gradvist for indkomster over 260.400 kroner og op til 310.400 kroner i 2016. Det ekstra k√łrselsfradrag beregnes automatisk.

  Det gode råd:
  Et godt tip er at beregne fradraget ud fra de faktiske antal k√łrte kilometer og ikke ud fra ‚ÄĚfugleflugtslinjen‚ÄĚ. Tjek derfor kilometerantallet, n√•r du holder i din indk√łrsel og n√•r du igen holder i din garage efter at have v√¶ret p√• arbejde og hjem igen. Hvis du bruger Krak som vejviser, er den korteste vej ikke n√łdvendigvis den hurtigste. S√•fremt du bruger en anden vej, som er mere hensigtsm√¶ssig, skal du derfor huske at anf√łre de faktiske antal kilometer.

  V√¶r ogs√• opm√¶rksom p√•, at Skat normalt tager udgangspunkt i 216 arbejdsdage til beregning af k√łrselsfradraget. Er du flere eller f√¶rre dage p√• arbejde i l√łbet af √•ret, skal du tage udgangspunkt i det antal gange, du rent faktisk k√łrte til din arbejdsplads.

  Befordringsfradraget skal du skrive p√• √•rsopg√łrelsens rubrik 51.

 2. Pendlerfradrag: Træk broen fra (befordringsfradrag)

  Krydser du en betalingsbro på vej til arbejde, kan du trække en del af udgiften til broen fra for hver tur over broen.

  Brofradrag per tur over Storebælt:
  Bil eller motorcykel: 110 kroner ‚Äď skattebesparelse: 31,46 kroner per tur
  Tog/offentlig transport: 15 kroner ‚Äď skattebesparelse: 4,29 kr per tur

  Brofradrag per tur over √ėresund:
  Bil eller motorcykel: 50 kroner ‚Äď skattebesparelse: 14,3 kr per tur
  Tog/offentlig transport: 8 kroner ‚Äď skattebesparelse: 2,29 kr per tur

  Bemærk: Betaler arbejdsgiveren transporten, kan du ikke trække broafgiften fra.

  Rubrik p√• √•rsopg√łrelsen: 51

 3. Håndværkerfradrag (servicefradrag)

  Du kan tr√¶kke i alt 18.000 kroner fra p√• arbejdsl√łn til arbejdsopgaver, der er udf√łrt i dit hjem i l√łbet af 2016.

  Bel√łbet er fordelt p√• 12.000 kroner til gr√łnne forbedringer af boligen samt 6.000 kroner til serviceydelser som b√łrnepasning og reng√łring.

  Gr√łnne forbedringer
  F√•r du for eksempel skiftet vinduer eller d√łre ud eller isoleret boligen, kan du tr√¶kke op til 12.000 kroner fra til h√•ndv√¶rkernes arbejdsl√łn. Tr√¶kker du alle 12.000 kroner fra, giver det dig en kontant skattebesparelse p√• 3.432 kroner.

  Serviceydelser i hjemmet
  Du kan ligeledes tr√¶kke 6.000 kroner fra til arbejdsl√łnnen til serviceydelser i dit hjem som for eksempel reng√łring, b√łrnepasning og havearbejde. Bruger du hele fradraget p√• 6.000 kroner, giver det dig en kontant skatterabat p√• 1.716 kroner.

  Du kan få håndværkerfradrag i disse boliger
  Bor du i ejerbolig, andelsbolig, en lejebolig eller har du et fritidshus, kan du få håndværkerfradrag. Bor du i lejebolig, skal du selv have betalt for arbejde for at få fradrag, ligesom du skal have ret til at vedligeholde boligen.

  De kan få fradrag
  Du kan f√• fradrag. Din √¶gtef√¶lle kan ogs√• f√• fradrag. Bor du med en samlever og har I f√¶lles √łkonomi, kan I ogs√• begge benytte jer af fradraget, s√•ledes at I har et fradrag p√• maksimalt 36.000 kroner.

  Hjemmeboende b√łrn over 18 √•r kan ligeledes benytte fradraget, hvis de betaler deres del af regningen.

  Regningen skal være betalt
  Du kan kun få håndværkerfradrag for 2016, hvis regningen er betalt senest den 28. februar 2017.

  Betal elektronisk
  Husk, at betaling med kontanter ikke giver fradrag. Betaling skal være sket elektronisk - via dankort, Mobilepay, Swipp eller netbank.

  Du kan se flere detaljer om, hvornår du kan få håndværkerfradrag i indslaget ovenfor.

  Du skal g√• ind p√• TastSelv p√• SKATs hjemmeside og v√¶lge punktet Indberet servicefradrag (h√•ndv√¶rkerfradrag) eller Ret √•rsopg√łrelsens rubrik 460.

