Har din januarløn ændret sig? Tre ud af fem får ikke tjekket i tide

Skat har offentliggjort tal over, i hvilke kommuner borgerne har været flittigst til at tjekke deres forskudsopgørelser.

Hvis du har undret dig over, at du fik mindre i løn i januar, end du havde regnet med, så ligger forklaringen muligvis ligefor: Dine skatteoplysninger kan nemlig have ændret sig ved årsskiftet. Og hvis du ikke har rettet din forskudsopgørelse for 2017, kan din udbetaling være fulgt med.

Der er med andre ord god grund til at få styr på forskudsopgørelsen. Et budskab borgerne i Vallensbæk og Solrød tilsyneladende har taget til sig i højere grad end borgerne i blandt andet Læsø og København.

40 procent har tjek pĂĄ tallene

Ifølge Skat har borgerne i de førstnævnte kommuner nemlig været flittigst til at kontrollere deres skatteoplysninger. Mens København og Læsø er blandt de fem kommuner, hvor færrest har kigget pĂĄ tallene.

I gennemsnit har 40 procent af danskerne tjekket deres forskudsopgørelse, men der er stor forskel pĂĄ, hvor mange der har kigget nærmere pĂĄ deres skatteforhold fra kommune til kommune.

Du kan se, hvor stor en andel af borgerne i din kommune der har tjekket forskudsopgørelsen pĂĄ kortet i bunden af denne artikel.

Forskel pĂĄ flere tusinde kroner

Og selv om det handler om tal og procenter, som nogle måske vil finde kedelige, så kan det få stor indflydelse på din økonomi nu og her. Forskudsopgørelsen afgør nemlig dit skattetræk for 2017, og derfor kan din lønudbetaling have ændret sig med flere tusinde kroner fra december 2016 til januar 2017.

Netop det har flere borgere oplevet, og de kontakter derfor Skat for at fĂĄ en forklaring.

- Mange ringer og kan ikke forstå, hvorfor januar-lønnen ser anderledes ud end december-lønnen. Mange vil kunne finde svaret ved at tjekke forskudsopgørelsen og se, om oplysningerne er korrekte, siger Jørgen Wissing Jensen, der er kontorchef i Skat.

Kommuner, hvor færrest har tjekket deres forskudsopgørelse:

  • Læsø Kommune: 32 procent
  • Fanø Kommune: 33 procent
  • Morsø Kommune: 33 procent
  • Københavns Kommune: 34 procent
  • Thisted Kommune: 34 procent

Pas på skattesmæk

En anden god grund til at få styr på forskudsopgørelsen er, at du risikerer et skattesmæk, hvis du ikke har styr på dine lønforhold. Hvis du har tjent mere end forudset sidste år, vil du måske også have betalt for lidt i skat, og så kommer der en restskat på årsopgørelsen.

- Vi har tidligere på måneden sendt en mail ud til 30.000 borgere, som bør være særligt opmærksom på at rette forskudsopgørelsen. Men der kan være mange andre, som bør tjekke, om oplysningerne stemmer, siger Jørgen Wissing Jensen.

Top fem forskudskommuner:

  • Vallensbæk Kommune: 46 procent
  • Solrød Kommune: 44 procent
  • Egedal Kommune: 44 procent
  • Greve Kommune: 44 procent
  • Hørsholm Kommune: 42 procent

Og mange danskere har da også benyttet muligheden for at justere tallene. Ud af de 40 procent, der har været inde at kigge på opgørelsen på skat.dk, har omkring halvdelen rettet i den.

Ifølge Skat er det især de ældre, der får tjekket tallene. Det har halvdelen af borgerne mellem 60 og 75 år nemlig gjort, mens det kun gælder 37 procent af danskerne mellem 18 og 59 år.

Så mange har tjekket forskudsopgørelsen i din kommune

Du kan tjekke din forskudsopgørelse her.