Penge

Skat opjusterer skøn: - Flere får penge tilbage i skat

Flere får penge tilbage i skat i forhold til den tommelfingerregel, Skat normalt anvender forud for offentliggørelsen af danskernes årsopgørelser.

To ud af tre får penge tilbage i skat. Sådan lyder skønnet normalt fra Skat, når årsopgørelserne er på vej til danskerne.

Den tommelfingerregel afviger Skat nu tre dage før årsopgørelserne bliver frigivet.

- Vi har en forventning om, at flere vil få penge tilbage i skat i forhold til, hvad vi normalt melder ud. Generelt kan vi se, at det er tre ud af fire, der kan forvente en overskydende skat, siger kontorchef i Skat Jørgen Wissing til TV 2.

De fleste betaler for meget i skat

Den nye prognose skyldes en gennemgang af de årsopgørelser Skat sendte ud sidste år - for skatteåret 2015. Her viser det sig, at det ikke er to ud af tre, men i stedet nærmere tre ud af fire, der får penge retur. Et mønster, Skat forventer gentager sig på mandag, hvor skatteyderne får adgang til deres årsopgørelser på skat.dk.

Vi har en forventning om, at flere vil få penge tilbage i skat i forhold til, hvad vi normalt melder ud

Jørgen Wissing, kontorchef i Skat

Når så stort et flertal får penge tilbage skyldes det, at en årsopgørelse med rigtige oplysninger resulterer i, at skatteyderen typisk får et beløb tilbage.

- Hvis indtægter og fradrag er registreret korrekt, så får du penge tilbage i skat, siger Jørgen Wissing.

Det skyldes, at trækprocenten altid bliver rundet op til nærmeste hele tal på forskudsopgørelsen.

Din trækprocent bliver rundet op

Hvis din trækprocent bliver regnet ud til eksempelvis 37,5, vil den altså blive rundet op til 38 på din forskudsopgørelse. I det tilfælde vil du derfor betale en halv procent for meget i skat i løbet af året, og de penge får skatteborgerne så tilbage, når årsopgørelsen bliver opgjort i marts året efter det pågældende skatteår.

- Det er derfor de fleste får en overskydende skat fremfor en restskat, siger Jørgen Wissing.

Et rødt eller et grønt tal

Skat åbner op for årsopgørelserne mandag den 13. marts. Det store flertal bliver mødt af et grønt tal som er udtryk for, at de skal have penge tilbage, og pengene bliver udbetalt den 11. april.

Hører du til de cirka 25 procent, der bliver mødt af et rødt tal, betyder det, at du får et skattesmæk. Beløbet bliver så forrentet med 2 procent, hvilket svarer til en rente på 3 procent før skat, fordi du ikke kan trække denne rente fra i skat. Der er tale om en såkaldt dag-til-dag-rente. Det betyder i praksis, at du betaler færrest renter af dit skattesmæk des hurtigere du betaler. Betaler du senest den 3. juli i år, slipper du med denne rente.

Hvis du forventer et skattesmæk kan du taste det forventede beløb ind herunder og se, hvor meget du kommer til at betale i renter til skat.

Tjek her:Hvor stort bliver dit rentesmæk?Din restskat:

Indsæt din restskat i feltet for at se, hvor meget den koster dig i renter.Hov, slap lige af. Testen går kun op til 100 millioner.
Det koster dig kroner om dagen i renter frem til den 2. juli.
I alt vil det koste dig...
kroner i renter, hvis du betaler i dag ()
kroner i renter, hvis du betaler den 2. juli.
kroner i renter, hvis du venter til efter den 2. juli.
kroner i renter, hvis du havde betalt den 11. marts, da årsopgørelsen kom ud.
Betaler du din restskat i perioden 1. januar til 1. juli 2019, skal du betale en rente på 2,2 procent, regnet fra 1. januar til og med betalingsdagen. Betaler du efter den 1. juli 2019, skal du dog i stedet for renten betale et fast procenttillæg på 4,2 procent.Er din restskat på under 20.944 kroner, bliver den del op til dette beløb regnet ind i din skat for 2020. Den del af beløbet, der er over de 20.944 kroner, bliver opkrævet i tre rater i august, september og oktober 2019.

Skat sætter renten op

Betaler du ikke dit skattesmæk senest 3. juli i år, bliver renten sat op til 4 procent svarende til 6 procent før skat. Nu er det vigtigt at være opmærksom på, at der ikke længere er tale om en dag-til-dag-rente, men i stedet en fast rente. Dit skattesmæk bliver i dette tilfælde overført til forskudsopgørelsen for 2018, og du kan derfor ikke længere betale din restskat på skat.dk.

Er dit skattesmæk større end 19.968 kroner inklusiv renter, bliver det beløb, der går udover de 19.968 kroner betalt i tre rater i henholdsvis august, september og oktober. De resterende 19.968 kroner bliver indregnet i forskudsopgørelsen 2018.