  Det gode råd:
  Har du glemt at indberette h√•ndv√¶rkerfradraget for 2013, 2014 eller 2015, kan du n√• det endnu. G√• ind p√• Skat.dk under "H√•ndv√¶rkerfradrag (servicefradrag)" p√• den side, der hedder "Ret √•rsopg√łrelsen".

 4. F√• fradrag for donationer til velg√łrenhed

  Hvis du har indbetalt til velg√łrenhed til eksempelvis Kr√¶ftens Bek√¶mpelse, B√łrnefonden, Amnesty International eller andre organisationer, kan du f√• fradrag for bel√łbet.

  For at f√• fradraget skal du tjekke, om organisationerne har indberettet bel√łbene til Skat. Du kan nemlig kun f√• fradrag, hvis organisationerne har indberettet dine bidrag til Skat. Du har fradrag for det indbetalte bel√łb. Dog h√łjst 15.200 kroner i alt i 2016.

  Hvis d betaler 100 kroner om måneden (1.200 kroner årligt), får du en kontant skatterabat på 343 kroner.

  Bruger du det maksimale fradrag på 15.200 kroner om året, får du en skatterabat på 4.347 kroner. Du kan altså donere 15.200 kroner, selvom din egen relle udgift efter skat begrænser sig til 10.853 kroner.

  Hvis dine bidrag ikke fremg√•r af din √•rsopg√łrelse, skal du rette henvendelse til den organisation, du har indbetalt bidragene til, idet du ikke selv kan √¶ndre dette felt p√• √•rsopg√łrelsen.

  Du b√łr derfor gemme giroindbetalingskort eller andet, der kan bekr√¶fte, at du har indbetalt bel√łbene.

  Fradrag for donationer fremgår af rubrik 55.

 5. Tab på aktier og investeringsforeningsbeviser

  Husk at kontrollere, om Skat har oplysninger om din beholdning af b√łrsnoterede aktier og investeringsforeningsbeviser. I modsat fald er der risiko for, at du ikke kan f√• fradrag for tab p√• b√łrsnoterede aktier og investeringsforeningsbeviser, n√•r du engang i fremtiden s√¶lger dem.

  Har du solgt b√łrsnoterede aktier med tab i tidligere √•r, s√• kontroll√©r ogs√•, at Skat har disse oplysninger, da tab kan modregnes i fremtidige gevinster og udbytte p√• b√łrsnoterede aktier.

  Hvis din √¶gtef√¶lle har en gevinst p√• en b√łrsnoteret aktie, s√• overf√łres dit tab til modregning i √¶gtef√¶llens aktiegevinster og udbytte af b√łrsnoterede aktier.

  Har du haft et tab, skal det anf√łres med et minus foran bel√łbet p√• √•rsopg√łrelsen.

  Rubrik p√• √•rsopg√łrelsen: 66

 6. B√łrne- og underholdsbidrag

  B√łrne- og underholdsbidrag bliver alene indberettet til Skat, hvis ordningen g√•r via det offentlige. Rigtig mange fraskilte personer indg√•r selv bindende aftaler om b√łrne- og underholdsbidrag. Disse personer skal selv s√łrge for at fratr√¶kke det fradragsberettigede bidrag p√• √•rsopg√łrelsen.

  Hvis der er betalt bidrag til en fraskilt √¶gtef√¶lle i forbindelse med et barns d√•b eller konfirmation, kan disse bidrag i visse tilf√¶lde v√¶re fradragsberettigede. Ogs√• disse bidrag skal indberettes, idet de alene fremg√•r af √•rsopg√łrelsen, hvis der er tale om en ordning, der g√•r via det offentlige.

  Du skal huske at indberette cpr.nr. p√• modtageren af b√łrne- og underholdsbidraget samt bel√łb, hvis det ikke betales gennem det offentlige. I modsat fald kan du ikke f√• fradrag for det for skatte√•ret 2016.

  Fradraget skal indberettes i rubrik 56.

 7. Boligk√łb/salg ‚Äď ejendomsv√¶rdiskat m.v.

  Ved k√łb af fast ejendom skal du normalt kun betale ejendomsv√¶rdiskat fra overtagelsesdatoen og ikke fra det tidspunkt, hvor du skrev under p√• k√łbsaftalen. Tilsvarende skal du normalt kun betale ejendomsv√¶rdiskat, n√•r du flytter ind i den nye bolig.

  Du skal p√• √•rsopg√łrelsen angive det tidspunkt, hvor du har beboet ejendommen.

