Penge

Renterne trykket helt ned: Flekslån med laveste renter siden kronekrisen

Både renterne på lån med fast rente og lån med variabel rente er presset ned i det laveste niveau i flere år.

Minus 0,17 procent. Sådan lyder renten, hvis du optager et boliglån med en løbetid på tre år. Renten er samtidig den laveste siden den såkaldte kronekrise i starten af 2015.

- Det er vildt, at vi igen står i en situation, hvor renten er faldet til de niveauer, vi ser i dag. Da renten begyndte at stige igen tilbage i 2015, forventede vi, at vi havde lagt bunden bag os. De nuværende renter tyder på, at det ikke er sikkert, at den formodning holder stik, siger boligøkonom i Nordea Lise Nytoft Bergmann.

Ønsker du at binde renten i fem år, lyder renten i stedet på 0,17 procent. Har du et etårigt flekslån ligger renten lige nu på 0 procent inklusive det gebyr, der hedder kursskæring, men uden bidragssatser.

- Eksisterende boligejere kan glæde sig over, at rentefaldet vil være med til at presse både boligpriser og antallet af handler op. Samtidig er rentefaldet glædeligt for de boligejere, der har et fastforrentet lån, og som ikke allerede har konverteret. De har igen en chance for at lægge om til en lavere rente, siger boligøkonomen og peger på, at det betyder, at nogle nye boligejere får råd til at købe en større bolig.

Nykredit anbefaler lån til 2 procent

Renterne på fastforrentede lån uden afdrag med en rente på 2,5 procent ligger i attraktive kurs 99,9. Det betyder, at du får udbetalt 999.000 kroner, når du låner en million kroner til 2,5 procent i rente.

Det tilsvarende lån uden afdrag med en fast rente på 2 procent har en kurs på omkring 96, og du får altså udbetalt 960.000 kroner for hver gang, du låner en million til to procent i rente.

Hvilket lån, der bedst kan betale sig, vil variere fra boligejer til boligejer. Overordnet peger Nykredits økonomer dog på lånet til 2 procent. Et lån, hvor ydelsen per måned vil være 230 kroner mindre end på lånet med en rente på 2,5 procent.

- Lånet med en rente på 2 procent vinder over det til 2,5 procent på flere punkter. Her får man en lavere ydelse og en højere kursfølsomhed, men man skal samtidig være opmærksom på risikoen, som er kurstabet. Netop kursudviklingen på obligationen bag lånet udgør både en potentielt større gevinst ved rentestigning, men samtidig en risiko ved rentefald, siger seniorøkonom i Nykredit Jeppe Borre.

Usikkerhed i Europa sender renterne ned

Foretrækker du at låne til fast rente med afdrag, så er det udelukkende lånet til to procent, der er på banen netop nu. Et lån, der ligger i en kurs på 98. Dermed får du udbetalt 980.000 kroner, når du låner en million kroner. Ydelsen er samtidig faldet med 190 kroner om måneden i forhold til, hvis du havde taget selvsamme lån i december.

Når renterne overhovedet er faldet igen, skyldes det ifølge Jeppe Borre den politiske usikkerhed, der lige nu knytter sig til Europa, hvor flere parlamentsvalg er på vej i den kommende tid.

- Særligt det franske præsidentvalg, hvor euroskeptiske Marine Le Pen kommer til at spille en hovedrolle, trækker overskrifter og påvirker markederne i øjeblikket, siger han og peger på, at det allerede har skabt et større rentespænd mellem Frankrig og Tyskland.

Tyske rentefald sender danske boligrenter ned

Ifølge seniorøkonomen er det rentefaldene i Tyskland, der har smittet direkte i de danske boligrenter.

Og flere valg er på vej.

- Grækenland spøger igen i kulissen, og samtidig er der valg i Holland i marts og på den længere bane i Tyskland og Italien. Endelig tegnes der en relativt hård linje fra flere EU-lande over for Storbritannien, inden Brexit-forhandlingerne for alvor går i gang, siger Jeppe Borre og fortsætter:

- Herudover ser vi i et lettere styrkelsespres på den danske krone, og det giver alt andet lige også et nedadgående pres på renterne.

I tv-indslaget herunder kan du se, hvorfor renterne faldt voldsomt under den ovenfor omtalte kronekrise i 2015.