  Har du i forbindelse med salg eller k√łb af en ejendom betalt nogle renter, eller f√•et nogle renter tilbage i forbindelse med en s√•kaldt refusionsopg√łrelse, skal de ogs√• indberettes til SKAT. Det sker ikke automatisk.

  Hvis det er en renteindt√¶gt, kan bel√łbet indberettes i rubrik 39 ‚Äď anden kapitalindkomst.

  Hvis det er renteudgifter, kan bel√łbet indberettes i rubrik 44 ‚Äď renteudgifter af anden g√¶ld.

   

 8. Har du k√łbt bolig i 2016

  I forbindelse med k√łb af ny bolig skal du typisk stille en bankgaranti. Det vil sige, at man betaler en garantiprovision til banken, der kan tr√¶kkes fra i skat. Bel√łbet er ikke indberettet til Skat. Tjek lige op p√• det ‚Äď det er typisk op til et par tusinde kroner.

  Fradraget indberettes i rubrik 44.

 9. Stiftelsesprovision på korte lån

  Stiftelsesprovisioner p√• l√•n med en aftalt l√łbetid p√• under 2 √•r kan ogs√• tr√¶kkes fra. Er stiftelsesprovisionen mere end 2,5 procent af l√•nebel√łbet, kan du h√łjst tr√¶kke 2,5 procent af l√•nebel√łbet fra i det √•r, hvor provisionen forfalder til betaling.

  Fradraget indrettes i rubrik 44.

 10. Låneomkostninger

  Der er kun fradrag for l√•neomkostninger, hvis l√•net optages i fremmed valuta, for eksempel i euro. Der er ikke fradragsret for l√•neomkostninger for personer, hvis l√•net optages i danske kroner. Der er kun fradrag for den del af l√•neomkostningerne som kan henf√łres til √•rets afdrag.

  Er der fradrag og er der tale om et realkreditlån, skrives fradraget i rubrik 41

 11. Differencerenter

  Hvis man har omlagt sine l√•n og betalt nogle ‚ÄĚdifferencerenter‚ÄĚ, skal man huske selv at indberette dem til SKAT.

  Tal eventuelt med dem som har hjulpet dig med at omlægge dine lån. Det er typisk banken.

  Differencerenterne indberettes normalt i rubrik 41.

 12. Renteudgifter på private pantebreve

  Du kan kun f√• fradrag for dine renteudgifter p√• private pantebrev for eksempel i forbindelse med k√łb af sommerhus, hvis SKAT har oplysning om, hvem du betaler til.

  Du skal derfor indberette navn, adresse m.v. til SKAT på den person, som modtager ydelserne.

  Renteudgifter på private pantebreve skal enten fremgå af rubrik 42 (hvis pantebrevene er i depot) eller i rubrik 44, hvis de ikke ligger i et depot.

 13. Renter på fælleslån

  Bor du i ejerlejlighed eller andelsbolig, er der mulighed for at få et fradrag, hvis du betaler renter til et fælleslån. Det kan eksempelvist være et lån, der er optaget i forbindelse med etableringen af et nyt tag, nye faldstammer eller udskiftning af vinduer.

  For at man kan få fradrag for sine renteudgifter, skal gælden og renteudgifterne dog være fordelt ud blandt ejerne - gælden skal med andre ord være tilknyttet de enkelte personer i ejendommen.

  Der har v√¶ret sager, hvor man ikke fik fradrag for renteudgifterne, da l√•nene ikke p√•hvilede de enkelte medlemmer i foreningen, men alene ejerforeningen, s√• det er ikke sikkert, man kan f√• det. Unders√łg eventuelt dette med din ejerforening.

 14. Kost, logi og sm√•forn√łdenheder som udsendt

  Bliver du 'sendt ud' i forbindelse med dit arbejde, er der mulighed for at få et fradrag for udgifter forbundet med kost og logi.

  For at f√• del i dette fradrag skal du have haft et s√•kaldt 'midlertidigt arbejdssted', hvilket er defineret som et arbejdsophold p√• op til 12 m√•neder. Du skal minimum v√¶re hjemmefra i 24 timer som f√łlge af udsendelsen fra dit arbejde. Derudover skal afstanden mellem det midlertidige arbejdssted v√¶re s√• stort, at man ikke har mulighed for at rejse frem og tilbage hver dag og tilbringe natten i sin egen seng.

  For eksempel kan du få dette fradrag, hvis du normalt arbejder i Jylland som håndværker, men arbejder midlertidigt på Sjælland - eller omvendt.

  Fradraget for kost og logi udg√łr uden dokumentation hhv. 477 kroner og 205 kroner, hvilket samlet set kan give et fradrag p√• 682 kroner pr. dag og samlet op til 26.200 kroner i 2015. 'Uden dokumentation' betyder, at man ikke skal fremvise kvitteringer.

  Man får ikke del i fradraget, hvis udgifterne er dækket af arbejdsgiveren. Det er dog fordelt på hver sit, så hvis man 'kun' har fået dækket udgiften til logi, kan du stadig trække 477 kroner fra for den kost, du selv skal dække og omvendt.

  Der er dog en mulighed for at f√• et fradrag, selvom arbejdsgiveren d√¶kker rejseudgifterne i form af kost og logi. G√łr arbejdsgiveren dette, kan man alligevel fratr√¶kke 25 procent af den aktuelle kostsats til d√¶kning af sm√•forn√łdenheder. Da kostsatsen i 2016 lyder p√• 477 kroner per dag, s√• svarer det til et ligningsm√¶ssigt fradrag p√• 119,25 kroner per d√łgn, hvilket giver en kontant skattebesparelse p√• 34 kroner per dag.

  Betaler arbejdsgiveren en godtg√łrelse, der overstiger 25 procent af kostsatsen beregnet for den samlede rejse, skal hele bel√łbet dog regnes med i den personlige indkomst. Fik du over 596,25 kroner pr. dag i 2016 med i 'lommepenge' af din arbejdsgiver til mad, kan du med andre ord ikke bruge denne del af fradraget til noget.

  Rubrik p√• √•rsopg√łrelsen: 53

 15. Renter på bolig- eller banklån

  De renter, du betaler på dit bolig- eller banklån bliver automatisk indberettet. Banker og realkreditinstitutter informerer skat om dine renteudgifter.

  For en sikkerheds skyld er det dog en god ide at tjekke, at renteudgifterne er korrekte, så du betaler den rigtige skat.

Det store flertal bliver m√łdt af et gr√łnt tal som er udtryk for, at de skal have penge tilbage, og pengene bliver udbetalt 11. april.

H√łrer du til de cirka 25 procent, der bliver m√łdt af et r√łdt tal, betyder det, at du f√•r et skattesm√¶k.

Bel√łbet bliver s√• forrentet med 2 procent, hvilket svarer til en rente p√• 3 procent f√łr skat, fordi du ikke kan tr√¶kke denne rente fra i skat.

Der er tale om en såkaldt dag-til-dag-rente. Det betyder i praksis, at du betaler færrest renter af dit skattesmæk, des hurtigere du betaler. Betaler du senest 3. juli i år, slipper du med denne rente.

Hvis du forventer et skattesm√¶k, kan du taste det forventede bel√łb ind herunder og se, hvor meget du kommer til at betale i renter til skat.

Tjek her:Hvor stort bliver dit rentesmæk?Din restskat:

Indsæt din restskat i feltet for at se, hvor meget den koster dig i renter.Hov, slap lige af. Testen går kun op til 100 millioner.
Det koster dig kroner om dagen i renter frem til den 2. juli.
I alt vil det koste dig...
kroner i renter, hvis du betaler i dag ()
kroner i renter, hvis du betaler den 2. juli.
kroner i renter, hvis du venter til efter den 2. juli.
kroner i renter, hvis du havde betalt den 11. marts, da √•rsopg√łrelsen kom ud.
Betaler du din restskat i perioden 1. januar til 1. juli 2019, skal du betale en rente p√• 2,2 procent, regnet fra 1. januar til og med betalingsdagen. Betaler du efter den 1. juli 2019, skal du dog i stedet for renten betale et fast procenttill√¶g p√• 4,2 procent.Er din restskat p√• under 20.944 kroner, bliver den del op til dette bel√łb regnet ind i din skat for 2020. Den del af bel√łbet, der er over de 20.944 kroner, bliver opkr√¶vet i tre rater i august, september og oktober 2019.

Skat sætter renten op

Betaler du ikke dit skattesm√¶k senest 3. juli i √•r, bliver renten sat op til 4 procent svarende til 6 procent f√łr skat. Nu er det vigtigt at v√¶re opm√¶rksom p√•, at der ikke l√¶ngere er tale om en dag-til-dag-rente, men i stedet en fast rente. Dit skattesm√¶k bliver i dette tilf√¶lde overf√łrt til forskudsopg√łrelsen for 2018, og du kan derfor ikke l√¶ngere betale din restskat p√• skat.dk.

Er dit skattesm√¶k st√łrre end 19.968 kroner inklusiv renter, bliver det bel√łb, der g√•r udover de 19.968 kroner betalt i tre rater i henholdsvis august, september og oktober. De resterende 19.968 kroner bliver indregnet i forskudsopg√łrelsen 2018.

I tv-indslaget herunder får du opsummeret reglerne får restskat.

Har du fået et skattesmæk, er det typisk en god ide at betale det hurtigst muligt.